Sağlık Propolis Zararları Nelerdir? Kimler Propolis Kullanamaz, Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Propolis Zararları Nelerdir? Kimler Propolis Kullanamaz, Ne Kadar Kullanılmalıdır?

04.03.2021 - 14:56 | Son Güncellenme:

Dünya'da doğal yollarlarla elde edilen birçok ürün bulunmaktadır. Bu ürünler genellikle doğada hayvanlar tarafından yapılmaktadır. İnsanlarda bu ürünlerden faydalanmaktadır. Merak edilen doğal bir ürün ise propolistir. Propolisin yararları olduğu gibi zararlarıda bulunmaktadır. Sizler için propolisin zararları nelerdir? Kimler propolis kullanamaz, ne kadar kullanılmalıdır? Gibi soruların yanıtlarını ayrıntılı bir şekilde derledik.

Propolis Zararları Nelerdir Kimler Propolis Kullanamaz, Ne Kadar Kullanılmalıdır

Propolis, arıların yapmış olduğu reçineye benzeyen bir üründür. Arılar bu ürünü kovanlarını dışarıya karşı korumak için yapmaktadırlar. Propolis doğal bir ürün olduğu için yararlı yanları vardır. Propolis zararları ise oldukça çoktur. Yani yararlı bir ürün olsa da yanlış ve aşırı kullanım sonucunda insanlara karşı zararı olmaktadır.

Propolisin Zararları Nelerdir?

- Yüksek dozda kullanımı mide rahatsızlıklarına yol açar,
- Alkol ile birlikte tüketildiğinde kusma ve bulantı yapar,
- Alerjik reaksiyonlara yol açabilir,
- Uzun süre kullanıldığında deride kaşıntı, kızarıklık ve dökülmeye neden olur

Kimler Propolis Kullanamaz?

Propolis, içeriğindeki maddeler ve yaratacağı etkiden dolayı herkes için uygun değildir. Bazı özel durumda olan kişiler bu ürünü kullanmamalı veya kontrollü bir şekilde kullanmalıdır. Aksi halde kötü sonuçlara yol açabilir.

Bal alerjisi olan kişiler: Bala karşı alerjisi olan kişilerin Propolis kullanması tehlikeli olabilir. Çünkü, Propolisin içeriğinde yer alan maddeler bala karşı duyarlı olan kişilerde sıkıntı yaratabilir.

Alkol alan kişiler: Alkol alan kişilerde Propolis kullanımı bulantı ve kusmaya yol açabileceği için bu kişilerin bu ürünü kullanması tavsiye edilmez.

Astım hastaları: Astım hastası olan kişilerin Propolisi kontrollü ve düşük miktarlarda kullanması gerekir.

Hamile olanlar ve emzirenler: Hamile ve emziren kişilerin Propolis kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir.
​​​​​​
Yaklaşan bir ameliyatı olan kişiler: Propolis, kanda bazı değişikliklere yol açtığı için yaklaşan bir ameliyatı olan kişiler bu ürünü bu süreçte kullanmamalıdır.

Propolis Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Propolis, aşırıya kaçmadan ve belirli bir miktarda kullanılmalıdır. Aşırı tüketimi söz konusu olursa çok önemli sıkıntılara yol açabilir. Bu duruma düşmemek için bilinçli bir şekilde Propolis tüketmelisiniz. Propolis, krem, damla, toz, tablet, şurup ve bunlara benzer farklı formlarda bulunabilir. Bu yüzden kullanımı bu formlara göre değişkenlik gösterebilir.

Damla ve tablet halinde olan Propolis genellikle günde 1 veya 2 doz şeklinde uygulanmaktadır. Krem halinde ise haftada birkaç kez uygulanması yeterli olacaktır. Katı veya toz hali ise içeceklerde kullanılabilir. Tabi buda aşırıya kaçmadan olmalıdır. Propolisin kullanılma amacına göre kullanım miktarı değişiklik gösterebilir.

 

Yazarlar