“Bağışıklık sistemini güçlendiren süper besinler”

Soğuklar iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Mevsim geçişleri bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Çevremizde her geçen gün “Ben de hastalandım.” diyen insan sayısı hızla artıyor. Uzmanlar ise hastalıklardan kendinizi koruyun diye uyarıyor. İç Hastalıkları Uzmanı, “Hayat Kurtaran Vitamin ve Mineraller” Kitabı Yazarı Prof. Dr. Metin Özata : “Doğru besinlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz ve hastalıklardan korunmanız mümkün.” diyor. İşte Özata'nın süper gıdaları:

***

  • Ekinezya: Soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlarda kullanılır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Çay olarak içilebileceği gibi kökleri de kullanılabilir. 15 gün kullandıktan sonra ara verilmelidir.
  • Yoğurt ve kefir: İçerdiği probiyotikler bakterilerden korunmada faydalıdır. Yağsız olanları günde iki su bardağı tüketilmelidir. Sadece bağışıklık sistemini değil sindirim sistemini de güçlendirir.
  • Yulaf: İçinde bulunan beta-glukan isimli lif sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendiren oldukça faydalı bir tahıldır. Her gün bir kâse yulaf ezmesi yemek kolesterol ve şekerden de korur.
  • Karadut: Şeker, organik asit, tanen, pektin ve C vitamini içerir. İçindeki kuvvetli antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Halsizlikte, yorgunlukta ve uykusuzlukta faydalıdır. Öksürük ve balgam çıkarmada yararlanılır. Şeker hastalarının bir avuçtan fazla tüketmemesi gerekir.
  • Üzüm çekirdeği: Üzüm çekirdeğinin yapısında proantosiyanidin isimli kuvvetli antioksidan bir madde vardır. Bu madde C vitamininden 20-40 kat daha fazla antioksidan etkiye sahiptir. Yaşlanmayı geciktirici ve cilt kırışıklıklarını azaltıcı etkisi de bulunur. Etkilerinden faydalanmak için kuru veya taze üzümün çekirdeğini çiğneyerek yemek gerekir.
  • Sibirya Ginsengi: Bağışıklık sistemini güçlendirmek, yorgunluk ve performansı artırmak için kullanılır. Strese karşı korur. Fiziksel ve mental performansı artırır. Virüslere karşı koruyucudur. Antibiyotiklerle birlikte verilirse bakteriler daha kolay ölür. 6-8 hafta kullandıktan sonra iki ay kullanımına ara verilmelidir. Tansiyonun yükselmesine sebep olabildiği için doktor tavsiyesine göre alınmalıdır.