Yüz Germe Operasyonu Sonrasında Neler Yaşanır?

Yaşlılığa, yer çekimine ve çeşitli dış etmenlere bağlı olarak gelişen sarkma, kırışma gibi olumsuzlukları tedavi etmeye yarayan yüz germe operasyonları sonrasında neler yapılması gerektiği çok önemli bir konudur. Ameliyat sonrasında hastanın izleyeceği yol, ameliyatın olumlu yönde seyretmesini sağlayacaktır. Bu sebeple operasyon sonrasında mutlaka doktorun tavsiyelerine uyulması gerekmektedir.

Yüz germe operasyonları sonrasında komplikasyonlar nadir denilecek kadar azdır. Bazı hastalarda ameliyat sonrasında yüzde şişlik, morluk, ödem, uyuşukluk, gerginlik gibi durumlar hissedilebilmektedir. Bu komplikasyonların hepsi geçicidir ve hastanın kendisine iyi bakması sonucunda çabuk iyileşmektedir. Yüz germe operasyonundan sonra, sonuçlar şişlikler ve izler ortadan kayboldukça görülmeye başlanır.

Haberin Devamı

Ameliyatın kesin sonucu yaklaşık 1-2 ay sonra belli olmaktadır. Bu sebeple hastalar 1-2 ay boyunca kendini kötü hissetmemeli, tüm komplikasyonların geçici olduğunu unutmamalıdır.

Yüz Germe Operasyonu Sonrasında Neler Yaşanmaktadır?

Yüz germe operasyonu sırasında cerrah ne kadar dikkat ederse etsin, yüzde bazı bölgelerde ameliyat izlerine rastlamak mümkün olmaktadır. Saçlı deri kısmından kesi atılarak yapılan ameliyatlar da izler görünmeyecek bölgede olduğu için kişinin dış görünüşüne herhangi bir sorun yansımayacaktır. Ama bazı operasyonlarda görünen yüzeylere kesik atmak gerekmektedir ve bu durumda bu izlerin dışarıdan az da olsa belli olması mümkündür. Bu izler zamanla ten rengine uyum sağlayacağı için dışarıdan fark edilmesi minimum düzeye inecektir. Yüz germe ameliyatı sonrasında doktor elastik bir bandaj kullanmanızı isteyecektir. Bu bandaj ödem oluşumunu engelleyeceği gibi aynı zamanda cildin yerine oturmasını da sağlayacaktır. Bandajlar ameliyattan yaklaşık 1 hafta sonra çıkarılacaktır. Dikişlerin alınmasından sonra ise hasta daha rahat davranmaya başlayacak ve makyaj bile yapılmasına izin verilecektir. Hastalar ameliyattan sonra güneşe çıkmaktan mutlaka kaçınmalıdır. Şayet dışarı çıkmak zorunluysa da doktorun önerdiği bir koruyucu krem kullanmak gerekecektir.

Haberin Devamı

Yüz germe operasyonu sonrasında oluşan komplikasyonlar da oldukça azdır. Şişme, morluk ve uyuşma hissedilse dahi bunların geçici olduğu unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra orta ve hafif şiddete ağrı ve acı hissedilirse eğer doktorun verdiği ağrı kesicilerle bu problem de kolaylıkla giderilmektedir. Bazı hastaların yüzünde bulunan sinirler anesteziden etkilenebilmektedir, bu sebeple yüzde uyuşma ve asimetriklik meydana gelebilir ama bu durumda geçicidir.

Bunun yanı sıra ameliyat sonrasında ciltte kanamalar görülebilir. Eğer iyileşme sürecini etkileyecek nitelikte bir kanama varsa iğne ile çekme yöntemi ile bu kan boşaltılmaktadır. Yüze yapılan kesilerden sonra bu kesilerde bulunan dokular ameliyattan sonra zor iyileşebilmektedir, bu da sıklıkla sigara içen bireylerde görülen bir durumdur.

Ameliyat sonrasında iyi bir sonuç alınmak isteniyorsa, mutlaka cerrahın tavsiyelerine uymak gerekmektedir. Bu tavsiyeler doğrultusunda izlenecek adımlar sayesinde iyileşme süreci hızlanacak, hasta eski, genç ve doğal görünümüne tekrar kavuşacaktır.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı