Astroloji’ye başlayanlar için tavsiyeler

Günümüz dünyasında yazılı ve sosyal medyada, televizyonda, radyoda, popüler kültür içinde, hatta alışveriş merkezlerinde bile, kısaca her yerde astroloji ile karşılaşabilirsiniz.

Günümüz dünyasında yazılı ve sosyal medyada, televizyonda, radyoda, popüler kültür içinde, hatta alışveriş merkezlerinde bile, kısaca her yerde astroloji ile karşılaşabilirsiniz. Genel bir merak ve geleceği öğrenme arzusu neredeyse herkes tarafından paylaşılıyor. Bu nedenle, astroloji öğrenmek isteyenler de çok fazla. Kimi zaman bunu kazançlı bir uğraş ya da tanınma aracı olarak görüp, son derece sığ ve zarar verebilecek şekilde kullananları da görebiliyoruz. Kuşkusuz samimi ve derin bir öğrenme arzusu ile yola çıkanlar da var.

Haberin Devamı

35 yıldır astroloji içinde hem daimi bir öğrenci hem de bir öğretmen olarak sizlerle paylaşmak istediğim bazı düşünce ve duygularım da var kuşkusuz. Astroloji’ye yeni adımlar atan için aklıma gelen ilk şey, astrolojiye bir “astrolog” olmak için başlanamayacağı olacak. Ben amatör ruhu ve heyecanının her zaman çok önemli ve geliştirici olduğuna inanırım. Zira astrolog olmak sadece bir meslek olmaktan ötesini içeren, daha çok kişinin kendi kimliği ve kişiliği ile kendi kendini yaratma sürecini de gerektiren bir alan. Diğer yandan bu kendini yaratma süreci birkaç yıl içinde edinilebilecek, kısa vadede elde edilebilecek bir formasyon da değil. İlk etapta, astrolojinin bilgi olarak öğrenilmesi gereken bir süreç var ancak bu süreç aynı zamanda çeşitli alanlarda bilgi ve içdeneyim sahibi olmayı da gerektiriyor. Nitekim astroloji içine girmeye başladığınızda, arkasında çok farklı alanlardan ve çağlardan gelen belirli geleneklerin, akımların ve şüphesiz felsefelerin de varolduğunu keşfetmeye başlıyorsunuz. Doğal olarak böyle bir sürece adım atan öğrencilerin acele etmemeleri, hatta yavaşlamaları ve daha derine inmelerini beklemek gerekir. Ancak maalesef günümüzün hızlı yaşama ve tüketme kültürü baskısı altındaki pek çok kişi, biraz da kolaycılığın ve fırsatçılığın etkisi altında, aslında ne kadar değerli ve çok yönlü bir alana adım attıklarını kolayca farkedemeyebiliyorlar. Kuşkusuz burada kişiliğin ve hayata bakış açısının da büyük rolü var.

Astroloji kendini bilmeyi içeriyor

Haberin Devamı

Astroloji öğrenmek başta kendimizi bilmeyi ve kendimizle ilgili varsayımları ya da kabulleri de aşmayı gerektiriyor. Kendimizi bilmeden başkalarını, başkalarının hayatlarını da bilemeyiz. Bir astroloji eğitmeni olarak, öğrencilerde görmeyi sevdiğim en önemli özellikler kuşkusuz başta samimi bir merak, farkındalık sahibi olmak ve benmerkezcil değil tam tersine kendi içinde bir arayış ve derinlik sahibi olmak. Ancak kişiliğin ötesinde de bazı eksikler söz konusu olabiliyor. Bunun en tepesinde kişisel derinliğe sahip olamamanın yanında eğitim seviyesindeki yetersizlik, kopya çekme ve kolaycılık var. Aynı zamanda bir iletişim süreci olan astroloji, en başta kendini anlatmayı ve dolayısıyla dili iyi kullanmayı gerektiriyor. İşin hesap ve teknik bilgileri bir kenara koyalım; astroloji belirli bir sentezleme yeteneğini, ezberci olmadan düşünebilmeyi, sembolleri ve doğal olarak sadece kendi merkezine takılıp kalmadan daha geniş bakabilmeyi ve dolayısıyla evrensel olmayı, bilgiyi ve pratiği bir arada kullanabilme becerilerini içeriyor.

Haberin Devamı

Kuşkusuz bu düşüncelerim günümüzde fazla idealist ya da naif görülebilir. Zira sapla samanın bir araya girdiği günümüz medyasında astrolog olmaktan çok sadece tanınmak ya da rating gibi kaygılarla hareket eden, temel eğitimi bile çok yetersiz örnekler olduğunu görebiliyoruz. Hatta bu tablo konu ile samimi biçimde ilgilenen, eğitimli ve kendi alanlarında tecrübeli kişileri bile rahatsız ederek, mutsuz kılabiliyor. Yine de, astroloji alanında ilerlemek isteyenlerin çok geniş bir alana, içerisinde antik felsefe, insan bilimleri, tarih, semboller ve mitoloji gibi çok zengin bir zemine adım attıklarını söylemeliyim. Gerisi mutlaka kişisel yolculuğumuzun bir parçası haline gelecektir.