Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

barismetin@npistanbul.com

Tüm Yazıları

Birçok danışan hastamız uzun süredir günlük hale gelmiş baş ağrılarından şikayet ediyor. Bu nedenle her gün ağrı kesici almak zorunda kalan ya da her gün ağrı kesici kullanma alışkanlığı geliştirmiş birçok kişi var. Kronik günlük baş ağrısı, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğü gibi ağrı nedeniyle ilaç kullanımını tetiklediği için uzun dönemde ağrı kesicilere bağlı birçok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse sık ve aşırı ağrı kesici kullanımı böbrek fonksiyonlarında azalma ve mide ülserlerine neden olabiliyor. 

Haberin Devamı

Migren ilaçları ağrı kesici değildir 

Kronik günlük baş ağrısında öncelikle ağrının nedenini tespit etmek gerekiyor. Ağrı genelde migrenin kronikleşmesine bağlı oluyor. Migren hastalında, hastalık tedavi edilmediğinde ağrılar ilerleyip günlük ağrı şekline dönüşebiliyor. Bu tip hastalarda etkili bir migren tedavisine hemen başlamak gerekir. Migren ilaçları sanıldığı gibi ağrı kesiciler değildir. Günlük olarak alınırlar ve ağrıyı kesmek yerine ağrının oluşmasını engelleyerek etki ederler. Bu ilaçların ağrı olsa da olmasa da düzenli ve hekimin söylediği sürece kullanılması gerekir. Bu süre en az 4-5 aylık bir periyodu kapsar. Bazı hastalarımızda daha uzun süreler migren önleyici tedaviler kullanabiliriz. 

Etkili tedavi ile kurtulmak mümkün 

Kronik baş ağrısının önlenmesinin sebep olduğu rahatsızlıklardan dolayı çok önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Birçok kronik ağrı hastası durumu kanıksayıp artık bu hastalığın tedavisinin mümkün olmadığına inanıyor. Aslında bu inanış doğru değil. Çok uzun yıllardır ağrı çeken, durumu kabullenmiş, çok büyük yaşam kalitesi kaybına ve ağrıya bağlı psikolojik bozukluklarla yaşayan hastalar bile etkili tedavi ile durumdan kurtulabiliyor. 

Kronik günlük baş ağrısından kurtulmak mümkün mü

İşte kronik baş ağrısının nedenleri 

Kronik günlük baş ağrısının tek nedeni migren değildir. Bazı hastalarda stresle ilişkili baş ağrısı da süreğen ve günlük hale gelebiliyor. Bu durumda stres miktarını yaşam tarzı değişiklikleri ile azaltmaya çalışmak ve depresyon ilaçları kullanmak faydalı olabilir. Bunlar dışında daha nadir olarak sinirlerde aşırı aktivite ve uyarılmaya bağlı nevraljilerin kronik hale gelmesi sonucu oluşan ağrılar ve boyun fıtıklarına bağlı ağrılar, fibromiyalji gibi kas iskelet sistemini ilgilendiren ağrılar da kronik baş ağrısına neden olabiliyor. Sanılanın aksine sinüzit kronik baş ağrısına neden olan bir durum değildir. 

Haberin Devamı

Düzenli ağrı kesici kullanımı zarar veriyor 

Kronik günlük baş ağrısında ikinci önemli konu ağrı kesici kullanımının kısıtlanmasıdır. Ağrı kesiciler kısa süreli bir iyilik hali yaratsa da düzenli kullanılmaları ağrının kalıcı olmasına neden olur. Ağrı kesiciler çok nadir durumlar haricinde uzun süreli ve günlük olarak kullanılmamalı. Ağrı kesici aşırı kullanımı olan hastalarda ilk yaptığımız şey bu kullanımdan kurtulmalarını sağlamaktır. İlk başlangıçta ağrı kesici almamak ağrı miktarını artırabilir ancak tüm hastalar kısa bir süre sonra ağrı kesicisiz ağrılarının olmadığını görüyorlar.