Yemek Kars Peynirleri Nelerdir? Kars Hangi Peynirleri İle Ünlüdür?

Kars Peynirleri Nelerdir? Kars Hangi Peynirleri İle Ünlüdür?

06.08.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:

Kars kaşarı, bu ilin meşhur peynirlerinden bir tanesidir. Bu peynir yapımının ardından bir süre dinlendirilmektedir. Bu şekilde tadı çok daha güzel olmaktadır. Kendine özgü tadı nedeni ile insanlar tarafından sevilen bir peynirdir. Kars peynirleri nelerdir? Kars hangi peynirleri ile ünlüdür tüm detayları ile derledik.

Kars Peynirleri Nelerdir Kars Hangi Peynirleri İle Ünlüdür

Kars pek çok peyniri ile ünlüdür. Peynir üretimlerinin çok yoğun olması nedeni ile Kars ili peynirleri ile anılmaktadır. Burada üretilen peynirler farklı üretim yöntemleri ile geleneksel bir şekilde üretilmektedir. Bu sebeple peynirlerin tamamı oldukça lezzetlidir.

Kars Peynirleri Nelerdir?

Çeçil peyniri, koyun, keçi ya da inek sütünden üretilmektedir. Farklı yörelerde çiçal, iplik ya da saçak isimleri ile de bilinmektedir. Bu peynir sütün makinede mayalanması halinde alt kısımdaki ayranların mayalanması sonucunda elde edilmektedir. Hanak ilçesinde ise inek sütünden Hanak telli peyniri yapılmaktadır. Bu peynir de bir çeçil türüdür.

Kars uzun süreler Çarlık Rusya'sının işgali altında kalmıştır. Burada yabancı ustalardan gravyer peynir üretimi öğrenilmiştir. Günümüzde bölgede hala gravyer peynir üretimi yapılmaktadır.

Tereyağından kalan peynir altı sularından çökelek peyniri elde edilmektedir. Bu peynir mayalanır ardından ise tuzlanır. Çökelek peyniri tulum içerisinde çok daha uzun süre dayanmaktadır. Bu peynir özellikle salatalarda ve böreklerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kars Hangi Peynirleri İle Ünlüdür?

Kars ilinde pek çok peynir çeşidi üretilmektedir. Buranın en meşhur peynirlerinden biri ise Kars kaşarıdır. Kars kaşarı genellikle inek ile koyun sütünün karışımından yapılmaktadır. Bu nedenle rengi koyu sarı olmaktadır.

 

Yazarlar