>Ramazan pidesinin 100 gramı 230 kalori, yani oldukça hafif. Aşırıya kaçılmadığı sürece rahatça yiyebilirsiniz
Tam
iftar vakti, üzerinde dumanı tüten susamlı bir Ramazan pidesi... Pek çok kişinin vazgeçemediği bu alışkanlık, birçok kişiyi de kilo alma korkusuyla burun buruna getirir. Ancak kalori açısından pidenin ekmekten bir farkı yok. Aşırıya kaçmadığınız taktirde şişmanlatma olasılığı yok.
Pidenin kalorisi ekmekten fazla mı?KUŞHAN: Pidenin ekmekten değişik bir tarafı yok. Ramazan’da pide yemenin bir zararı yok. Ancak miktarı çok önemli. Eğer kişi kilo vermek için uğraşıyorsa aldığı kaloriyi azaltmalı. Bu nedenle bir dilim ekmeğe eşdeğer olan bir pidenin 8’de 1’i ideal. Bu kadar pide yenilebilir; hiçbir zararı da olmaz.
Sahur yemeği nasıl olmalı?KUŞHAN: Sahurun hafif olması gerekir. Hafifliğin anlamı ise, başta hayvansal yani katı yağlardan uzak durmaktır. Bir yağ tavada ne kadar zor eriyorsa sindirimi o kadar zor demektir. Bu nedenle sahurda yağlı koyun, kuzu eti, sucuk, yağlı pastırma veya bunları içeren yememek gerekir. Sahurda ağır yemekler yenirse, uykuda beyin dinlense de vücut çalışıp yorulur. Ramazan’daki beslenme şekli diğer zamanlara benzemediğinden oruca hafif yemeklerle başlamak ve sindirim sistemini alıştırmak gerekir. Ramazan’da özellikle tereyağlı gıdalardan uzak durmak gerekir.
Her şeyi yiyin ama... Sahurda aşağıdaki gıdaları rahatlıkla yiyebilirsiniz ancak, şu şekilde:
PİLAV: Et veya tavuk suyuna pilav. Pirincin 100 gramı 370 kaloridir. Eğer içine fazla yağ koymazsanız şişmanlatmaz.
TOST: Yağlı olmayan bir tost sindirimi
son derece kolay olduğu için idealdir. Ekmek veya pide vücut için faydalıdır. Ekmeğin 100 gramı 230 kaloridir. Ölçüyü kaçırmadığınız sürece kimse ekmek veya pide yiyor diye şişmanlamaz.
PATATES: 1 kilosu 670 kaloridir. Patatesin püresi haşlaması, fırında yapılanı özellikle sahur için idealdir. Ancak patatesi kızartırsanız bir ‘günah topu’na dönüşür. 3 kalorilik bir patates 13 kaloriye çıkar. Üstelik yanında ketçap ve mayonez de yerseniz bu günahın boyutları daha da büyür ve kalorisi 4 katına çıkar.
MAKARNA: Makarnayı kalorili hale getiren yağlı ve bol peynirli soslardır. Bu soslar da doğru kullanıldığında kilo aldırmaz. Örneğin jambonlu kremalı bir makarnayı hiç çekinmeden yiyebilirsiniz.
KOMPOSTO: Sahurda
yemek için idealdir. Ancak kompostoları şekerle değil suni tatlandırıcı ile yapmanız gerekir.
MEYVE: Sindirimi zor meyvelerden kaçınmak gerekir. Ayrıca “muz, incir ve üzüm" de çabuk acıktırdığı için tercih edilmemelidir.