Sağlık Ortodontik Tedavi Nedir? Ortodonti Tedavisi Hangi Hastalıklarda Nasıl Uygulanır?

Ortodontik Tedavi Nedir? Ortodonti Tedavisi Hangi Hastalıklarda Nasıl Uygulanır?

25.02.2021 - 13:11 | Son Güncellenme:

Çocukluktan itibaren diş sağlığına önem vermek gerekir. Her yaşta diş sağlığı ve bakımı aksatılmadan yapılmalıdır. Diş ve ağız bakımı ihmal edildiği takdirde daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Ortodonti tedavide dişlerin yapısı ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Diş yapısının bozuk olması, çarpıklıklar ve çene kemiğinin durumu ortodontik tedavi kapsamına girmektedir. Ortodontik tedavi ile diş yapısındaki oluşan deformasyonlar düzeltilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar...

Ortodontik Tedavi Nedir Ortodonti Tedavisi Hangi Hastalıklarda Nasıl Uygulanır

Ortodontik tedavi ile ortodonti uzmanları ilgilenir. Ortodonti tedavisi biraz zaman alan ve sabır isteyen bir tedavi sürecidir.

Ortodontik Tedavi Nedir?

Çene kemiklerinde oluşan sorunlar, çarpık olan dişler ortodontik tedavi süreci ile çözülmektedir. Dişlerin kapanışı ile ilgili sorunlar hem sağlık hem de görüntü açısında sorun oluşturabilir. Ortodontik tedavi süreci ile bu sorunlar en aza indirilir. Ortodonti tedavisi kombine bir tedavi süreci olarak devam edebilir. Ortodontik tedavi nedir sorusu araştırılmaktadır.

Diş ve çene yapısında oluşan sorunları inceleyen bir bilim dalıdır. Daha estetik bir diş yapısı ve etkileyici bir gülüş ortodontik tedavi ile sağlanabilir. Her ağız yapısına göre farklı bir tedavi şekli ve süreci söz konusudur. Tıptaki ilerlemeler bu konudaki çözümleri de çeşitlendirmektedir. Ortodontik tedavi ergenlik döneminden başlayarak ilerleyen yaşlarda da yapılabilen bir işlemdir.

Ortodonti Tedavisi Hangi Hastalıklarda Nasıl Uygulanır?

Ortodontik tedavi ile diş çarpıklıkları giderilebilir. Çene yapısının dar olan hali daha geniş olabilir. Böylece çene kapanma şekli düzenlenir ve gülüş tasarımı yeniden yapılmış olur. Kalıtımsal nedenlerle ve çevresel nedenlerden dolayı ortodontik bozukluklar oluşabilir. Kişinin ailesinin çene yapısını alması söz konusu olabilir. Yetişme döneminde kullanılan emzik, süt dişlerindeki çürükler çene problemleri yaratabilir.

Kişinin çocukluk döneminde parmak ya da dudak emmesi de ortodontik sorunlara yol açabilir. Dişler çarpık olur veya kapanış problemleri yaşanır. Bademcik veya geniz eti sorunları da ortodontik sorunlara neden olabilir. Zamanında müdahale edilmezse çene yapısında kalıcı sorunlar yaşanması kaçınılmaz olabilir. Ortodontik tedavi ile estetik sorunlar çözülürken, ileride yaşanacak çene sorunlarının da önüne geçilir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Yetişkin insanlarda da ortodontik tedavi yapılması söz konusudur. Diş etinde herhangi bir sorun olmadığı sürece dişlerin hareketi mümkündür. Ama erken yaş döneminde tedavi daha etkili olacaktır. Ortodontik tedavi için ideal olan yaş 10 yaş civarı olarak kabul edilir.

Diş hekimin yönlendirmesi ile ortodontik tedaviye ihtiyaç olduğu anlaşılabilir. Hekim ihtiyaç duyarsa yapılması gerekenleri belirtir. Yetişkin kişilerde de estetik amaçlı ortodontik tedavi yapılır. Ortodontik tedavi süreci ortalama 2 yıl sürer. Ama bu süre kişinin diş sorunlarına, çene yapısına ve yaşına göre değişiklik gösterebilir.

Yazarlar