Püf Noktası Patates Nasıl Ekilir? Evde Patates Nasıl Yetiştirilir, Ne Zaman Ekilmelidir?

Patates Nasıl Ekilir? Evde Patates Nasıl Yetiştirilir, Ne Zaman Ekilmelidir?

22.05.2021 - 13:05 | Son Güncellenme:

Patates ülkemizde çok sevilerek tüketilen besin kaynakları arasında yerini almaktadır. Bu sebeple pek çok insan evinde patates yetiştiriciliği yapma konusunda bilgi sahibi olmayı istemekte ve bunun için araştırmalara yönelmektedir. Sizin için patates nasıl ekilir? Evde patates nasıl yetiştirilir, ne zaman ekilmelidir şeklinde sorulan soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.

Patates Nasıl Ekilir Evde Patates Nasıl Yetiştirilir, Ne Zaman Ekilmelidir

 Her bitki türünde olduğu gibi patates ekiminin gerçekleştirilmesi için de bazı koşulların sağlanmasının gerekliliği söz konusudur. Bundan dolayı patates ekimi için gerekli olan koşulların bilinmesi oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 Patates Nasıl Ekilir?

 Patates ekimi için daha çok tepe veya eğimli tarların güneş gören bölümü tercih edilmelidir. Patates ekiminde ilk adım olarak, patates tohumlarını satın almaktır. Tohumluk patates esasında tükettiğimiz patates gibidir. Ancak arzu edilen özelliklere sahip olduklarından dolayı tercih edilirler. Patates tohumlarının çeşitli hastalıklara karşı kontrol yahut sterilize edilmesi söz konusudur.

 Tohum olarak ekilecek olan patates büyük ebatlı ise bu durumda küçük parçalara kesilerek bölünebilirler. Kesilen tohumluk patates parçalarının 2 gün boyunca kuru bir yere bekletilmesi gerekir. Pulluk ile tarla derin bir şekilde sürülerek patates ekimine hazır hale getirilir. Sonrasında 10-15 cm derinlikte karıklar açılır. Açılacak olan karık uzunluğu ise elimizde bulunan patates tohumlarının miktarına bağlıdır.

Haberin Devamı

 Karıkların arasında ise en az 70 cm mesafe olması gerekir. Patates tohumları karığın içine birbirinden en az 25 cm’lik mesafe bırakılacak şekilde yerleştirilir. Bu işlemin ardından patateslerin üstü toprakla örtülür. 

 Evde Patates Nasıl Yetiştirilir?

 Dilerseniz evde de kolaylıkla patates yetiştirebilirsiniz. Bunun için ilk ihtiyaç tohumluk patatestir. Sonrasında patates ekimi yapmak için çuvala ihtiyacınız olacaktır. Bir keten çuvala yaklaşık olarak 5-6 patates tohumu yeterli olmaktadır. Dilerseniz patates ekmek için keten yerine kalın çöp torbası da tercih edebilirsiniz. Evde patates yetiştirmek için öncelikle ekimi yapılacak olan patateslerin çimlendirilmesi gerekir. Patatesleri çimlendirmek için patatesin alt kısmına 3 kürdan batırılır. 1 cm derinliğe kadar kürdan batırılmış olan patatesler temiz su doldurulmuş olan cam kavanoz veya bardağın içine yerleştirilir.

 Patates ekimi için kullanacağınız çuvalın kenarları kıvırarak boyunu kısaltılır ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurulur. Sonrasında patateslerin çimlenen kısımları yukarıda kalacak biçimde çuvaldaki toprağa yerleştirilme işlemi gerçekleştirilir. Patateslerin üzeri 5 santimetre kalınlıkta toprakla kapatılır. 

Haberin Devamı

 Patates çuvalları güneş görebilen fakat çok sıcak olmayan bir alana konulur. Toprağının her zaman nemli kalmasına dikkat edilmesi gerekir. Yaz sıcaklarında haftada 1-2 defa sulama yapmak yeterli olacaktır. 

 Patates Ne Zaman Ekilmelidir?

 Patates ekimi kış aylarında veya ilkbahar aylarında yahut yaz aylarında yapılabilir. Patates ekimi çoğu bölgelerde temmuz ve ağustos aylarında yapılmaktadır. 

 

Yazarlar