Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

dr@huseyincengiz.com

Tüm Yazıları

Doğurganlığınızı etkileyebilecek yumurtalık kistleri şunları içerir:

Endometriomalar: Endometriomalar (Çikolata kistleri), normalde rahminizi kaplayan dokunun (endometriyum) rahmin dışında büyüdüğü bir durum olan endometriozisin neden olduğu kistlerdir. Bu yumurtalık kistleri doğurganlık sorunları ile ilişkili olabilir.

Polikistik over sendromundan kaynaklanan yumurtalık kistleri: Polikistik over sendromu (PCOS), yumurtalıklarınızda çok sayıda küçük kist, düzensiz adet dönemleri ve belirli hormonların yüksek seviyeleri ile işaretlenmiş bir durumdur. Polikistik over sendromu, bazı kadınlarda doğurganlık sorunlarına katkıda bulunabilecek düzensiz yumurtlama ile ilişkilidir.

Haberin Devamı

Aşağıdaki yumurtalık kistleri genellikle doğurganlığı etkilemez:

Fonksiyonel kistler: Foliküler kistler veya korpus luteum kistleri gibi fonksiyonel kistler, yumurtalık kistlerinin en yaygın türüdür. Fonksiyonel kistler normal bir adet döngüsü sırasında oluşur ve kısırlığa neden olmaz veya katkıda bulunmaz. Aslında fonksiyonel kistler doğurganlığa yol açan gerekli fonksiyonların gerçekleştiğini gösterir.

Kistadenomlar: Kistadenomlar yumurtalıkların yüzeyinden kaynaklanan yumurtalıktaki büyümelerdir. Tedavi gerektirebilseler de doğurganlığı etkilemezler.

Dermoid kistler: Bu katı-yoğun kistler, sıvı yerine doku-cilt, saç ve hatta dişler gibi - içerir. Dermoid kistler infertilite ile ilişkili değildir.

Yumurtalık kisti teşhisi konduysa ve hamile kalmaktan endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun. Doktorunuz hamilelik şansınızı artırabilecek tedavi seçeneklerini anlatacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

 

Prof. Dr. Hüseyin Cengiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

www.huseyincengiz.com

www.instagram.com/prof.dr.huseyincengiz/

www.youtube.com/channel/UCsX8pYySL3EneJx9aRPyW5A/featured