Sağlık Kardiyovasküler Nedir? Kardiyovasküler Belirtileri Nelerdir, Riski Var Mı?

Kardiyovasküler Nedir? Kardiyovasküler Belirtileri Nelerdir, Riski Var Mı?

26.02.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:

Kardiyovasküler nedir? Kardiyovasküler belirtileri nelerdir, riski var mı? Kardiovasküler rahatsızlığın tedavisi yapılabilir mi? Kardiovasküler hastalığın sebepleri nelerdir? Sizin için kardiyovasküler nedir ve diğer detayları derledik.

Kardiyovasküler Nedir Kardiyovasküler Belirtileri Nelerdir, Riski Var Mı

 Kardiyovasküler hastalık, kalbi ve kan damarlarını etkileyen bir grup bozukluktur. En yaygın olanları arasında kalp krizi ve felç vardır.

Haberin Devamı

 Kardiovasküler Nedir?

 Çoğu durumda, kanın kalbe veya beyne ulaşmasını engelleyen tıkalı bir arterden kaynaklanırlar.

 Bunların en yaygın nedeni, damarı tamamen bloke edene kadar kan damarlarının iç duvarlarında yavaş yavaş kalınlaşan veya daha küçük bir arteri tıkayacak küçük yüzen elementler ayrıştırıp gönderen bir yağ birikintisinin oluşmasıdır.

 Bazı organlar daha fazla kan almaz ve bu trajedidir, beyin kanamasına neden olur. İnme, bir beyin kan damarından kanamanın sonucu da olabilir.

 Kardiovasküler Belirtiler Nelerdir?

 Kardiyovasküler hastalık, dünyadaki bir numaralı ölüm sebebidir. Her yıl başka herhangi bir nedenden daha fazla insan kardiyovasküler hastalıklardan ölmektedir. Genellikle kan damarlarını etkileyen kardiyovasküler hastalık herhangi bir belirti vermez. Bazen kalp krizi veya felç, altta yatan hastalığın ilk belirtisidir.

Haberin Devamı

 Buna ek olarak, kişi nefes almakta güçlük çekebilir veya nefes darlığı çekebilir, kendini iyi hissetmez veya kusabilir, baş dönmesi veya baygınlık hissedebilir, soğuk terleyebilir veya solgun olabilir.

 Kadınların nefes almada zorluk veya mide bulantısı, kusma veya çenede veya sırtta ağrı olması daha olasıdır.

 Kardiovasküler Hastalıklarda Risk Var mı?

 En çok risk altında olanlar hipertansiyon, şeker hastalığı, hiperlipidemiden muzdarip olanlardır. Aşırı kilo ve obezite aynı zamanda dünyanın önde gelen ölüm sebebi olan kardiyovasküler hastalık riskini de artırıyor.

 Ayrıca kardiyovasküler hastalığın altında yatan birkaç belirleyici faktör vardır. Başlıca sosyal, ekonomik ve kültürel değişimlerden kaynaklanmaktadır. Kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileri yoksulluk, stres ve kalıtsal faktörlerdir.

 Dünya çapında kardiyovasküler hastalık ölümlerinin dörtte üçünden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir.

 Kardiovasküler Hastalık Riski Nasıl Azaltılır?

 DSÖ, kardiyovasküler hastalıklarla savaşmak için kaynakların kıt olduğu yerlerde bile uygulanabilecek çok etkili ve uygun maliyetli müdahaleler belirlemiştir. Kardiyovasküler hastalık oluşumunu azaltmak için uygulanabilecek toplum çapında müdahaleler içerir. kapsamlı tütün kontrol stratejileri, yağ, şeker ve tuz bakımından zengin gıda ürünlerini vergilendirme politikaları, nüfusun fiziksel aktivitesini artırmak için yaya ve bisiklet yollarının geliştirilmesini içerir.

Haberin Devamı

 Bu hastalıkları önlemek için risk faktörlerini azaltmalıyız. En yaygın kalp hastalığı, bazen kalp durması şeklinde kendini gösteren koroner arter hastalığıdır. Ancak çoğu zaman koroner arter hastalığını başlatan miyokard enfarktüsü veya akut koroner sendromdur. Kalbi besleyen koroner arterlerden birinin aniden tıkanması ile bağlantılıdır.

Yazarlar