Gençleri, Fantasy Role Playing Games heyecanı sardı. Hayal dünyalarında karakterler yaratıp, kendi aralarında savaşıyorlar. Sırf oyun olsun diye...
Geçenlerde ormanda giderken karşımıza iki hobgoblin çıktı. Yanımdaki büyücü birine burning hand attı. Ben de kılıcımı çekip ötekini hallettim."
"Birden güçlü yaratıklarla karşılaştık. Sayıları da fazlaydı. Biri tam benim işimi bitirecekken savaşçı ok atıp onu öldürdü. Sonra hep beraber tabana kuvvet kaçtık."
"O hain yaratığa bir fire bomba attım, geberttim."
"Bir hitlik canı kalmıştı zaten. Zar attım; 20 hit puanım, 5.2
puan da karakterimden geliyor. Yani 14 hitlik bir vuruş yaptım. D.M., ‘Ulan paramparça ettin herifi’ dedi."
Nedir bu FRP?
Bugünlerde bindiğiniz otobüste, yürüdüğünüz sokakta, oturduğunuz kahvede böyle muhabbetler duyarsanız, hiç şaşırmayın. Çünkü sizin normal birer genç olarak gördüğünüz bu kişiler, o anda büyük olasılıkla insan değiller. Kendi yarattıkları fantastik dünyalarda macera arayan, canavarlarla savaşıp, büyülü kılıçları, yüzükleri ele geçirmeye uğraşan, büyü yapan, ok atan, kılıç kullanan, yaralanınca canlandırıcı iksir içen, ölen, öldüren kahramanlar. Irk olarak kimi insan, kimi cüce, kimi elf, kimi yarı elf, cüce, kimi buna benzer ırkların kırması... Onlar, FRP karakterleri.
Grup oyunu
FRP, "Fantasy Role Playing Games"in, yani fantastik karakterlere bürünerek oynanan oyunların kısaltılmış adı. Kendi hayal güçlerinin ürünü olan fantastik dünyalarda macera peşinde koşan karakterlere bürünen insanların oynadığı bir grup oyunu.
Üç boyutlu askerler
FRP oyunları, on yıllar önce büyük masalarda oluşturulan savaş alanlarında üç boyutlu askerlerle oynanan "Napolyon Savaşları" isimli savaş oyunlarının günümüzdeki devamı sayılıyor. Fantastik evrenlerin atası ise, "Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi" kitaplarıyla tanınan Tolkien. Yaklaşık 30 sene önce bu oyunun müptalası olan Amerikalı bir grup üniversite öğrencisi, hem savaşıp hem de rol yapabilecekleri yeni bir tür oyun arayışına girince, ortaya zindanlarda geçen "Dungeons and Dragons" adlı bir oyun çıkmış. Bu şirket, büyüyüp yeni ortaklıklar kurarak bugün FRP piyasasının büyük kısmını elinde tutan TSR adlı şirkete dönüşmüş. Zindanlar da artık bu oyunlarda yaratılan karakterlere dar gelmeye başladığı için yeryüzüne çıkılmış.
Kuralları neler?
FRP oynamak için gereken tek şey, en az üç kişi, yedi zardan oluşan özel zar takımı ve TSR’nin yayımladığı iki kitap: "Player’s Handbook" ve "Dungeon Master’s Guide". Oyuncunun el kitabında oyunda kullanılan ırklar, silahlar, büyüler ve oyun için gerekli diğer şeyler anlatılıyor.
Silahını kendin seç
"Dungeon Master" denilen oyun liderinin el kitabında ise, senaryoyu nasıl oluşturacağına, oyuncuları nasıl yönlendireceğine ve onların macera içinde yaptığı şeyler sonucunda alacağı ya da kaybedeceği puanlara dair bilgiler ve hesaplamalar yer alıyor. DM, senaryoyu oluşturuyor ve oyunculara bir görev veriyor. Oyuncular, yola başladıklarında, onların karşılarına çeşitli güçlükler, düşmanlar, canavarlar, şehirler, kaleler vs. çıkarıyor. Oyuncu, herhangi bir karar ya da olasılık gündeme geldiğinde, duruma uygun zarı atıyor. Örneğin, hangi silahı alacağından tutun da, bıçağını düşmana attığında saplanıp saplanmadığı ya da ölüp ölmediği hep zarla belli oluyor.
Kitabı da var
Zarların dörtlüden, yüzlüğe kadar çeşitleri var. Ancak oyuncunun ırkının karakteri, mesleği ve daha önceki oyunlarda kazandığı tecrübe puanları da, sonuçları da etkiliyor.
Maceralar, TSR tarafından oluşturulmuş dünyalarda geçebileceği gibi, oyuncuların kendi hayallerinde yarattıkları dünyalarda da yaşanabiliyor. Zaten oyuncuların kendi kafalarında oluşturduğu dünyalar, yarattıkları kahramanlar, yaratıklar, canavarlar ve senaryolar kimi zaman şirket tarafından çıkarılan dergide yayımlanıyor ve roman haline getirilip satışa sunulabiliyor.
Sosyalleşme aracı
Bu açıdan çocukların hayal güçlerini geliştiren bir oyun olan FRP, grup halinde oynandığı için de sosyalleşmeyi teşvik ediyor. Ama FRP’nin en büyük faydası, herhalde ailelere. Çünkü çocuklar saatler boyunca kendi kendilerine oyalanıyorlar. Üstelik bilgisayar oyunlarında olduğu gibi gözleri ekrana bakmaktan kıpkırmızı hale gelmeden. Üstelik kitaplar İngilizce olduğu için, lisan bilmeyenler bile çatpat İngilizce’yi sökmeye başlıyor.
Aileler memnun
14 yaşındaki oğlu FRP oyuncusu olan bir annenin söyledikleri, ailelerin tavrını göstermesi bakımından yeterince açıklayıcı: "Bazen yedi-sekiz saat boyunca yere uzanıp ekmek ve su gibi en temel ihtiyaçlarını bile akıllarına getirmeden, sadece arada tuvalete giderek oynuyorlar. Sürekli ilgilenmek gerekmediği için, hiç şikayetim yok.
Ahmet Kocaoğlu ve Gerekli Şeyler
1965 doğumlu Ahmet Kocaoğlu, İTÜ İşletme Mühendisliği’nden mezun.
Okul bitince kendi şirketiyle tekstil piyasasına girmiş. Ancak, 5 Nisan krizinden sonra işleri tasfiye edip, "Gerekli Şeyler" isimli firmayı kurarak, çizgi roman yayını, ithali ve satışına başlamış. İthal ettiği dergilerin arkasında FRP reklamı görüp merak edince onları da getirtmiş. Dükkana dekor olsun diye koydukları bir poster çok ilgi çekip büyük taleple karşılaşınca, oyunu getirmeye devam etmiş. Gerekli Şeyler, şimdi dünyada piyasayı elinde tutan TSR şirketinin Türkiye distribütörü. İstanbul’da on adet, Türkiye’de ise elli adet satış mağazasına mal veriyor. Kocaoğlu’nun, İnglizce bilmeyen FRP’cilere bir müjdesi var: 2000 yılı içinde kitaplar Türkçe olarak yayımlanacak.
MACERACI DELİKANLILAR
Üç-dört yıldır FRP oynadığı bir grubu var. üçüncü düzeye yükselmiş. Genellikle korucu karakterine bürünüyor. Irk olarak iyi elforman elfi kırmasını seçmiş. Seçtiği ırkın özellikleri şöyle: İnsanlara karşı iyi niyetli, ormanda yaşayan, doğasever ve hayvanlara düşkün. Bu ırktan olduğu için maceralara atılırken yanına bir hayvan alma hakkı var. Efe, karakteri olan korucuyu da yanında dolandırarak büyülü ırkında bir kurtla dolaşıyor. Karanlıkta görülmeden, sessizce gezebilme, hayvanlarla dostluk kurma gibi yetenekleri var. Silahı; kılıç .
Ağabeyinden öğrendiği bu oyunu üç-dört yıldır oynuyor. Arkadaşlarına öğreten de o olmuş. Grup içinde en yüksek düzeye gelebilen oyuncu. Beşinci düzeyde. Genellikle elf ırkından bir hırsızı oynuyor. Büyülü ırk özelliği gereği doğaya dost. Hırsızlık yetenekleri var. Yanında maymuncuk ve yüksek kulelere tırmanmasını sağlayacak kancalı ip gibi malzemeler taşıyor. Ayrıca küçük kılıç ve kısa atımlı oku da var.
O da arkadaşları gibi üç-dört yıldır oynuyor. Üçüncü düzeye gelmiş. Elf kötü elf kırması ırkından bir dolandırıcıyı (blade) oynuyor. Çeşitli zeka oyunlarıyla oyunda rastladığı kişileri dolandırıyor. Hatta bir keresinde Efe’nin karakteri olan korucuyu da dolandırarak büyülü diye bir yüzük satmış. Yanında taşıdığı silahlar; fırlatma bıçağı, küçük ve büyülü kılıç. Karanlıkta görülmeden hareket edebilme ve sessizce yürüme özellikleri var. Ama en çok dolandırıcılıkta da kullandığı zekasına güveniyor.