Sigaranın estetik operasyonlardaki olumsuz etkisi

Sigaranın estetik operasyonlardaki olumsuz etkisi

Sigaranın zararları konusunda tüm insanlar fikir birliği içindedir. Yaşam ömrünü kısaltan, yaşam kalitesini düşüren etkisiyle, ciğerleri etkilediği kadar, genel vücut sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Sigara vücudu içten ve dıştan etkileyen bir unsurdur. Hastalıkların oluşmasında etkili olduğu kadar, cildin sararmasında, dişlerin sağlığını kaybetmesinde, kötü kokuya neden olur. Bu etkilerin dışında, kişilerin dış görünümleri için yaptırdığı estetik operasyonları da olumsuz etkilemektedir.

Haberin Devamı

Estetik operasyonlarda ameliyat izlerinin kapanması ve ameliyatın sonuçları hakkında başarılı sonuçlar alınmasına engel olarak, ciddi sayılabilecek kötü etkilere neden olmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalarda estetik ameliyat yaptıran kişilerde, sigara kullananların çoğunluğunun sigarayı bırakma kararı aldığını ortaya koymuştur. Bazı araştırmalarda estetik operasyon geçiren kişilerde, sigara kullanma alışkanlığının olumlu yönde değiştiği belirlenmiştir. Araştırmalarda estetik ameliyat olan hastaların sigara içmesi halinde, elde edilen cerrahinin sonuçlarını olumsuz şekilde etkilediği ve sigaranın neden olduğu risklerin tespit edilmesi, hastaların sigaraya bakış açısını da değiştirmektedir.

Estetik ameliyatlarda ameliyat izi istenmiyorsa, sigara içilmemeli

Sigara alışkanlığının olması normal yara iyileşmesinin bozulmasına, kan akımını etkileyerek elde edilebilecek en iyi sonucun kötüleşmesinde etkili olmaktadır. Sigara bütün estetik ameliyatların sonuçlarının kötü olmasına neden olmaktadır. Bu konuda yapılan bir araştırmada, hastanın sigara içmeyi bırakmasıyla elde edilecek sağlık artışı nedeniyle, estetik cerrahiden elde edilecek faydadan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sigara içen hastalarda meydana gelen komplikasyon oranı, sigara içemeyenlere göre 8 kat daha fazladır. Ameliyattan önce sigara içmeyi bırakmayan kişilerde, nekroz denilen doku ölümünün, kötü yara iyileşmesi nedeniyle oluşan izlerin, istenmeyen sonuçların meydana gelmesi daha yüksek orandadır.

Haberin Devamı

Estetik operasyonlardan 3 hafta önce sigara bırakılmalıdır

Doktorlar hastalara ameliyattan önceki 3 haftada, ameliyattan sonraki 3 haftada sigara içmemeleri konusunda gereken uyarıyı yapmaktadır. Hatta bazı doktorlar karın ve yüz gibi bazı estetik operasyonlarda, hastalar belirlenen sürelerde sigarayı bırakmazsa, hastayı ameliyat etmeyi reddetmektedir. Çünkü estetik bir anlamda dış görünümü güzelleştirmek için yapılan cerrahi bir girişimdir. Bunu yaparken hastanın sigara içmesi nedeniyle, kendisine daha fazla zarar vermesi kabul edilecek bir unsur değildir.

Araştırmalar hastaların çoğunluğunun ameliyat öncesinde sigarayı bıraktığını belirlemiştir

Estetik operasyonlar ve sigara konulu yapılan araştırmalarda, hastaların % 12 oranında sigarayı bırakmayı kabul etmediği ve estetik ameliyatı olmadığını belirlemiştir. Sigarayı doktorun belirlediği tarihte bırakan hastalarda, ameliyattan 6 ay sonra yeniden değerlendirildiklerinde, % 22 oranında sigarayı bıraktım dedikleri süreçte bırakmadıkları, kalan % 66 oranındaki hasta grubunun ise, sigarayı tamamen bıraktıkları belirlenmiştir. Hastaların % 38 kadarının ameliyattan sonraki dönemde sigarayı tamamen bıraktığı, % 41 oranının ise sigarayı ciddi şekilde azalttığı belirlenmiştir. Hastaların % 21 kadarında ise, sigara içme alışkanlığında değişiklik olmadığı tespit edilmiştir. Uzun dönemde ise hastaların % 50 oranında sigara içmeyi azalttığı belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Sigara kanda karbonmonoksit oranını arttırmakta

Sigaranın kanda bulunan karbonmonoksit oranını arttırması, vücutta olan kan akımını azaltmaktadır. Bu etken estetik operasyonun uygulandığı bölgenin daha geç iyileşmesine neden olmaktadır. Meme estetiği, yüz germe gibi ameliyatlarda, operasyondan sonra iyileşmenin hızlı olması için kan dolaşımına önemli bir görev düşmektedir. Sigara ise bunu olumsuz yönde etkilemektedir.

Sigara estetik operasyonlarda sadece bu zararla yetinmez. Estetik operasyonlarda gelişmeler ışığında daha az miktarda kalan izler, sigara yüzünden kandaki karbonmonoksit oranı ve kanın yavaş akması nedeniyle kalan izler daha fazla olur. İzlerin kaplayacağı alanda genişlemektedir. Özellikle liposuction işleminde kan dolaşımı çok önemli olduğundan, sigara içen kişilerde ciltte çukurlaşma meydana gelmektedir. Bu nedenle estetik operasyonlarda sigara içilmesi tavsiye edilmemektedir.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı

Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı

Site: http://www.selcukinanli.com/

Instagram: https://www.instagram.com/rinoplasti/

Facebook: https://www.facebook.com/prof.dr.selcuk.inanli/