Yaşam Kuzey Anadolu Fayı korkutuyor

Kuzey Anadolu Fayı korkutuyor

25.02.2011 - 02:45 | Son Güncellenme:

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, Kuzey Anadolu Fay hattının Erzincan-Karlıova (Bingöl) bölümünün 7’den büyük bir deprem üretebileceğini söyledi

Kuzey Anadolu Fayı korkutuyor

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki fayların sürekli hareket ettiğini belirten Özyazıcıoğlu, “Doğu Anadolu Fayı, Hatay’a doğru uzanıyor. Uzun süredir hareketlilik yok. En son Palu depremini yaşadık. Burası ciddi depremler üretebilir. Kuzey Anadolu Fay hattının Erzincan-Karlıova arasında 230 yıldır hareketlilik yok. Fayın 7’den büyük deprem üretme riski var” dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki fay hareketliliğini bölgede yerleştirdikleri 21 sismik istasyonla izlediklerini, bölgeye 5 yeni cihaz daha yerleştireceklerini belirten Özyazıcıoğlu, her cihazın 50 bin liraya mal olduğunu bildirdi. Gürcistan’la veri paylaşımı yaptıklarını, sismometre yerleştirmeye başlayan Azerbaycan’la da bu konuda işbirliğine gideceklerini belirten Özyazıcıoğlu, Türkiye’deki merkezlerle de ortak bir bağ kurmak için girişimlerin başlatıldığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Yeni Zelanda’da hasar şaşırttı’
Yeni Zelanda’da yaşanan 6.3 büyüklüğündeki depremin yol açtığı hasar karşısında şaşırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, “Yeni Zelanda deprem bilincinin en yüksek olduğu ülkelerden birisi. Betonarme yapılarla ilgili yeni teknikleri ilk geliştiren, bu konuda dünyaya örnek olan bir ülke. Deprem sırasında meydana gelen çökmeler beni hayrete düşürdü. Demek ki orada da yapılaşmada kusurlar var. Ama aynı deprem ülkemizde olsaydı hasar çok daha fazla olurdu” dedi.

Yazarlar