Sağlık Nefesinizde aseton kokusu varsa ve bulanık görüyorsanız bu hastalığa sahip olabilirsiniz!

Nefesinizde aseton kokusu varsa ve bulanık görüyorsanız bu hastalığa sahip olabilirsiniz!

27.07.2023 - 16:03 | Son Güncellenme:

Hastalıkların belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse bile ortaya çıkan birçok belirti benzerlik göstermektedir. Nefesinizde aseton kokusu olması ve bulanık görmeniz de bir hastalığın habercisi olabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Nefesinizde aseton kokusu varsa ve bulanık görüyorsanız bu hastalığa sahip olabilirsiniz

Nefes alıp vermeniz sırasında nefesinizde farklı bir koku olması ve bu kokunun özellikle asetona benzemesi, aynı zamanda görüşünüzde de bir bulanıklık yaşamanız durumunda bir hastalığınız olduğu söylenebilir. Nefeste aseton kokusu olması ise özellikle tip 1 diyabetin belirtilerinden birisi olarak ifade edilebilmektedir. Bazı hastalıkların teşhis edilmesinde kokulardan faydalanılması da mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

Kokusundan Anlayabileceğiniz Tip 1 Dİyabet

Bazı hastalıkların anlaşılmasında kokuların oldukça önemli bir role sahip oldukları söylenebilir. Nefeste aseton kokusunun olması tip 1 diyabetin en tipik belirtilerinden birisi olarak bilinir. Tip 1 diyabet hastalarında insülin eksikliği bulunmaktadır. İnsülin eksikliğinin olmasına bağlı olarak ise vücut enerji için yağ yakımına yönelmektedir.

Bunun sonucunda ise yağların yanmasıyla keton gazı açığa çıkmaktadır. Keton gazının kokusu ise nefeste aseton kokusu şeklinde hissedilebilmektedir. Eğer nefesinizde aseton kokusu alıyorsanız bu durum diyabet belirtisi olarak nitelendirilebilir. 

Tip 1 diyabette görülebilen en yaygın diğer belirtiler ise şiddetli ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, baş dönmesi ve yorgunluk olarak ortaya çıkmaktadır. Tip 1 diyabet, aynı zamanda şeker hastalığı olarak da bilinmektedir. Ciddi bir rahatsızlık olarak bilinen tip 1 diyabetin şeker komasına neden olabileceği ve bu nedenle doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerektiği söylenebilir. 

Haberin Devamı

Bulanık Görmeniz Hangi Hastalıkların Habercisi 

Görüşünüzde bulanıklık meydana gelmesi, hangi belirtilerle bir arada göründüğüne bağlı olarak çeşitli rahatsızlıkların habercisi niteliğinde olabilmektedir. Özellikle bulanık görme probleminin nedeni göz olabileceği gibi, vücudun farklı bir bölgesinde bulunan bir problemde olabilir. Görme keskinliğinin kaybolması ve tam olarak ince ayrıntıları görememek, bulanık görme olarak ifade edilebilir.

Bulanık görme sorunu, şeker hastalarında karşılaşılabilmekte olan bir durum olarak bilinir. Kişinin nefesinde aseton kokusu hissetmesine ek olarak birde bulanık görme probleminin bulunması, tip 1 diyabet habercisi olabilir. Ancak yine de kesin bir şekilde tanı konulabilmesi için doktor muayenesi gerektiğinin söylenmesi mümkündür. 

Nefeste Aseton Kokusu Olması 

Vücudunuz size rahatsızlıklarla ilgili olarak çeşitli şekillerde bilgi verebilmektedir. Birçok hastalığın farklı kişilerde benzer belirtilere sahip olduğu da bilinmektedir. Kişinin nefesinde aseton kokusunun olması da sağlıklı bir durum değildir. Buna bağlı olarak ise bir hastalığın belirtisi olarak bilinir.

Haberin Devamı

Nefesinizde aseton kokusu varsa ve bulanık görüyorsanız bu hastalığa sahip olabilirsiniz

Nefesinizde aseton kokusu almanız durumunda şeker hastalığının göz önünde bulundurulması gerekir. Diyabetin en yaygın belirtilerinin gözlere, böbreklere, sinirlere ve kalbe zarar verdiği şeklinde ifade edilmesi mümkün olmaktadır. 

Diyabet hastalarında şeker, hücre içerisine giremez ve kan dolaşımında kalır. Buna bağlı olarak ise şeker hastalarının kanında şeker miktarı yükselmektedir. Hücrelerin ise enerji üretmek için keton isimli bileşikleri kullanması gerekir. Bu durum ise ağızda aseton benzeri bir kokunun oluşmasına yol açar.

İnsülin İhtiyacını Diş Eti Tedavisiyle Karşılamak

Vücuttaki insülin ihtiyacını azalmasına yardımcı olan ve kan şekerini kontrol altına alan tedavilerden birisi de diş eti tedavisi olarak bilinir. Şeker hastalığının kontrol edilmemesi durumunda bağışıklık sistemi zayıflar, kan dolaşımı zayıflar ve bunun sonucunda vücut mikroplara karşı dayanıksız bir hale gelir. Şeker hastası olan bir kişinin anlayabilmesi için çeşitli belirtiler mevcuttur.

Haberin Devamı

Ancak özellikle gözden kaynaklanmayan bir probleme bağlı olarak görüşte bulanıklık oluşması ve kişinin ağızına aseton tadı veya kokusu gelmesi durumunda şeker hastalığından bahsedilmesi mümkün olmaktadır. Ancak yine de kesin olarak diyabet tanısının konulabilmesi için doktor muayenesi gerekir.

Yazarlar