Editörün Seçtikleri Önce kadınlar ve çocuklar

Önce kadınlar ve çocuklar

26.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Önce kadınlar ve çocuklar

Önce kadınlar ve çocuklar


Göç dalgası büyüdü... Katliamdan kaçan Kosova, Türkiye'ye akıyor...

Hüseyin Solmaz, Ali Nazlar Edirne Tolga ŞARDAN ANKARA


NATO'nun hava harekatı başlattığı Yugoslavya'nın Kosova bölgesinden kaçan binlerce soydaş, otomobil ve otobüslerle Türkiye'ye akın ediyor. Göçmenlerin tamamının "vizeli giriş" yaptığı belirtilirken Edirne Valiliği vizesiz gelebilecek göçmenler için sınır kapısında vize verme uygulaması başlattı.
Harekatın başlamasına saatler kala yollara dökülen binlerce Arnavut asıllıdan iki bini Makedonya - Bulgaristan hattı üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı.
Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Kosovalılar, 28 saat süren yolculuğun sonunda Türkiye'ye gelmenin sevincini yaşadı.
Sınırda alarma geçen Türk yetkililer, Bulgar makamlarıyla Kapıkule'de bir araya gelerek "göç dalgası"nın boyutunu görüştü.
Makedonya ve Gilan - Niş güzergahını kullanarak Kolantini kapısı üzerinden Bulgaristan'ı aşan Kosova kökenli soydaşlar, NATO'nun Sırbistan'a hava harekatını başlattığı saatlerde Türkiye'ye ulaşmaya başladı.
Yetkililer yığılmanın şimdilik söz konusu olmadığını, önlemlerin artırıldığını ve Kırklareli yakınlarında kurulu Gaziosmanpaşa Geçici İskan Merkezi'nin hazırlandığını belirtti. İçişleri Bakanlığı Kırklareli Valiliği'ne 40 milyar lira acil ödenek gönderdi.
Edirne'de geçici konaklamak isteyen göçmenler için de kentteki kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhaneleri hazırlanmaya başlandı.

"Sırplara rüşvet verdik"

Kosovalılar önceki sabah Kosova'dan yola çıktıklarını, ancak dokuz ayrı Sırp bariyerini geçtikten sonra Makedonya'ya ulaşmayı başardıklarını söyledi. Otobüs sürücüsü Kenan Engin, "Beş kilometrede bir genel çevirme ve arama var. Bu geçiş noktalarını rüşvet vermeden geçmek mümkün değil. Sırplar, yol boyunca sınıra yakın bölgelerde geçiş yollarını mayınlıyor" dedi.
Soydaşlar, Kapıkule'ye adım atar atmaz telefona sarılarak önce Türkiye'de kalacakları yakınlarını ararken ardından da ülkelerinde geride bıraktıklarından haber almaya çalışıyor.
Yanlarında hiçbir eşya getirmeyen Kosovalılardan Sebahat Cici şunları söyledi:
"Sadece misafiriz. Savaş bitince geri döneceğiz. Eşim, ben ve çocuklarım Ercu, Burak ve Ebru'yu uğurlayıp orada kaldı. Savaş bitince biz de ülkemize döneceğiz ve inşallah eşimize, sevdiklerimize kavuşacağız."

Sınırda İstiklal Marşı

Kosova'nın Gilan kentinden Endi (7) ve Luni (14) isimli çocuklarıyla Türkiye'ye ulaşmayı başaran müzik öğretmeni Tülay Hasan'ın öğrencileriyle birlikte İstiklal Marşı'nı okuması herkesi duygulandırdı. Aynı otobüste aileleriyle gelen öğrencilerini sıraya dizen Tülay öğretmen ardından da hep birlikte 50. Yıl Marşı'nı seslendirdi.
Türkiye'ye sığınan Kosovalılar arasında en çok dikkat çeken Nita (2), Agnesa (4) isimli çocuklarıyla karnı burnunda gelen Luliyeta Dubovzt idi. Doğumuna çok az bir süre kalmasına karşın savaştan kaçan Dubovzt, eşi Orhan tarafından İstanbul'daki yakınlarının yanına gönderildiğini söyledi. Dubovzt, "İnşallah savaş bir an önce biter. Huzur sağlanır ve Orhan üçüncü çocuğumuzu görür" diye konuştu.
Birbirini ayırt etmekte güçlük çekilen 16 yaşındaki ikiz Elmas ve Edmanda Tigani ise ülkelerinde ilk ve ortadereceli okulların kapalı olması nedeniyle lise öğrenimlerini sürdüremediklerini belirterek, "Sırp saldırıları son günlerde yoğunlaşmıştı. Evden dışarı çıkamıyorduk. Öğleden sonra sokaklarda Sırp askerlerinden başkasını görmek mümkün değildi" diye konuştu.

Terörist sızmasına önlem

Edirne Valisi Vali Mehmet Canseven, Milliyet'e şunları söyledi:
"Göçmenler arasında yasadışı terörist grupların sızmasının önlenmesi için özel araştırma grubu oluşturuldu. Gelecek göçmenlerin kontrolü bu özel grupça yapılıyor" dedi.




Yazarlar