Ece Vahapoğlu'ndan suyun sonsuz faydaları ve ödem atan detoks tarifleri

Sportif yaşamıyla tanıdığımız ve kariyerine son olarak Bakanlık belgeli wellness eğitmenliği ve lisanslı atlet uzmanlıklarını da ekleyen sunucu/yazar Ece Vahapoğlu'ndan suyun sonsuz faydalarını öğrendik...

Vücudumuzdaki bütün sistemler, organlar ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremezler. Sağlıklı yetişkin bir insanda vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 60’ını su oluşturur. Bu oranlar yenidoğan bir bebekte yüzde 70- 75 iken yaşla birlikte azalır.
Vücut sıvısının sadece yüzde 2 gibi küçük bir oranda azalması bile hafif yorgunluk, yakın hafızada hafif bozulma, dikkati toplamada ve yapılan işe odaklanmakta güçlüklere neden olur. Yeterli su içmemek vücuda stres yükler. Böbrek işlevleri etkilenir, bağışıklık sistemi zarar görebilir. Su tüketimi azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşir.

Haberin Devamı

Su içmek vücut ve yaşamın devamlılığı için gerekli. Su içmek, hem kilo vermenizi kolaylaştırır, hem nispeten tok tutar, hem cildi daha ışıltılı gösterir. Sihirli iksir diyebileceğimiz su, cildimizin güzelleşmesine, kilo vermemize, baş ağrılarımızın ortadan kalkmasına ve toksinleri vücuttan atmamıza yarıyor. Ucuzdur, kalorisizdir ve midenize doluluk hissi verir. Su içmek kendini iyi hissetmenin en ucuz ve etkili yoludur. Su içerek bedenizi daha aktif, güçlü, enerjik bir hale getirebilirsiniz.
Su içmek için de susamayı beklemenize gerek yok; yanınızda sürekli su şişesi taşıyabilirsiniz.

Peki miktarı ne olmalı?

En sağlıklı ve doğal sıvı olan suyu günlük olarak ağırlığınız başına en az 30 ml olacak şekilde içebilirsiniz. Kışın 2-2.5 litre suyun altına düşmemeye çalışın; yazın da terlediğimiz için 4 litreye kadar daha çok su içebilirsiniz. Protein aldığınızda da bol su için.
Her ne kadar günlük ortalama en az 2 litre su olarak hep hatırlatsak da herkes kilosuna göre de şu hesapla su içebilir. Kilo x 0.04 = Günlük ideal su miktarı. (Örneğin, 70 kg x 0.04 = 2.8 litre su içilmelidir.) İdeal su miktarı, mevsim değişimlerine bağlı olarak 1 litre fazla veya eksik olabilir. Tabii kışın 2-2.5 litre, yazın 4 litre derken sadece su içmeyi kastetmiyoruz. Minimum 2 litre su içtikten sonra geri kalanı bitki çayları, taze meyve ve sebze suyu, komposto gibi diğer sağlıklı sıvılar şeklinde de olabilir.
Spor yaparken terleriz ve su kaybederiz, öyle değil mi? Spor yapıyorsak daha da fazla su içmeliyiz.

Haberin Devamı

Çay, kahve içiyorsanız yanında mutlaka bir bardak su da için.

Restoranlarda yemek yerken garsonun “ne içersiniz?” sorusuna “su” demekten çekinmeyin. Dilerseniz suyunuzun içine salatalık, nane, limon, çilek gibi aroma veren sağlıklı eklemeler yaptırabilirsiniz.
Sudan daha çok fayda sağlamak istiyorsanız, mineral zengini suları kullanın. Bütün sularda ortak olan tek şey sudur; değil mi? Farkı yaratan, içerdiği mineral zenginliği ve bakteriyel-kimyasal temizliktir. İçme suyu veya doğal kaynak sularının birçoğu bölgeden bölgeye değişir; her biri bazı minarelleri farklı oranlarda içerir.
Su içerken minnettarlık duygusu ile için; suyun molekülleri değişecektir. Sizin içiniz yani ruh durumunuz suyun tadını etkiliyor. Su sadece H2O’dan ibaret değildir. En doğal suyu bile kötü duygularla içerseniz tadı kötü olacaktır. Bunu aklınızın bir köşesinde tutup suyu öyle zevkle için derim.

Haberin Devamı

Doğru oranda su içmenin faydaları saymakla bitmez

• Vücutta taşıyıcı göreve sahip olan su, hücrelere besin ve oksijen taşır.
• Böbreklerin toksik maddelerden temizlenmesine yardımcı olur.
• Cildin daha yumuşak, daha parlak ve daha esnek olmasını sağlar.
• Bağışıklık sisteminin görevini yapabilmesi için gerekli olan su zinde ve dinç kalmaya yardımcı olur.
• Kan ve lenf sisteminin büyük bir kısmını oluşturur.
• Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde destek olur.
• Kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine ve taşınmasına yardımcı olur.
• Tükürük ve mide salgısında bulunarak besinlerin sindirilmesinde görev alır.
• Eklemlerin kayganlığını sağlar.
• Vücudumuz için gerekli olan minerallerin bir kısmını içtiğimiz sulardan elde ederiz. Bunlar içinde daha fazla miktarda olanlar, kalsiyum, magnezyum ve sodyumdur. Flor, iyot gibi elementlerin de bir kısmını içtiğimiz sulardan sağlarız.

En pratik, evde kolay yapılan detoks tarifleri

Nane ve limon detoksu: Sürahinin içine suyu doldurup içine nane yaprakları atın ve limonları da dilimler halinde sürahinin içine ekleyin. Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra gün boyu serin serin içebilirsiniz.

Salatalık detoksu: Salatalık suyu güne başlamak ve gün boyu içmek için iyi bir tercihtir. Suyla doldurduğunuz sürahinin içine limon ve salatalık dilimleyin. Nane yaprakları koyarak tadını zenginleştirebilirsiniz. Serinlik için temiz sudan buz ekleyebilirsiniz.

Zencefil detoksu: Yarım zencefilin üzerine limon sıkın ve su ekleyin. Gün boyu içebilirsiniz.
Tarçın ve elma detoksu: Elmaları dilimleyin; içine çubuk tarçın atın. Gün boyu sıvı alımı için güzel bir alternatiftir. Yemeklerden en az 15 dakika önce tüketirseniz daha da faydalı olur.

Ödem atıcı içecek: Maydanoz, limon /limon suyu, nane, salatalık

Sıkılaştırıcı/yağ yakan içecek: Limon/suyu, acı kırmızı biber, zencefil (taze/toz), su, bal/stevia/agave

Enerji/canlılık içeceği: Kara lahana, ıspanak, salatalık, marul, yeşil elma, armut, limon, zencefil
Hazırlanışı: Katı meyve sıkacağından tüm malzemeleri geçirin; gerekirse biraz su ekleyip karıştırın.

Protein ve enerji deposu Smoothie: Laktozsuz süt veya keçi/soya/badem sütü, yulaf, çiğ badem, muz, toz tarçın, fıstık ezmesi veya pekmez veya bal
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri bir blender’da karıştırıp afiyetle için.