Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

dr@huseyincengiz.com

Tüm Yazıları

Vajina gençleştirme işlemlerinin sayısı yıldan yıla artmaktadır. Bu prosedürler henüz; bir burun estetiği kadar popüler ve gündemde olmasa da, son 7-8 yılda bu operasyonların sayısının %50 kadar arttığı tahmin edilmektedir. İstatistikler, genç kadınların prosedürü benimseme eğiliminde olduğunu ve vajinal gençleştirme prosedürlerinin %60'ından fazlasının 20-39 yaşlarındaki kadınlara uygulandığını göstermektedir.

Sadece estetik bir prosedür değil

Vajinanızın görünüşünden memnun kalmamak alışılmadık bir şey değildir. Bazı kadınların o bölgeyle ilgili kozmetik ve estetik kaygıları vardır. Ancak vajinoplasti sadece kozmetik bir işlem değildir. Bu ameliyatta, estetikten daha fazlası vardır.

Haberin Devamı

Bazı kadınlar, genişlemiş / gerilmiş dudaklar nedeniyle egzersiz sırasında ciddi rahatsızlık hissederler. Bu sorunlar yatak odasında da ağır basar. Fiziksel veya psikolojik nedenlerden dolayı ağrılı ilişki, rahatsızlık ve zevk alamama sorunu ile yüzleşmek zorunda kalabilirler. Bazen doğum sırasında vajina aşırı gerilir ve ilk sıkılığına veya görüntüsüne asla geri dönmez. Kadınlar bu tür sorunlarla sessizce uğraşmaya alışkındır. Ama kadınlar buna katlanmak zorunda değildir. Vajinanızın görünüşünü ve hissini iyileştirmenize yardımcı olabileceğimiz birkaç yol vardır.

Kadınlar neden vajinal cerrahiye ihtiyaç duyarlar?

Yapılan çalışmalara kadınların %80-90’ı bu ameliyatları estetik nedenlerden dolayı tercih etmektedirler. Bununla birlikte, vajinal gençleştirme yaptırmayı düşünmenin tek nedeni kozmetik ihtiyaçlar değildir. Pelvik bölgenize gerçek hasara neden olabilecek birkaç durum vardır. Bu durumlarda ameliyat gerekli olabilir:

•Doğum yırtığı
•Fazla kilolu olmak
•Jinekolojik kanserler
•Pelvik ameliyatlar (histerektomiler)
•Genetik
•İdrar kesesi sarkması
•Rektal sarkma
•Rahim sarkması

Kadınlar neden vajina daraltma ameliyatı olmayı tercih ediyor?

Kadınların vajina daraltma ameliyatı olmayı seçmelerinin birkaç nedeni vardır. Başlıca olanlar şunları içerir:

•Cinsel ilişki sırasında his kaybı
•Özellikle çocuk sahibi olduktan sonra vajinanın hamilelik öncesi şeklini geri kazanmadığı vajinada bir gevşeklik hissi
•İdrar kaçırma veya pelvik organ sarkması gibi sorunlara yol açabilen zayıf pelvik taban kasları
•Doğum sırasındaki travmanın neden olduğu vajinada yara izi – bu durum, ameliyatla düzeltilmesi gereken ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir
•Genişlemiş iç dudak labianın boyutunu küçültmek aslında labioplasti ameliyatı olsa da, prosedür genellikle vajina daraltma ameliyatı ile birleştirilir. İç dudaklarınızın boyutundan veya şeklinden rahatsızsanız (örneğin, bisiklet sürerken ağrı veya rahatsızlığa neden oluyorsa veya cinsel ilişkiye engel oluyorsa), bu konuda doktorunuzla konuşmalısınız.

Haberin Devamı

Nasıl bir prosedür uyguluyoruz?

Vajina daraltma işlemi sırasında, fazla dokuyu alarak vajinanızın arkasındaki gerilmiş kasları ve dokuyu kısaltıyoruz. Genellikle vajinal kanalın boyutunu küçültmek için vajinal dokuyu ve kasları tekrar birbirine dikeriz. Bazı durumlarda, vajinoplasti prosedürü labioplasti ile birleştirilir burada labia minoranın (vajinal açıklığın girişindeki 'dudaklar') boyutunu küçültüyoruz. Vajina daraltma ameliyatı anestezi altında yapılır ve tamamlanması yaklaşık 1 saat sürer. Prosedür genellikle günlük bir vaka olarak kabul edilir, ancak operasyonunuzun saatine, başlangıçta ne kadar iyi iyileştiğinize ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığına bağlı olarak bir gece kalmanız gerekebilir.

Haberin Devamı

Vajinal daraltma ameliyatı iyileşme süreci nasıldır?

Vajina daraltma ameliyatı olduktan sonraki ilk birkaç gün ağrı hissedebilirsiniz ve işe dönmeye hazır hissetmeniz bir hafta sürebilir. İşlemden sonra iyileşmek toplamda üç haftayı bulabilir ve cinsel ilişkiye girmeden veya tampon kullanmadan önce altı hafta kadar beklemeniz gerekebilir.

Vajina daraltma ameliyatı olmanın riskleri nelerdir?

Tüm cerrahi işlemlerin riskleri vardır ve vajina daraltmanın az da olsa riskleri vardır.

Bu ameliyatı riskleri şunları içerir:

•Anesteziye bağlı riskler
•Enfeksiyon
•Yara izi
•His kaybıyla, ağrılı cinsel ilişki

Sonuç olarak; pek çok kadın bu sorunu gündeme getiremeyecek kadar utanmış olsa da, iyi haber şu ki; bu durumu düzeltmek için etkili, basit çözümleri vardır ve tedbirli bir şekilde tedavi edilebilir. Günümüzde vajinal daraltma operasyonları hasta memnuniyeti en yüksek olan operasyon tiplerinden biridir.

 

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.huseyincengiz.com

www.instagram.com/prof.dr.huseyincengiz/

www.youtube.com/channel/UCsX8pYySL3EneJx9aRPyW5A/featured