Sağlık Ne fazla ne de az!

Ne fazla ne de az!

08.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Finlandiya’daki araştırmacıların çok spor yapmanın ömrü uzatmadığı tespiti, tartışma yarattı. Türk uzmanlar, sağlık için gerekli olan sporun dengeli yapılmasına dikkat çekti.

Ne fazla ne de az

Didem Seymen - Finlandiya’da Jyvaskyla Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışmada, çok aktif bir spor hayatının ömrü uzatmadığı öne sürüldü. 11 bin kişinin verilerinin incelendiği araştırmada, sporda en aktiflerin biyolojik olarak orta derecede aktiflerden 1.3, aktiflerden ise 1.8 yaş daha yaşlı olduğu belirlendi. Görüş aldığımız uzmanlar da sporda aşırıya kaçmanın bazı riskler doğurduğunu ama egzersizin sağlıklı yaşam için şart olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Günde bir saat fitness iyidir’

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Prof. Dr. Ahmet Karabulut: “Hareketsizlik birçok hastalığı tetikler. Çok spor yaparak hastalıklardan uzak kalayım diyebilirsiniz. Ama işin aslı farklı.  

Ancak düzenli egzersiz ile bu hastalıklardan uzak kalabilirsiniz ama aşırı spor ömrünüzü kısaltabilir. Önemli olan, egzersiz sıklığı ve süresidir.  

Günde 30-60 dakika arası kardiyo-fitness ağırlıklı egzersiz sizi hastalıklardan uzaklaştırıp ömrünüzü uzatır. Ancak egzersiz süresi 2 saatin üstüne çıktığında, ömrünüz hiç spor yapmayan birinden daha az bile olabilir. Günlük 10 bin adım atmak sağlığı korur.” 

‘Kaslarınızı dinlendirin’

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Gökhan Meriç: “Her yıl kaslarımızın yüzde 1’ini kaybediyoruz. Spor önemli ama aşırısı uygun değil. Obezite, sigara da hayatı kısaltıyor. Aynı şekilde aşırı spor aktivitesi de faydalı değil, hatta zararlı olabilir. Aşırı sporda yaralanma, eklemlere fazla yük binmesi ihtimali artar. Kas yıkımı olur, kemik yapısını etkileyebilir, böbreklerde yüklenme olabilir, kasların çok çalışması böbreklere yüklenmeye ve süzmede zorlanmaya sebep olabilir. Spor yapalım ancak aşırısı etkili değil. İdeal olan, haftada 3-4 gün spordan sonra kasların kendisine gelmesi için dinlenmektir. İlla koşu da değil, 25 dakikalık bir yürüyüş bile yeterli.”

Yazarlar