Yaşam Keşfe devam etmek istiyoruz

Keşfe devam etmek istiyoruz

02.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere'nin Leeds kentinde kurulan Submotion Orchestra bu yıl yayınladıkları beşinci stüdyo albümleriyle dikkatleri çekti. Garanti Caz Yeşili kapsamında Babylon'da sahne alacak olan Submotion Orchestra'dan Simon "Bobby" Beddoe ve yapımcı Dom Howard sorularımızı yanıtladı.

Keşfe devam etmek istiyoruz

İhsan Dindar - İstanbul

Haberin Devamı

Farklı türleri bir araya getiren bir orkestrasınız. Bu birlikteliğin özünde ne var?

Bobby: Submotion Orkestra'nın 7 üyesi var ve bunlar ortaya farklı deneyimler ve etkiler getiriyor. Çaldığımız her şey canlı gerçekleştiriyoruz bu da bizi diğerlerinden ayıran bir şey.

Dom: Müziğimizi insanlara tarif etmek her zaman zordur. Bu yüzden biz de “bu” ya “bu” ya da “bu” olmak için “bu” olmanın çok ötesindeyken hayranlarımız da bunu anlıyor. Tüm bunlardan zevk almak için de yeterince geniş bir müzik takdirine sahipler.

İnsanlar sizin şarkılarınızı konsantre olmak için dinliyor. Bu bestelerinizi yaparken size ilham olan şeyler nelerdir?

Bobby: Yıllar boyunca ilham birçok kaynaktan geldi. Şarkı sözü genellikle şarkıları şekillendiren kişisel deneyimdir. Müzikalite grubun ileriye yönelik bir fikir getirdiğine bağlı olarak çok çeşitli oluyor. Grup, belirli bir şarkı için doğru yöne yönelmeden önce çoğu zaman bir fikri ayrıntılı bir şekilde değerlendiriyor.

Haberin Devamı

Dom: Çoğunlukla ilk fikir oldukça basittir ve yaratıcı süreç bu fikri bir yolculuğa çıkarmakla ilgiliyken aynı zamanda dinleyiciyi bir yolculuğa çıkarıp bir anlatıya ya da kaybolmak için bir manzaraya götüren son parça hakkındadır. Hepimizin, kendimiz için yaptığı müzikler var. Tüm bunları kendimizce hissediyoruz.

Keşfe devam etmek istiyoruz

5. stüdyo albümünüz bu yıl yayımlandı. Albümün konseptini sizden duymamız mümkün mü?

Bobby: Davulcumuz Tommy'nin sözlerini en iyi Kites'i anlatıyor - “Renk Teorisi'nden beri geçen iki yılda hepimiz yeni yaşam ve aile ölümleri de dahil olmak üzere birçok önemli olay oldu. Bu etkinlikleri yaratıcı ilham olarak kullanmak istedik. Böylece her biri tek kullanımlık bir fotoğraf makinesi aldık ve bu etkinliklere veya temsilen temalara dayanarak fotoğraf çektik. Geliştirildikten sonra, albümdeki 10 parça için ilham olarak kullanılacak 10 fotoğrafı seçtik. Her parça farklı bir duygu, tema veya etkinlik araştırıyor. Hepsi dürüst, ilgili ve genellikle çok kişiseldir. ”

Dom: Tommy, "Uçurtmalar"ın yönetmeniydi ve bu yüzden onun konseptiydi. Parçaların çoğunu birlikte, nasıl bir araya geldiğini anlamanız için harika bir şey olan Devon'daki bir stüdyoda canlı olarak kaydettik. Daha sonra bazı ek bölümleri izledim ve stüdyomda bir araya getirdim.

Haberin Devamı

Glastonbury ve Outlook gibi festivallerde sahne almış bir grup olarak geleceğe dair amaçlarınız arasında neler var?

Bobby: Bahsettiğiniz gibi festivallerde yer almak için iyi bir talihe sahip olmamıza rağmen hala katılmamız gereken çok fazla festival, gitmemiz gereken çok fazla ülke ve şehir var. İzleyiciler dinlemeye istekli olduğu sürece mutlu olacağız!

Dom: Her zaman daha fazla festival ve konserde çalmaya hevesliyiz ve yer aldığımız etkinliklerle harika arkadaşlar edindik. Gelecek neler getirir bilemeyiz…

Gelecekte Submotion Orchestra’da farklı müzik türlerinden etkiler görebilecek miyiz?

Dom: Çok fazla farklı etkiyi keşfettik. Gelecekte neler olduğunu söylemek zor. Keşfe devam etmeyi çok istiyoruz. Şimdilik, en son albümümüzle mutlu olsak da mevcut işimizle veya gelecekte yapacağımız herhangi bir şeyle belirli bir türe bağlı olduğumuzu hissetmiyoruz.

Haberin Devamı

Garanti Caz Yeşili kapsamında İstanbul’da yeniden sahne alacaksınız. Neler hissediyorsunuz?

Bobby: Bu, Submotion Orkestrası ile İstanbul'a 3. yolculuğumuz olacak. Pazarlarda, yeme-içme deneyimlerinde ve manzaralarda vakit geçirmeyi çok seviyoruz! Bu yılki festivaller harika görünüyor, bu yüzden İstanbul'daki konaklamamız sırasında başka sanatçıları yakalama şansı yakalayacağız.

ihsan.dindar@milliyet.com.tr

http://instagram.com/ihsandinovski

Yazarlar