Oz Büyücüsü'nden çocuklara seks!

Türkiye'de 7 yaş sınırlaması getirilen 'Muhteşem Kudretli Oz' filminde bilinçaltının çok duyarlı olduğu 'sex' kelimesi kullanılarak çocuklar yönlendirilmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı


Türkiye'de 7 yaş sınırlaması getirilen 'Muhteşem Kudretli Oz' filminde bilinçaltının çok duyarlı olduğu 'sex' kelimesi kullanılarak çocuklar yönlendirilmeye çalışılıyor. Hedef bağımlılık yaratarak filmden sonra satılacak tüm ürünlerin pazarını oluşturmak…
Türkiye'de 8 Mart cuma günü sinemaseverlerle buluşan Hollywood klasiği 'Oz: The Great and Powerful- Muhteşem Kudretli Oz' filminde 'Subliminal-Bilinçaltı Yerleştirme' yapıldığı ortaya çıktı. 131 dakikalık filmin birçok sahnesinde bilinçaltına mesajlar gönderiliyor. Peki, bilinçaltını harekete geçiren kelimeler neler? '7- Korku' yaş sınırlamasıyla 165 sinemada vizyona giren filmi izleyen çocuklar acaba bu bilinçaltı yerleştirmeleri fark edince neler olacak? Subliminal yerleştirme nedir? Bunları nasıl yapıyorlar?
Zihin gördüğünü depolar
Subliminal-Bilinçaltı yerleştirme, başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır. Bunlar normal bir insan algısının limitlerinin altında kalarak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Subliminal-Bilinçaltı mesajlar insanın bilinci tarafından fark edilemezler. Ancak bu mesajlar insanların bilinçaltlarını etkiler. Çünkü bilinçli olarak algılayamadığımız hâlde gördüklerimizin pek çoğunu bilinçaltımız algılamaktadır. Bunu sağlayan göz çukuru olarak isimlendirilen 'fovea'dır. Fovea, retinanın küçük nesneleri ve ayrıntıları ayırt etme yetisinin en yüksek olduğu kısmıdır.
Oz Büyücüsünden çocuklara seks
Fovea, bütün görüntüyü ayrıntısıyla alır ve bunu zihne aktarır, zihin bunları depolar, ama biz bunların hepsini bilinçli olarak algılayamayız. Yani biz görmediğimizi zannettiğimiz şeyleri aslında görmekteyiz. İşte, bilinçaltını etkilemeyi hedefleyen mesajlara 'subliminal' adı verilir.
Oz Büyücüsünden çocuklara seks
Kişinin bilinçaltına 'subliminal' mesaj göndermenin birçok yolu bulunuyor. Bunlardan en çok kullanılanları:
- Dijital ses dosyalarına gizlenen işitsel mesajlar.
- Gözle algılanamayacak kadar kısa süreyle ve sık patlayan flaşlar şeklinde sinema ya da televizyon görüntüsü yoluyla bilinçaltına itilen 25'inci kareler.
- Reklam afişleri, logoları ve benzeri nitelikteki görsel malzemenin içine saklanmış şekil, kelime ve rakamlar.
Oz Büyücüsünden çocuklara seks
Çocuklara sex mesajı!
Bilinçaltını tetikleyen ve harekete geçiren iki olay ise 'Doğum' ve 'Ölüm'dür. Subliminal-Bilinçaltı mesajda 'Doğum-Sex', 'Ölüm-Kill ya da Die' kelimesiyle kullanılır ve bilinçaltı bunlara karşı savunmasızdır. Çünkü insan beyni daha önceden edindiği ve depoladığı bilgilerle özellikle 'Sex' kelimesiyle kullanılan mesajlara karşı biliçsiz olarak bir bağ kurar. Böylece bilinçaltımıza gönderilen veriler, karar verme aşamasında fikirlerimizi ve davranışlarımızı doğrudan etkilemektedir.
Bu bilginin farkında olan Hollwood 1952 yılından beri Subliminal mesajları kullanıyor. 'Aslan Kral', 'Güzel ve Çirkin' animasyonlarında bunu kullanan Walt Disney, son filmi 'Muhteşem Kudretli Oz'da da 'sex' kelimesiyle bilinçaltı yerleştirme yapıyor. Filmin tamamına 'sex' mesajını yayarak(Bulutların üstünde, kara ormandaki ağaç dallarında, çiçeklerde ve hatta küçük bir kızın üzerindeki elbisesinde bile) izleyenlerin biliçsiz olarak filmle bir bağ kurması amaçlanıyor. Böylece 'Muhteşem Kudretli Oz'u izleyen çocuklar filme ve filmden sonra satılacak ürünleri(Tişört- Bluray- DVD ve her türlü oyuncak) kolayca satın alabiliyor...
Dünyada yasak ama
Dünyada 55 ülkede bilinçaltına yönelik mesajlar yasaklanmış durumda. Ama yasağa rağmen bunu yine en çok kullanan ülkelerden biri ABD. Özellikle ABD'nin sinema endüstrisi Hollywood subliminal mesajları en yoğun olarak kullanan sektörlerin başında geliyor. Türkiye'de de 3984 sayılı Radyo ve Televizyon Kanunu'nun 20 maddesine göre bilinçaltına gizli mesaj vermek yasak.