Sağlık Psikonevroz Nedir, Belirtileri Nelerdir? Psikonevroz Nasıl Tedavi Edilir?

Psikonevroz Nedir, Belirtileri Nelerdir? Psikonevroz Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 10:26 | Son Güncellenme:

Günlük hayat koşuşturmasında ruhsal problemler pek çok kişinin aklına gelmez ancak bu durum ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Kişinin ruhsal anlamda bitrin ve halsiz hissetmesi psikonevroz göstergesidir. Rahatsız edici sosyal ilişkiler ve iç mücadeleler sonucunda oluşan zihinsel bozukluklar psikonevroz olarak tanımlanır. Psikonevroz nedir, belirtileri nelerdir ve psikonevroz nasıl tedavi edilir tüm detaylarıyla derledik.

Psikonevroz Nedir, Belirtileri Nelerdir Psikonevroz Nasıl Tedavi Edilir

Psikonevroz durumunda en belirgin özellik yorgunluk ve anksiyetedir. Psikonevroz, bireyin yaşam koşulları ile orantılı olmayan mutsuzluk ya da sıkıntı duyguları ve depresyon ile karakterize edilir.

Psikonevroz Nedir?

Psikonevroz nedir kısaca; bilinen herhangi bir sinir sistemi veya organik işlev bozukluğunun neden olmadığı bir zihinsel veya kişilik bozukluğudur. Bir kişinin hayatının, kişilerarası ilişkisinin veya dış ilişkilerinin hemen hemen her yönünün işlevini yok edebilir, ancak kişiyi etkileyecek kadar şiddetli değildir. Etkilenen hastalar genellikle psikozları olan bireylerin gördüğü gerçekçilik kaybından muzdarip değildir.

Avusturyalı nörolog Sigmund Freud tarafından kurulan psikanalitik teorinin merkezinde ve diğer varsayılan işlevlerin yanı sıra, zihnin bilinç dışı kısmı bastırılmış düşüncelerin, duyguların ve anıların ön saflarında yer alır. Bu düşünceler, duygular ve anılar bozulur ya da başka türlü kabul edilemez. Bu bastırılmış zihinsel durum genellikle cinsel veya saldırgan bir dürtü veya duygusal kayıp veya çocukluk arzularından duyulan tatminsizliğin acı verici bir anısıdır.

Psikonevroz Belirtileri Nelerdir?

Nevrotik semptomlar genellikle geçirimsiz savunma mekanizması çöktüğünde ortaya çıkmaya başlar ve yasak sürüş veya dürtü, bilinç durumuna girerken bir tehdit haline gelir. Psikonevroz hastalığın belirtileri nelerdir:

Haberin Devamı

● Anksiyete
● Konsantrasyon bozukluğu
● Depresyon
● Mantıksız korkular
● Sinirlilik
● Sosyal hayattan zevk alamama
● Takıntı
● Gastrointestinal rahatsızlıklar
● Kalıcı gerginlik
● Uykusuzluk
● Baş ağrısı
● Nefes darlığı
● Yorgunluk

Psikonevroz Nasıl Tedavi Edilir?

Herhangi bir ruh hastalığı tedavi edilebilirken, psikonevroz da tedavi ile kolayca aşılabilir. Psikonevroz tedavisinin aşamaları aşağıdaki gibidir;

● Öncelikle bir psikiyatr doğru teşhis koyması gerekir. Ardından hastanın ruhsal depresyonunun nedenleri aranır.
● İlk seanstan itibaren hastayı daha sakin ve pozitif kılmak için antidepresanlar kullanılabilir.
● Psikiyatri, hastalığın nedenlerini belirledikten sonra bu nedenlere yönelik ayrı seanslar yapmalı ve bunları problemden gidermelidir.
● Bunun için mümkünse hastanın sorunları birer birer çözülür. Çözülemeyen problemlerde hastaya sağlığından daha önemli olmadığı öğretilir. Yani hasta çözme veya düşünme mantığına göre hareket etmeye alışkındır.
● Psikonevroz tedavisi boyunca hastanın bazen yalnız kalmaya bazen de ilgiye ihtiyacı olabilir. Bu nedenle hastanın bulunduğu seanslar için ailesinin de bilgi alması gerekir. aksi halde hastanın normal ruh haline geçme süresi artacaktır.

Yazarlar