Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

dr@huseyincengiz.com

Tüm Yazıları

Rahimde perdesi olan kadınlarda düşük ve erken doğum yapma riski daha fazladır. Bunun neden olduğu tam olarak belli değildir. Yaygın bir teori, bölmenin sağlıklı bir hamilelik için gereken uygun desteği sağlayamamasıdır. Septum ayrıca hamileliği başka şekillerde de etkileyebilir. Ancak rahimde perde, sonuçları önemli ölçüde iyileştirdiği gösterilen ameliyatla tedavi edilebilir. Ancak rahimde bölmenin, zaman zaman yanlış teşhis edilmesi mümkündür. Özellikle, bikornuat uterus, kalp şeklindedir ve rahimde perdeyi taklit edebilir. Bu hastalıklarını tanısı için ileri tetkik gerektirmektedir.

Haberin Devamı

RAHİMDE PERDE HAMİLELİĞİ NASIL ETKİLER?

Rahimde perde tipik olarak bir kadının gebe kalma yeteneğini etkilemez, ancak düşük yapma riskini önemli ölçüde artırır. Yani rahimde perde kısırlığa sebep olmaz ama kadınlar da tekrarlayan düşüklere sahip olabilirler.

Genel popülasyonda düşük oranı yaklaşık yüzde 10 ila 20’dir. Hamile olduğunu bilen kadınlarda rahimde perdesi olan kadınlarda tahmini düşük oranının yüzde 20 ila 25 arasında olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmalara göre bu oranın %40’a kadar yüksek olabileceğini gösterilmektedir. Rahimde perde, anormal rahim gelişim sorunlarının en yaygın türüdür. Rahimdeki gelişimsel problemlerin yarısından fazlasını ‘rahimde bölme yani perde’ oluşturmaktadır.

Rahimde perdesi olan kadınların hem düşük hem de tekrarlayan düşük yapma riski yüksektir. Rahim içinde meydana gelen ve herhangi bir anormal gelişim tipine sahip gebelikler, aşağıdaki riskleri artırır:

-Erken doğum

-Makat pozisyonları (bebeğin ters gelmesi)

-Artmış sezaryen doğum oranları

-Doğumdan sonra kanama komplikasyonları

RAHİMDE PERDENİN BELİRTİLERİ

Düşük veya tekrarlayan düşük dışında, rahimde perdenin herhangi bir belirtisi yoktur. Genellikle sadece düşüklerin nedeni araştırıldıktan sonra teşhis edilir. Bazen, bu bölme rahim ağzını ve vajinayı da içerecek şekilde uterusun ötesine uzanıyorsa, rutin bir pelvik muayene sırasında tanınabilir.

RAHİMDE PERDE NEDEN OLUR?

Rahimde perde genetik bir anormalliktir. Bunun neden olduğu bilinmiyor. Embriyo gelişirken anne karnında rahmin içinde kaybolması gereken perdenin kaybolmamasından kaynaklanır.

Haberin Devamı

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Standart bir 2 boyutlu pelvik ultrasonda rahimde bölme görülebilir. Ancak daha kesin ve net tanı için biz 3 boyutlu ultrasonagrafi kullanıyoruz. 3 boyutlu ultrasonun yapılamayacağı durumlarda MR görüntülemeden yararlanılabilir. Pelvik muayene yapıldıktan sonra doktorunuz muhtemelen bu testlerden biriyle incelemeye başlayacaktır. Teşhisi doğrulamak için histerosalpingogram (HSG) veya histeroskopi kullanabilirler.

TEDAVİ

Rahimde perde, metroplasti adı verilen bir ameliyatla tedavi edilebilir. İşlem histereskopi ile gerçekleştirilir. Histeroskopik prosedür, karın dışından bir kesiye gerek kalmadan rahim içinde tedavinin yapılmasına izin verir. Histeroskopik metroplasti sırasında vajinaya, serviks yoluyla ve rahme ışıklı bir alet sokulur. Septumu kesmek ve çıkarmak için başka bir alet de yerleştirilir. Bu teknik minimal invazivdir ve genellikle yaklaşık 30-40 dakika sürer. Histeroskopik metroplastiyi tercih eden kadınlar, genellikle prosedürle aynı gün eve dönerler.

Haberin Devamı

Ameliyattan sonra, tekrarlayan düşük öyküsü olan kadınların %50-80’inde sağlıklı bir hamilelik devam edecektir. 

Bir kadın çocuk sahibi olmak istemiyorsa, durumun tedavi edilmesine gerek yoktur. Tek başına sağlık açısından risk oluşturmaz. Ancak rahimde perdesi olan bir kadın çocuk sahibi olmak istiyorsa ameliyat olmayı tercih edebilir. Ameliyat, başarılı bir hamilelik şansını önemli ölçüde artıracaktır.

 

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.huseyincengiz.com

www.instagram.com/prof.dr.huseyincengiz/

www.youtube.com/channel/UCsX8pYySL3EneJx9aRPyW5A/featured