Genel Sağlık Karaciğerinizin tehlikede olduğunu gösteren belirtiler

Karaciğerinizin tehlikede olduğunu gösteren belirtiler

08.01.2018 - 09:32 | Son Güncellenme:

Karaciğer vücut için önemli görevleri olan bir organdır ve görevleri oldukça çeşitlidir. Peki, karaciğerinizin görevlerini yeterince iyi yerine getiremediğini nasıl anlarsınız? Gelin karaciğerinizde fonksiyon bozukluğuna işaret edebilecek 6 belirtiyi inceleyin ve karaciğerinizin sağlıklı çalıştığından emin olun.

Karaciğerinizin tehlikede olduğunu gösteren belirtiler

Karaciğer, yenilen gıdalardan yararlı besinleri almamızı sağlar; aynı zamanda da zehir ve alkol gibi kandaki zararlı maddeleri temizlemeye yarar. Karaciğeriniz eğer toksinleri güvenli atıklara dönüştüremezse, işlevini yerine getiremediğine dair vücudunuza türlü uyarı sinyalleri gönderecektir.

Haberin Devamı

Karaciğerinizin sağlığından emin olmak için; aşağıda okuyacağınız 6 belirtiye sahip olmadığınızdan emin olun. Eğer bu belirtilerden biri varsa, doktora görünmeniz önerilir.

Kafa karışıklığı

Karaciğerinize aşırı yüklendiğinizde, kan uygun bir şekilde filtrelenemez. Bu durumda, toksinler beyne ulaşabilir. Bilinç bulanıklığı, bellek sorunları, karar vermede zorluk gibi belirtiler ardı sıra ortaya çıkar.


Hipoglisemi (Kan şekeri düşüklüğü)

Karaciğer, kandaki glikoz oranını devamlı kontrol eder. Eğer, karaciğer, depolanmış glikozu kan dolaşımına aktaramazsa, kandaki glikoz seviyesi belirgin bir düşüş yaşar. Sonucunda da, kan şekeriniz düşer ve yorgun hissetmeye başlarsınız.


Hormon bozukluğu

Karaciğer östrojen ve testosteron gibi cinsellik hormonlarını da düzenler. Karaciğerin işlevini kaybetmeye başlamasıyla; libido düşüklüğü, hormonal dengesizlik ve adet öncesi gerginliğin artması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Haberin Devamı


Ani duygu değişimleri

Kan uygun bir şekilde filtrelenemediğinde toksinlerin beyne ulaşma riskinin arttığını belirtmiştik. Beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu durum sonrası: hafıza problemleri, duygusal dalgalanmalar da artar. Kaygı ve depresyon karaciğerin bu durumundan kaynaklı olabilir.


Bağışıklık sisteminde bozukluklar

Sık sık soğuk algınlığı ve diğer viral enfeksiyonlara yakalanmak, C vitamini alarak geçiştirilecek bir durum olmayabilir. Karaciğer sağlığı, güçlü bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Yani, karaciğeriniz ne kadar sağlıklıysa, virüsler ve bakterilerle o kadar iyi savaşacaktır.


Uyku apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında 10 saniyeden uzun süren solunum duraklamalarına sebep olan önemli bir hastalıktır. Uyku apnesi yaşayanlar genelde yüksek sesle horlarlar. Güncel araştırmalar, karaciğer yağlanması ve uyku apnesi arasında bir bağlantı olduğunu doğrular nitelikte.


Karaciğer sağlığı için öneriler:

Karaciğerinizin iyi çalışması için, öncelikle beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz.

- Daha az früktoz tüketmeli,

- Enflamasyonu tetikleyen bitkisel yağlardan vazgeçmeli,

Haberin Devamı

- Gazlı içeceklerden uzak durmalı,

- Daha fazla yeşil yapraklı sebze tüketmeli,

- Alkol kullanımını bırakmalı ya da en aza indirmelisiniz.

- Ayrıca, yumurta, soğan, sarımsak gibi sülfür içeren besinler karaciğeri temizlemeye yardımcı olan besinlerdir.

Seda Kabil/ PembeNar Özel

Yazarlar