Kitapseverlerin platformu

Her gün yeni bir alanda kendini göstermeye başlayan blok zinciri teknolojilerine bu kez yayıncılık sektörü de dahil oldu. Yenilikçi e-kitap ve sesli kitap platformu Boodio tarafından geliştirilen yeni platform BODI Coin, tüm yayıncılık ekosistemini blok zincir üzerine taşımaya hazırlanıyor. Tam 12 ülkeden 150 yayınevinin dahil olduğu ve yayınevlerinin yanında yazarların da bağımsız olarak yer almasına imkan tanıyan bu platformu ve bu alanın nasıl işlediğini platformun Teknoloji CEO’su Niyazi Yılmaz’dan dinledik.

Haberin Devamı

Kitapseverlerin platformu

- Kitapseverleri ve yayıncılık sektöründeki bu yeni projenizi anlatır mısınız?

Son dönemde hayatın birçok alanında önemli avantajlar sağlayan blok zinciri teknolojisinin avantajlarını yayıncılık ekosistemine getiriyoruz. Global yayıncılık sektörünü merkeziyetsiz blok zincir üzerine taşımayı amaçlıyor. Amacımız, yayıncılık sektörü ürünlerinde yüzde 60'ın üzerine çıkan satış komisyonlarını ortadan kaldırarak, kitapseverleri uygun maliyetli ve benzersiz kitaplarla buluşturmak... Yayıncılara da 1 dakikanın altında tahsilat imkanı sağlayarak yayıncılara güç katmayı hedefliyor.

Şeffaf bir hak yönetim sistemi sayesinde eserlerde emeği geçenlerin haklarının korsan yayınlar ile engellenmesinin önüne geçmek gibi temel sorunlara çözüm olarak doğmuş bir uluslararası blok zincir projesi (IPBP) olduğunu söyleyebilirim. Buna ek olarak, yayıncılık dünyasında daha önce var olmamış bir gelir kaynağı yaratacak olan NFB (non-fungible books) sayesinde de kitap üzerindeki tüm hak sahipleri ikincil satışlardan da gerçek zamanlı kar elde edecek. Proje kapsamında takas edilemez benzersiz kitaplarla, yepyeni bir yayıncılık ekosistemi yaratılacak.

- Şu anda kaç yayınevi yer alıyor? Ya da yazarlar yayınevi olmaksızın kişisel kitabı ile yer alması mümkün olacak mı? Katılım şartları var mı?

Platforma katılan yayınevleri arasında Pusula, Kanat Kitap, Virgül Kitap Eleştiri Dergisi, Hayy Kitap, Maya Kitap, Librum Kitap, Yediveren Yayın Grubu gibi Türkiye’nin değerli yayınevlerinin yanında 12 ülkeden 150 yayınevinin dahil olduğu bir düzen var. Platformun yayınevlerinin yanında yazarların da bağımsız olarak dahil olmasına imkan sağlayacak alt yapısı bulunuyor. Ancak önceliğimiz finansal kriz döneminde olan yayınevlerinin sorunlarını ortadan kaldırmak olduğu için şimdilik bu kısmı canlıya almadık. Projemiz kendi blok zinciri altyapısı sayesinde yayıncı ve yazarlara ‘token’ üretme imkânı ile katma değerli gelirler yaratmayı da hedefliyor.

Haberin Devamı

- Yayıncılık sektörüne nasıl bir artısı olacağını düşünüyorsunuz?

Yatırımcısına büyüyen yayıncılık ekosistemindeki fırsatlara ortak olma şansı verirken, yayıncılık dünyasında ise eşitlik ve kolaylık getiren bir yatırım aracı olmayı hedefliyor. Projeyle, sisteme üye olan yayıncılara blok zinciri temelli, tamamen şeffaf bir telif hakları yönetim modeli sunuyoruz. Oluşturulan blok zinciri temelli ‘içerik dağıtım ağı’, dünyada ilk niteliğinde yenilikler getiriyoruz.

Uluslararası alanda tüm kullanıcıların hizmet alımından hizmet üretimine kadar birçok alanda onaylı, hızlı ve güvenilir bir ağ kurmasına yardımcı olurken, yayıncılığın mali tarafında ise eşitlik ve kolaylık getiren bir yatırım aracı olmayı hedefliyor. Sisteme üye olan yayıncılara blok zinciri temelli, tamamen şeffaf bir telif hakları yönetim modeli sunuyor. Eser içeriklerinin ürettiği toplam gelirden paylarını diledikleri zaman anlık olarak görüp yararlanabilecek olan yayıncılar, daha fazla içerik üretimini teşvik edecek biçimde dijital varlık yatırımcılarının desteğini de alabilecek.

Haberin Devamı

Bu sayede fikri mülkiyet ve telif haklarına tamamen uygun, geleneksel yayıncılık sektörünün müzmin hale gelen geç ödeme, bekleme, telif sorunları, yabancı pazarlara ulaşma zorluğu gibi birçok soruna teknoloji destekli bir çözüm getiriliyor. Bunlara ek olarak, yayıncılık dünyasında daha önce var olmamış bir gelir kaynağı yaratacak olan NFB (non-funglible books) sayesinde kitap üzerindeki tüm hak sahipleri ikincil satışlardan da gerçek zamanlı kar elde edecek. Bu yüzü ile dünyada bir ilk olan proje kapsamında takas edilemez, benzersiz kitaplarla, yepyeni bir yayıncılık ekosistemi yaratılacak.