Püf Noktası Karbonhidrat Nelerde Var? Karbonhidratlar Hangi Besinlerde Bulunur?

Karbonhidrat Nelerde Var? Karbonhidratlar Hangi Besinlerde Bulunur?

27.10.2021 - 14:50 | Son Güncellenme:

Karbonhidrat vücudun alması gereken en önemli besinlerden biridir. Karbonhidrat vücuda enerji sağlamaktadır. Bununla beraber vücudun rahat bir şekilde sindirim yapabilmesi adına son derece önemlidir. Karbonhidrat hücre yenilenmesine, kan basıncının düzenlenmesine ve şekere yardımcı olmaktadır. Sizler için karbonhidrat nelerde var, hangi besinlerde bulunur hakkında yer alan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

Karbonhidrat Nelerde Var Karbonhidratlar Hangi Besinlerde Bulunur

Karbonhidratlar iki farklı türe ayrılmaktadır. Karbonhidratlar sebze, meyve, süt ürünleri, baklagillerde ve nişasta içerisinde yer almaktadır.

Haberin Devamı

Karbonhidrat Nelerde Var?

Karbonhidrat ağırlıklı olarak şekerli olan birçok besin içerisinde yer almaktadır. Bununla beraber meyve ve sebze içerisinde sıklıkla yer almaktadır. Düzenli olarak bu gıdaların tüketilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Karbonhidrat tüketiminin kesilmesi son derece yanlıştır. Özellikle diyet yaparken düzenli ve sağlıklı bir şekilde karbonhidrat tüketmek vücuda destek sağlamaktadır. Vücudun enerjik bir şekilde işlemesi için kişilerin karbonhidrat alması gerekmektedir. İşlenmiş karbonhidrat kişilere bir miktar zarar verebilir. Özellikle un, şeker, tuz ve benzeri yiyecekler. Ancak paketlenmiş ürün dışında yer alan sebze ve meyvelerden gerekli olan karbonhidratı alabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Karbonhidratlar Hangi Besinlerde Bulunur?

Karbonhidratlar ağırlıklı olarak tahıllı yiyecekler içerisinde yer almaktadır. Özellikle esmer pirinç, yulaf ezmesi ve kahvaltılık gevreklerde sıklıkla karbonhidrat bulunmaktadır. Bununla beraber arpa, bulgur, darı, çavdar ve mısır gibi ürünlerde de bol miktarda sağlıklı karbonhidrat yer almaktadır. Düzenli ve sağlıklı karbonhidrat tüketmek isteyen kişiler tam buğday unu içeren yiyecekleri tüketebilirler. Ekmek tüketimi sırasında da sağlıklı karbonhidrat yemek isteyen kişiler, tam buğday ekmeğinden imal edilen ekmekleri yiyebilirler.

Sebzelerde ise karbonhidrat oranı yüksek olan yiyecekler beyaz patates, kabak, mısır ve bezelye gibi yiyeceklerdir. Bununla beraber tatlı patates içerisinde de büyük miktarda karbonhidrat yer almaktadır. Bakliyat ürünlerinde ise mercimek, kuru fasulye, barbunya, lima fasulyesi ve siyah fasulye büyük miktarda karbonhidrat içermektedir. Süt ürünlerinde ise süt, yoğurt bol miktarda karbonhidrat içermektedir. Meyvelerde ise muz, elma, elma püresi, çilek, şeftali, armut, kuru üzüm büyük bir oranda karbonhidrat içermektedir. Ayrıca yaban mersini, üzüm, kurutulmuş kayısı ve incirde büyük oranda içerisinde karbonhidrat barındırır. Bu yiyecekler kilo aldırmaz, kişinin sağlıklı karbonhidrat tüketmesine yardımcı olur.

Yazarlar