Her Yaşa Göre Doğru Nemlendirici Seçimi

Her insanın cildi yaşına göre farklılık gösterir ancak hepsinin ortak olan bir ihtiyacı vardır: NEM. Esnekliğini ve canlılığını koruyan cildin sırrı nemdir.

“Bebek gibi” diye tabir edilen duru, berrak ve gergin bir ciltle dünyaya geliriz ancak ne yazık ki tenimiz zamanla farklı cilt tiplerine dönüşür. Cilt, genetik faktör ve dış etkenlerden dolayı nem kaybına uğrar.

Cildin nem tutma kabiliyeti bebeklik döneminde %100’dür. Bu oran, 20’li yaşlarda %33’e düşer ve 25 yaşında hücre yenilenmesi tamamlanır.

Bu ön bilgileri verdikten sonra yaş gruplarına göre cilt bakımının ve doğru nemlendirici seçiminin nasıl olması gerektiğini sıralayalım:

15-25 yaş arası
Kozmetik kullanımı ve cilt bakımına 15 yaş itibari ile başlanmalıdır. Doğru kozmetikler, cilt fonksiyonlarını düzenlemeye, cildin tazeliğini korumaya yararlar.

Cilt tipimizin oluşması ise ergenlik döneminde başlar. Çocukluktan gençliğe geçiş döneminde, fiziksel olgunluğu sağlayan hormonlar, yağ bezlerinin daha çok yağ üretmesine neden olurlar ve bu noktada da sivilce sorunları baş gösterir. 20’li yaşların ortalarına doğru, cilt gelişim sürecini tamamlar. Ciltte yavaş yavaş eksilmeler görülür, cildin yağ ve nem dengesi bozulur, yaşadığımız ortama göre mimik çizgileri kırışıklıkların oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle bu yaşlarda yağ üretimi fazla olan ciltler, sivilce ve akne problemi yaşarlar. Ciltte yaşanan yağlanmayı azaltmak ve sivilceli ciltleri kapatmak için çok yanlış kozmetik ürünleri kullanılır. Böylelikle cildin nem dengesi bozulur, üst deri kalınlaşır, sertleşir ve maalesef ciltte çok erken kırışıklıklar oluşur.

Bu yaşlarda cilt temizliği ve bakımı büyük önem taşır. Cildin yağ ve nem dengesini düzenleyen biyolojik kozmetik ürünleri ve bitkisel içerikli nemlendiriciler kullanılmalıdır. Örn: Oleonol Acit (A vitamini asidi). Böylece cildin yağ ve nem dengesini düzenlenir, problem oluşumu önlenir. Cildin esneklik ve sıkılığı sağlanarak tazeliği ve gençliği korunur.

30-40 yaş arası
30’lu yaşlar, ilk kırışıklıkların belirginleştiği yaşlardır. Eğer doğru bakım ve doğru nemlendirici kullanmıyorsak kırışıklıklar derinleşmeye başlar. 30’lu yaşların 50’li yaşlara göre avantajı, cildin koruyucu fonksiyonlara sahip olmasıdır. Bundan dolayı cildimizi iyi nemlendiricilerle 30’ lu yaşlarda (Örn: Hyaluronacit) nemlendirmeli, böylelikle kırışık oluşumunu önlemeliyiz.

40’lı yaşlarda ise cildin diriliği kaybolur, elastikiyet kaybı başlar, nemi koruma gücü azalır ve cilt mat görünür Cildin hücre üretim desteğini yükselten yoğun nemlendiriciler (Hyoluronic Asit ve Vitamin A) etken maddeleri, cildin gerginlik ve elastikiyetini kuvvetlendirir, kırışıklıkların önüne geçilmesini sağlar.

45 ve üstü yaşlar
Bu yaşlar, yüzdeki çizgilerin iyice belirginleştiği, göz çevresi, yanak ve ağız kenarındaki kırışıkların arttığı, boyun bölgesindeki kırışıklıkların fazlalaştığı yaşlardır. Bu dönemlerde yaşlılık lekeleri görülür ve deri incelmeye başlar. Kısaca cildin hücre üretimi iyice yavaşlar. Dolayısıyla hücre üretimini artıran, daha yoğun nemlendirici, besleyici ve koruyucu serumlar kullanmak cildin yapılanmasını ve korunmasını sağlar. (Örn: Retinol, Vitamin C, E,A, Arigiline, Hyaluronic Acid) Etken madde içerikli serumlar cildin gerginliğini ve elastikiyetini kuvvetlendirir, kırışık ve çizgileri azaltır. Özellikle menopoz ve sonrası için uygundur.

Özetle; doğru nemlendiricilerle cilde esneklik ve canlılık kazandırılarak cildin genç görünmesi sağlanır.

Asla unutmamız gereken şey şudur:
Cildimiz, moda olduğunda giydiğimiz bir elbise değildir. Beğenmediğimiz zaman değiştirip eskidiği zaman da atamayız. Tanrı’nın bize armağan ettiği bu elbiseyi her yaşa ve her cilt tipine uygun nemlendiricilerle destekleyip korursak, bu değerli giysiyi ömür boyu ve büyük bir itinayla taşımış oluruz.

Nesrin SÜRER
Int. Dipl. Kozmetisyen

Haberin Devamı

www.enesbioestetikcenter.com

Haberin Devamı