Editörün Seçtikleri Mutfaktaki mucize

Mutfaktaki mucize

11.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mutfaktaki mucize

Mutfaktaki mucize


       Yumurta, mutfaklarımızda çok kullandığımız bir besin maddesi. Bol miktarda protein, yağ, kalsiyum, fosfor, demir, A, B1, B2 ve D vitaminleri içeriyor. Pek çok yemek, tatlı ve böreğin yapımında yumurta kullanılıyor. Ancak vücuttaki kolesterol miktarını arttırdığı için kalp, damar rahatsızlığı ve tansiyonu olanlara tavsiye edilmiyor. Büyüme çağındaki çocuklara her gün bir yumurta yedirilmesi salık veriliyor. Farklı malzemelerle karıştırıldığında bambaşka lezzetlerin ortaya çıkmasına olanak sağlayan bu küçük dev, farklı pişirme yöntemleriyle kahvaltı ve diğer öğünlerde de tüketiliyor.
       Yumurta, kabuklu ya da kabuksuz olarak, rafadan, kayısı, katı, poşe (suda), sahanda ve omlet şekillerinde pişiriliyor. Bütün bu pişirme yöntemlerinin kendilerine göre incelikleri bulunuyor. Özellikle kabuklu yumurtanın pişme süresi çok önemli. Kimileri rafadan, kimileri kayısı veya katı yumurtayı tercih ederler.
       Rafadan yumurta yaparken, yumurta kaynayan suya bir kaşıkla yavaş yavaş bırakılır. Yumurta kabının üzeri kapatılarak 2-3 dakika beklenir ve 100’e kadar sayılır. Sayma işlemi bitince yumurta sudan çıkarılıp yumurtalığa yerleştirilir ve soğumadan servis yapılır. Buzdolabından çıkarılan yumurta sıcak suya atılınca çatlayabilir. Bu nedenle, oda sıcaklığında biraz bekletmek ya da iğneyle kabuğunu delmek gerekir. Yumurta daima kısık ateşte pişirilir.
       Yumurtanın kayısı olması için kaynayan suya atılıp 5-6 dakika pişirilmesi gerekir. Soğuk sudan geçirildikten sonra kabuğu soyulur. Katı yumurta elde etmek için kısık ateşte 13-15 dakika pişirilir. Soğuk suda bir dakika bekletilir. Kabuğu alındıktan sonra istenildiği şekilde kullanılır. Çok pişirilen yumurta sarısının çevresinde gri bir renk oluşur, yumurta akı ise sertleşir. Bu nedenle pişme süresine dikkat etmek önemlidir. Yumurtanın taze veya bayat olduğunu anlamanın da çeşitli yöntemleri var. Taze yumurtanın kabuğu pütür pütür olur. Beyazıyla kabuğu arasındaki hava boşluğu fazlaysa bu, yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Bayat yumurta sallandığında, iki yana gidip gelişi hissedilir ve çalkantı sesi verir. Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yumurta suyun yüzeyine yakınlaşır. Yumurta kırıldığı zaman, taze yumurtanın akı dağılmadan durur. Bayat yumurtanın akı ve sarısı çabuk dağılır. Yumurta ışığa tutulduğunda, taze yumurtanın sarısı ortada görülür. Bayatladıkça sarısı kabuğa doğru kayar. Yumurta satın alırken kabuğunun kirli olmamasına dikkat etmek gerekir. Kirli yumurtalar çabuk bozulur. Yıkanan yumurtanın sivri kısmının alta getirilerek yumurta gözüne yerleştirilmesi gerekir. Taze yumurta 10-15 gün dayanır. Daha uzun süre saklanması için 1 santigrat derecede tutulması gerekir.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Yaz makarnası, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 15’

       Malzemeler
       320 gram spagetti
       5 sert domates
       2 diş sarmısak
       4 yemek kaşığı zeytinyağı, 4-5 yaprak fesleğen
       tuz, karabiber

       Hazırlanışı
       Domatesleri kaynar suda bir dakika bekletin. Zar haline gelen kabuğu soyun. Ortadan ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarın ve kuşbaşı doğrayın. Domatesleri makarnayı servis yapacağınız kaba alın. Sarmısakları ince ince kıyın ve domatese ekleyin. Zeytinyağı, tuz ve kıyılmış fesleğenleri de ilave ederek iyice harmanlayın. Makarnayı kaynar tuzlu suda haşlayıp süzün. Hazırladığınız çiğ sosla karıştırıp sıcak servis yapın.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Zeytinyağlı barbunya
  • Ekşili köfte
  • Yaz makarnası
  • Yoğurt

  • Yazarlar