Editörün Seçtikleri Merak edilen sorular

Merak edilen sorular

13.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kemoterapi tedavisi için örnek diyet

Merak edilen sorular





Kanser tedavisinin iki temel ayağı kemoterapi ve radyoterapi, genellikle hastaların zor geçirdikleri bir süreç yaratıyor. Hastalığın getirdiği yükün yanında ilaçların yan etkileri, bazı besinlerle yaptıkları reaksiyonlar ve iştah sorunları hastalar için tedaviyi biraz daha güçleştiriyor.
Beslenme ve diyet uzmanı Aysun - Murat Gökçen çifti, son kitapları 'Kanseri Beslenerek Yenebilirsiniz'de özellikle kemoterapi ve radyoterapi sırasında hastalığın nasıl etkilediğini anlatıp, tedavinin yan etkilerini azaltacak hatta bertaraf edecek yiyecekleri ve diyet reçeteleri veriyorlar. Gökçen çifti, neler yapılması gerektiği konusunda şunları söylüyor:

Protein kaybı

  • Kemoterapinin en olumsuz etkisi, kullanılan ilaçların cinslerine göre bazı besin öğeleri ile reaksiyona girmesidir.
  • Kemoterapi alan hastaların büyük bir çoğunluğunda kilo kaybı ve buna bağlı olarak total proteinde azalma gözlenir.
  • Tedavi sırasında tat algılaması değişip çeşitli sindirim sistemi bozuklukları ortaya çıkabilir. Kemoterapide kullanılan ilaçlar B kompleksi vitaminlerini etkiler. Özellikle de B1 vitamini ve B12'yi. B1 vitamini yetersizliği, hastalığın erken safhalarında gözlenir. İlaç tedavisiyle birlikte yetersizlik daha da artar. Hastanede yüksek dozda vitamin verilmesi iştahın artmasını ve hastaların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.
  • A vitamininden zengin beslenmenin ilacın iştah kesici etkisini azalttığı ve besin tüketiminin düşmesini engellediği dolayısıyla kilo kaybının önlenebildiği bildirilmiştir.
  • Hastalarda kilo ve protein kaybını önlemek için diyet kalorisini, ilave kalori ile yükseltirken, proteinin gerekenin üst sınırında verilmesi uygundur.
  • Radyasyon tedavisinin beslenmeye etkisi, uygulandığı bölgeye, dozaja, süreye ve radrasyon tipine göre değişik etki gösterir. Radyasyon tedavisi de tat duyularında değişime neden olur. Dil, tatlı ve tuzlu duyularına, damak da acı ve ekşi tat duyusuna karşı aşırı hassasiyet kazanır. Neden olarak da radyasyonun tat hücrelerinde tahribat yaptığı gösterilir. Aynı durum koku duyusunu da etkileyebilir. Ancak hemen telaşa kapılmayıp, bu zarara uğrayan duyuların en fazla 120 gün sonra geriye döneceğini de unutmamak gerekir.
  • Radyoterapi ayrıca ince bağırsaklarda emilim bozukluğuna neden olabilir. Bu durum yetersiz beslenmenin en önemli etkenlerinden biridir. Özellikle folik asit yetersizliği söz konusu olabilir. Bu nedenle tedavi sırasında folik asitten zengin besinlere ağırlık verilmelidir. .


  • Folik asitten zengin besinler
  • Karaciğerler
  • Soya fasulyesi, unu
  • Nohut
  • Soğan
  • Tarhana çorbası
  • Kırmızı pancar
  • Kurufasulye
  • Brokoli


  • Hormonlu sebze ve meyveler kanser yapar mı?
    Aslında hormonlu sebzelerden o kadar korkmamak lazım. Önemli olan sebzenin hormon nedeniyle şeklini değiştirmemiş olması. Bizim önerdiğimiz en önemli şey, mevsimine göre sebze ve meyveleri tüketmek. Örneğin kış ayları domates mevsimi değil. Bu mevsimde domates, taze fasulye, kabak tüketmenin bir anlamı yok. Ama onun yerine brokoli, pırasa, lahana, karnabahar, pancar, turp yenebilir.

    Konserveler riskli mi?
    Konserveye karşı değiliz. Konservelerde problem çok fazla tüketildiğinde ortaya çıkar. Hem salça, hem sebzede ve pek çok üründe konserve birarada ve sürekli tüketilmemeli. Dengelemek lazım. Konserve kapları her besin için özel üretilir. İçinden alıp başka bir kapta bekletmiyorsanız konserve güvenli. Tabi çok fazla kullanılmaması şartıyla.

    Peki fast foodlar?
    Fast food kötü bir beslenme tarzı. Çok fazla yağ içeriyor. Bir de mayonezler, soslar ekleniyor. Kebapların da yüzde 70'i yağ. Kuyruk yağı, iç yağı, kanserojen maddelerin biriktiği yağ tabakalarıdır.

    Buzdolabında saklanan yemeklerin toksik etkiye maruz kaldığı doğru mu?
    Pişirilen yemek ısıtılmamak kaydıyla üç gün dolapta kalabilir. Her seferinde yiyeceğiniz kadarını alıp ısıtmanız şartıyla.

    Suni tatlandırıcılar kanser yapar mı?
    Tatlandırıcılar ile ilgili yapılan araştırmalar ve hayvan deneyleri, normal kullanımlarda herhangi bir kanser vakasına rastlanmadığını gösteriyor. Zaten öyle bir şey olsa, yani en ufak bir şüphe duyulsa, ilgili madde gıda üretiminden çekilir. Kullanımı tamamen yasaklanır. Şu anda suni tatlandırıcılar tüm dünyada satılıp tüketiliyor.

    Günde kaç tane kullanılması normal?
    Bir bireyin kilosunu 10'a bölerek elde edeceği rakam, günlük tüketeceği tatlandırıcı sayısı olarak kabul edilebilir. Örneğin 80 kilosunuz. 10'a bölünce günde 8 adet tatlandırıcıyı güvenle kullanabilirsiniz.

    Sabah
    Süt, Yumurta, Peynir, Siyah zeytin, Domates, salatalık, yeşil biber, Tam buğday veya yulaf ekmeği

    Öğle
    Kıymalı Sebze yemeği, Bulgur pilavı, Diyet yoğurt, Salata (Özel yapım*), Tam buğday veya yulaf ekmeği

    Öğleden sonra
    Peynirli sandviç (Tam buğday ya da yulaf ekmeğinden), Havuç suyu

    Akşam
    Yağsız sığır eti, Tarhana çorbası, Salata (özel yapım), Tam buğday veya yulaf ekmeği

    Yatmadan önce
    Yer fıstığı, Meyve

    Özel yapım salata
    Kırmızı lahana ve havuç rende, soya filizi, brokoli, maydanoz, roka, yeşil sivri biber, domates, kırmızı soğan kıyılıp, hepsi karıştırılacak. Taze limon suyu ve zeytin yağı ilavesi yapılacak.

    NOT : Salatalar her seferinde taze yapılacak

    Sabah
    Meyve Suyu (Nar veya havuç), Peynir, Yumurta, Domates, salatalık, yeşil biber, Tam buğday ya da yulaf ekmeği

    Öğle
    Etli nohut, Domates Soslu Kepekli Makarna, Salata (Özel yapım ), Tam buğday ya da yulaf ekmeği

    Öğleden Sonra
    Yoğurt, Kepekli galeta, Meyve

    Akşam
    Tarhana çorbası, Kıymalı türlü, Salata (özel yapım), Tam buğday ya da yulaf ekmeği

    Yatmadan önce
    Ceviz, badem, Meyve Suyu (Nar veya havuç)

    Gökçenlerin özel mönüsünden
    Malzemeler
    Yarım kilo yer elması
    4 diş sarmısak
    Yarım demet doğranmış maydanoz
    2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
    Yarım su kaşığı limon suyu

    Hazırlanışı
    Yer elmalarını haşlayın
    Bir kapta yer elması, sarmısak ve portakal suyunu bir miktar su ekleyerek püre haline getirin n Üzerine limon suyu ile maydanoz serperek soğuduktan sonra servis yapın

    BİTTİ



    YAŞAM


    'Bavulda midilli kaçıran bile var!'
    Kemoterapi sırasında vitamin desteği şart
    İniş takımları korkuttu
    Sezaryeni reddetti cinayetle suçlandı
    Peki ama Önder Babat nasıl öldü?
    İngiliz hâkime papazlı imamlı cenaze töreni
    Ofisteki telefon tuvaletten 'pis!'
    Karaciğeriyle hayat verdi...
    Kalbi delik liseli bisiklette öldü
    İkinci yaşam umudu kalbine takıldı
    Yoğun kara rağmen Erzurum 'kurtarıldı'
    Bebeklerde beyin kanaması tehlikesi
    Torun heyecanı faciaya dönüştü
    Artık pençeleri yumuşacık

    Yazarlar