Dünya Bu Bitkilerle İyileşiyor

Boğaz ağrısına karşı ahududu, uykusuzluğa karşı lavanta yağı, baş ağrısına karşı anason… Dünyanın pek çok noktasında insanlar ağrılara karşı hala kendi doğal yöntemlerini kullanıyor.

Mısır: Baş Ağrısına Anason
Doğu Akdeniz’e özgü anason bitkisi, geleneksel yöntemlerle kurutularak kullanılıyor. Özellikle baş ve mide ağrılarında çay olarak içiliyor. Merkezi sinir sistemi aracılığıyla hem beyin hem de sindirim organlarını rahatlatıcı etkisi bulunuyor. Aromaterapide de anason kullanılan üst notalardan biri. ½ çay kaşığı anason kaynar suyun içinde 10 dakika bekletildikten sonra içiliyor.

Rusya: Boğaz Ağrısına Ahududu
Rusya’da hemen hemen her bahçede yetişen ahududu meyvesi, boğaz ağrısına bire bir. Kırmızı meyvelerin hemen hemen her yerde yabani olarak büyüdüğü bu ülkede hatta Sibirya'da bile, ahududu boğaz ağrısına karşı klasik bir çözüm olarak yüzyıllardır kullanılıyor. Ahududu, tahriş olmuş ve faranjite dönüşmüş mukozanın üzerinde koruyucu bir film etkisi yaratıyor. Ahududu meyveleriz yaprağıyla birlikte taze ya da kurutulmuş olarak sıcak içildiğinde oldukça etkili.
Bir avuç kurutulmuş ahududu meyvesini 250 ml kaynar suya atın, 5 dakika birlikte kaynatın ve soğumaya bırakın. Bitkinin tanenleri yutkunma sorununu hafifletiyor.

Haberin Devamı

Finlandiya: Burun Akıntısına Frenk Üzümü Suyu
Finliler, burun akıntılarını geçirmek için sıcak Frenk üzümü suyu içiyor. Bu siyah üzüm, Laponya'nın geniş Moor orman bölgelerinde bolca bulunuyor. Bu tatlı meyve C vitamini bakımından oldukça zengin. Özellikle alerjik soğuk algınlığı ve ona bağlı olarak burun akıntısında etkili olduğu biliniyor. Kaynadığında vücutta iltihabı önleyen ve alerji semptomlarını azaltan bikti pigmenti ‘quercetin’ serbest kalıyor.

Portekiz: Kuru Öksürüğe Bal ve Yumurta Sarısı
Portekiz’de her çocuk ‘mézinhas’ın bal ve yumurta karışımı öksürüğü karşı özel bir sağlık kürü olduğunu çok iyi bilir. Bunun için 2-3 yemek kaşığı bal bir adet yumurta sarısı ile iyice karıştırılır. Yumurta içerdiği lesitin, protein ve zengin yağ asitleriyle bal da antiviral ve antibiyotik etkisi bulunan glukoz oksidaz enzimiyle, mukozal florayı yatıştırır ve güçlendirir. Ayrıca balda çoğunlukla arıların çiçeklerinden faydalandığı yabani biberiye, kekik ve ağaç kabuklarının iyileştirici yağları da bulunmaktadır.

Fransa: Uykusuzluğa Lavanta
Fransızlar, ülkenin en önemli bitki örtülerinden biri olan lavantanın iyileştirici gücüne sonuna kadar inanıyor. Her şeyden önce lavantanın otonom sistemi üzerindeki rahatlatıcı özelliği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. İçeriği linalool ve linalil asetat, tüm sinirlilik ve yorgunluk belirtileri üzerinde dengeleyici bir etkiye sahip. İyi bir uyku için yastığın üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın. Lavanta kokusu serotonin seviyesini artırıyor ve uykuya dalmayı kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı
  • Not; Bu yazı tıbbi tavsiye niteliği taşımaz ve bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.