Sağlık Radyoaktif İyot Tedavisi (Atom Tedavisi) Nedir? Atom Tedavisi Kimlere Yapılır?

Radyoaktif İyot Tedavisi (Atom Tedavisi) Nedir? Atom Tedavisi Kimlere Yapılır?

16.09.2021 - 09:09 | Son Güncellenme:

Halk arasında atom tedavisi olarak isimlendirilen radyoaktif iyot tedavisi, tiroit ameliyatına takiben yapılan işlemdir. Amaç, geri kalan tiroitleri yok ederek, diğer dokulardaki tiroit kanser hücrelerini yok etmektir. Radyoaktif iyot tedavisi nedir, atom tedavisi kimlere yapılır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Radyoaktif İyot Tedavisi (Atom Tedavisi) Nedir Atom Tedavisi Kimlere Yapılır

Radyoaktif iyot tedavisi (atom tedavisi), kanser hücrelerinin yok edilmesindeki tek tedavidir. Tiroit kanseri olan kişinin ameliyat olmasından itibaren yapılır. Ameliyat öncesinde değil sonrasında gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. 

Haberin Devamı

Radyoaktif İyot Tedavisi (Atom Tedavisi) Nedir?

Radyoaktif iyot tedavisi, tiroit kanser ameliyatı olan kişilere ameliyata takiben uygulanan tedavidir. Tedavinin tiroit kanseri ameliyatı sonrası yapılmasının nedeni, geriye kalan kanserli hücreleri yok etmektir. Gizli kalan metastazları gösterip tedavi edilmesi amaç edilir. Bu sayede kanserin tekrar etme riski en az seviyeye indirilir. Doğru yapılan tiroit kanseri ameliyatı sonrasında, radyoaktif iyot tedavisi yapılan hastaların %95'lik kısmında tedavinin olumlu sonuçlar verdiği söylenebilir. 

Atom Tedavisi Kimlere Yapılır?

Atom tedavisi uygulamasının yapılıp yapılmayacağı uzmanlar tarafından belirlenir. Belirlenecek olan hastaların kimler olacağı yapılan ameliyat sonrasında karar verilir. Karar verildikten yaklaşık 3 hafta sonra atom tedavisi uygulanmaya başlar. Tedavi işlemi tiroit tümör çapı 1 santim üzerinde olan tüm bireylere uygulanabilir. Amaç, geri kalan tiroitleri yok etmektir. Bunun yanı sıra ameliyatın yetersiz kaldığı durumlarda 1 santim ve altı tiroit tümörü olan kişilerde atom tedavisine başvurulabilir. 

Haberin Devamı

Radyoaktif İyot Tedavisine Nasıl Hazırlanmalı?

Radyoaktif iyot tedavisi genellikle ameliyat yapıldıktan 3 hafta sonrasında yapılır. Öncesinde belli hazırlıklar doktor tavsiyesi altında yapılmalıdır. 10-15 günlük iyot fakiri diyet uygulanması tedavinin daha çok başarılı olmasını sağlayabilir. Nükleer tıp uzmanı doktorlar hastaya tedavi aşaması öncesinde neler yapmaları gerektiği, nelerden uzak kalmalarının önemli olduğunu detaylı şekilde aktarırlar. 

Yazarlar