Yüzme ve Hamilelik!

Hamilelik dönemi yaz aylarına denk gelen anne adaylarının kafasında pek çok soru işareti vardır. Özellikle de hamileyken denize ya da havuza girme konusunda tedirgin olurlar. Peki anne adaylarının yüzmesi sakıncalı mıdır? Kaçıncı aya kadar denize girebilirler? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. İşte hamilelik döneminde yüzmenin anne adayları ve bebek için faydaları…

Suyun Kaldırma Kuvveti Bebeğiniz İçin Faydalı!

Komplikasyonlu ve yüksek riskli gebelikler dışında yüzme, gebelikte yapılabilecek en ideal egzersizdir.

Yüzmek, genellikle hamileliğin ilk 3 ayında anne adaylarına hem psikolojik hem de fiziksel olarak katkı sağlar. Suyun desteği ve kaldırma gücünün etkisi anne karnındaki bebek için son derece faydalıdır. Deniz veya havuz vücudunuzda bir sorun yaratmıyorsa, doktorunuzun yaptığı kontroller sonucunda bebeğinizin gelişiminde herhangi bir sorun bulunmuyorsa hamilelik süresince yüzmeye devam edebilirsiniz.

Hamilelik boyunca düzenli olarak yüzmek; ilk aylardaki bulantı ve kusma şikayetlerini azaltır, kilo alımını dengeler, kasları güçlendirir, kan dolaşımını düzenler, sırt ve bel ağrılarınızı önler, stresi azaltır, yorgunluğunuzu alır ve gebelikte tansiyon yükselmesi ile ilgili problemlerinizi önler.

Gebelik Döneminde Denize Girerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Hamileyken aşırı sıcakta uzun süre kalmak düşük riskini artırır. Aynı zamanda hem annenin hem de bebeğin aşırı su kaybetmesine ve vücut ısısının artmasına yol açarak bebeğin de sağlığını tehlikeye atabilir. Bu nedenle anne adayları özellikle öğle sıcaklarında denize girmemeye özen göstermelidir.

Kramp sıklığının artış gösterdiği hamilelik döneminde, anne adaylarının tek başına denize girmemesi gerekir.

Anne adayı denizden sonra ıslak mayo ile kalmamalı, kısa sürede mayosunu değiştirmelidir.

Hamilelik döneminde, değişiklik gösteren hormonların ve güneşe maruz kalmış olmanın da etkisiyle ciltte bazı renk değişiklikleri meydana gelebilir. Güneş kremi ve şapka kullanımı bu dönemde oldukça önemlidir.

En önemli şey suyun temiz olmasıdır. Eğer su temiz değilse cilt mantarı, idrar yolu enfeksiyonu, göz iltihapları, vajinit gibi durumlara yol açabilir. Temizliğinden emin olunmayan yerlerde yüzülmemelidir.

Havuza girmeyi tercih eden anne adayları, enfeksiyon riski yüksek olduğundan havuz temizliğine dikkat etmelidir. Özellikle de kullanılan klor miktarı mantar enfeksiyonlarına yol açacağından havuz kimyasalları konusunda da titiz davranılmalıdır.

Suyun iyileştirici ve sakinleştirici etkisinden faydalanmak için hamilelikte kendinizi çok yormadan, doğru önlemleri alarak hem eğlenebilir hem egzersiz yapabilirsiniz. Keyifli yüzmeler:)

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Haberin Devamı

Facebook: @drsevaltasdemir

Haberin Devamı

Instagram: @drsevaltasdemir