Ne kadar bağımlısın?

Bağımlılık nedir?

Bağımlılık, güzel şeylerin peşinden koşmaktır. Bağımlılık, sadece güzel şeyleri istemeye yönlendirir. Güzel şeyleri hak ettiğimizi düşündürtür.

Bir bardak kırdınız diyelim. ‘’Hay Allah nasıl böyle bir şey yaptım. Çok dikkatsizim, beceriksizim’’ dediğinizde bağımlılıkların oyununa gelmişsiniz demektir. Bağımlılıkların istediği şey neydi?

Güzel şeylere yakın olmak, kötü şeylerden uzaklaşmak

Gün içinde sürekli olarak;

Sevdiğin yemeği isteyebilirsin

Sevdiğin sesleri dinlemek isteyebilirsin

Haberin Devamı

Sevdiğin şeyleri görmek isteyebilirsin

Sonra birileri değişik bir şey yapar. Bu yapılanlar, yukarıdaki listeyle uyumlu değilse, bağımlılıklar o kişinin neden böyle yaptığını sorgulatır. ‘’Güzel şeyleri hak eden ben olmalıyım’’ dedirtir. Tüm bunlara sebep olan düşünce o kadar derinden gelir ki farkında bile olmayız.

Bağımlılıklardan kurtulmanın zaman alması sizi sürekli güzel şeylere iten düşüncenin bilinç altının en derinlerinden gelmesidir. Bu yüzden de bir şeyler ya da birisi rahatsız ettiğinde o konu ve o kişi üzerine çalışmak yapılacak en akıllıca eylem olacaktır.

Ayağınız kırıldı. Ne yaparsınız?

Bir daha olmaması için elinizden geleni yaparsınız. Bağımlılıklar için de aynısını yapmalısınız. Ancak önce bunu yapabilmeyi istemelisiniz. Bağımlılıklar bir anda yok olmaz. Aynı sıkıntıyı yaşayan bir sürü insanın olduğunu bilmek işinizi kolaylaştırır.

Küçüklükten beri iyi kız ya da doğru erkek olmamız öğretildi. Bir şeyleri fikse etmemiz söylendi. Zihinde neler olduğuna bakmak, öğretilmedi. İşte bu yüzden de deneyimlerimize bakarak öğrenmeliyiz. Bunu yapabilmek içinde ihtiyacımız olan şey konsantrasyon geliştirmektir. Konsantrasyon geliştirmek için ise önce nefesi izleriz. Sonra zihni izleriz. Bu şekilde bağımlılıkların bizi ne hale getirdiğini fark etmeye başlarız. Nihayetinde aşağıdakiler bedeninizde ve zihninizde içselleşmiş olur.

Sevgiyi bağımlılıklardan ayırmanın yolunu keşfedersiniz.

Sevginin ne olduğunu, bağımlılıkların ne olduğunu öğrenirsiniz.

İstekleriniz olmadığında, öfkelenme aşamasına gelmeden gerçekte neler olduğunu zihin ve bedeninizde izlemeyi öğrenirsiniz.

Haberin Devamı

Bir şeyler iyi gitmediğinde neler olduğuna bakarak iyi gitmeyenle birlikte kalabilmeyi öğrenirsiniz.

Her ne olduysa, bir sebebi olduğu gerçeğini anlarsınız. Zaten bu gerçeklik spritüal bir gerçeklik değildir, bilimsel bir gerçekliktir.

Tüm bunları gerçekleştirebilmek için hayatınızın her anında attığınız adımların, ileride arzuladığınız sonucun sebepleri olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

Kaynak: Budist Öğretiler