Yemek Malakan Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

Malakan Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır? İçindekiler Nelerdir?

09.08.2021 - 01:27 | Son Güncellenme:

Günümüzde çeşitli peynir türleri üretilmektedir. Bazı yörelere ait özel peynir çeşitleri de bulunmaktadır. Malakan peyniri, Kars yöresine özel peynirlerden bir tanesidir. Malakan peyniri nedir, nasıl yapılır? İçindekiler nelerdir tüm detayları ile derledik.

Malakan Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır İçindekiler Nelerdir

Malakan peynirinin tarihi oldukça eskidir. Bu peynir, Rus Çarı olan II. Aleksandr'ın yaklaşık 141 yıl önce Kars yöresine yerleştirmiş olduğu Malakanlar tarafından yapılmıştır. Bu peynir günümüzde de hala üretilmektedir.

Malakan Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?

Malakanların yaşadığı dönemlerde bu peynirler Mart ve Eylül aylarında yapılmaktadır. Günümüzde ise Kars ilinin Boğatepe bölgesinde bu peynir üretilmektedir. Böylece Malakan peynirinin unutulması önlenmiştir. Bu peynir ağıda krema ile süt tadı bırakmaktadır. Bu nedenle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Malakanlar, uzun süreler Kars çevresinde yaşamışlardır. 1877 yılında Rus Çarı tarafından buraya yerleştirilmişlerdir. Malakan peyniri o zamandan günümüze miras kalmıştır. Bu peynirin en önemli özelliği oldukça yumuşak olmasıdır.

Malakan Peyniri İçindekiler Nelerdir?

Malakan peyniri yapımında çiğ süt ile şirden mayası kullanılmaktadır. Peynir 72 derecede haşlandıktan sonra şekil verilip 40 gün kadar olgunlaştırılmaya bırakılmaktadır. Yaklaşık 60 gün içinde bu peynir tüketime hazır olmaktadır.

Malakan peyniri oldukça yağlı bir peynir çeşididir. Ağızda krema ile süt tadı bırakmaktadır. Bekleme süresi arttıkça süt tadında azalma meydana gelmektedir. Krema tadı ise zaman içerisinde tereyağı tadına dönüşmektedir. İçerisinde bulunan laktozların laktik aside dönüşmesi sonucunda tadında değişiklik meydana gelmektedir. Bu peynir de şarap peyniri olarak isimlendirilmektedir.

 

Yazarlar