Sağlık Ön Çapraz Bağ Yırtılmaları Neden Olur? Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Ön Çapraz Bağ Yırtılmaları Neden Olur? Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

06.03.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

İnsanların başına gelen en önemli kazalardan birisi çapraz bağ yaralanmalarıdır. Özellikle sporla uğraşan kişilerde sıklıkla rastlanan bir sakatlık olarak bilinmektedir. Bu durum kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. Sizler için ön çapraz bağ yırtılmaları neden olur? Ön çapraz bağın ameliyatı ne zaman yapılır? Tüm detayları ile derledik.

Ön Çapraz Bağ Yırtılmaları Neden Olur Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Ne Zaman Yapılır


Dizde yaşanan sakatlıklar kişileri oldukça zorlamaktadır. Tam olarak hareket noktasında meydana gelen bu durum dizin ağrımasına neden olur. Ağrı sonrasında yaşanan acıdan dolayı kişi hareket etmekte oldukça zorlanır.

Ön Çapraz Bağdaki Yırtılmalar Neden Olur?

Ön çapraz bağda yaşanan yırtılmaların birçok sebebi olabilir. Bu sebeplere bağlı olarak yaşanan sakatlıkta oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Aksi halde daha kötü durumların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

Ön çapraz bağın yırtılma nedenleri;

- Aniden yavaşlayarak hızlı bir dönüş yapılması,
- Sıçrama anında yere dengesiz şekilde basılması,
- Dizde yaşanan ani bir dönme,
- Spor aktiviteleri sırasında uygunsuz ekipman (ayakkabı gibi) seçilmesi,
- Dize sert bir şekilde darbe alınması,
- Futbol ve benzeri sporları yaparken sahaya ısınmadan çıkılması,
- Dizin sert bir zemine hızla temas etmesi.

Dizin tam ortasında bulunan çapraz bağ oldukça önemlidir ve dizin hareketlerini sağlamaktadır. Bu bağın kopması büyük bir hasar verebilir ve tedavisi ise ameliyattır. Ancak, kopma yaşanmadığı durumlarda ön çapraz bağlarda yırtılma meydana gelir. Ön çapraz bağın yırtılması bazı durumlarda ameliyat gerektirmeden tedavi edilebilir.

Ön Çapraz Bağın Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Ön çapraz bağda yaşanan problemlerin çözümü için yaşanan yırtılmanın boyutları araştırılmalıdır. Yaşanan problemin boyutlarına göre ameliyat şekli belirlenebilir. Bazı durumlarda ameliyat edilmesine gerek kalmamaktadır. Ancak, yaşanan yırtılma daha büyük bir problem yaratacak bir seviyede ise mutlaka dizin ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Ön çapraz bağın ameliyat edilmesini gerektiren durumlar;

- Çapraz bağın yırtılma seviyesinin fazla olması,
- Yaşanan yırtılmanın menisküs problemlerine yol açma ihtimali olması,
- Kıkırdak yapısının ciddi derecelerde zarar görmesi,
- Dizin önemli derecede zarar görmüş olması,
- Ön çapraz bağın fizik tedavi ile çözülme şansının bulunmaması.

Ön çapraz bağın ameliyatından önce fizik tedavi ve dizi güçlendirici hareketler denenmelidir. Bazı hastalarda bu tedavi cevap vermekte ve ameliyata gerek kalmadan çapraz bağın düzeldiği görülmektedir. Ancak, tedavinin mümkün olmadığı durumlarda ameliyat yapılmasına karar verilir. Hastanın ameliyat sonrasında bir süre dinlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu süreçte hastaya fizik tedavi uygulanması daha sağlıklı olacaktır. Daha sonra diz normal hareketlerine dönebilir.

Yazarlar