Editörün Seçtikleri Rapor bile kâr etmedi

Rapor bile kâr etmedi

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rapor bile kâr etmedi

Rapor bile kâr etmedi


Bölge 1. derecede doğal SİT alanı Tarım Bakanlığı ‘yasaya aykırı’ diyor. 20 bin zeytin ağacı kesilecek


       Assos -Küçükkuyu arasındaki sahil yolu yapımını, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın “Zeytincilik Sahaları Daraltılamaz" diyen raporu bile durduramadı.
       Çevrecilerin ve köylülerin bütün tepkilerine rağmen Ege’nin en bakir bölümlerinden biri olan Assos ile Küçükkuyu arasında kalan bölgeyi talan edecek yol yapımı, zeytin ağaçlarını devirerek devam ediyor. Çanakkale İzmir yolunun Küçükkuyu kesiminin Assos üzerinden sahile indirilmesini amaçlayan yol projesi, en az 20 bin zeytin ağacını yok edecek ve kıyı eko sistemini bozacak.

       476 dekar zeytinlik
       Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği’nin yol yapımının sürmesi halinde 20 bini aşkın zeytin ağacının kesileceği yolundaki uyarısı üzerine proje incelemeye alındı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Müdürlüğü’nün yaptığı değerlendirmede, yolun yapımı sırasında 476 dekarlık bir alanın zeytinlik olduğu belirlendi.

       Bakanlık karşı
       Bakanlık, Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği’ne gönderdiği yazıda “Bu durum, halen yürürlükte olan 4086 sayılı yasanın 5. maddesinin 2. paragrafında yer alan ‘zeytinlik alanları daraltılmaz’ hükmüne aykırıdır" diyerek projenin askıya alınması gerektiğini belirtti. Bakanlığın konuya ilişkin yaptığı incelemede, “Gerek yöre halkının geçim kaynağı olan zeytinciliği olumsuz etkileyeceği, gerekse Zeytin Kanunu Hükümleri gereğince bakanlığımızca uygun mütala edilmemektedir" denildi.

       Doğa yok ediliyor
       Yol yapımının çevreye zarar verdiğine ilişkin gazetemizde çıkan haberlerle harekete geçen Çanakkale Müze Müdürlüğü, yaptığı inceleme sonucunda, bölgenin 1. derecede SİT olduğuna dair bir rapor yazdı.
       Raporda “Yapılan incelemede, söz konusu kesimde açılan yolun doğal değerleri (zeytin ağaçları, kıyı kum şeridi, yırtıcı kuş türlerinin üzerinde barındığı doğal anıt karakterindeki kayalıklar gibi) yok ederek ilerlediği görülmüştür. Ayrıca Assos ve Lamponia gibi iki ayrı ören yerinin yakınından geçmektedir" deniyor.

       Egzos ağaçlara zararlı
       Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED), Edremit Körfez Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, “Yapımı yasalara aykırı olan bu yol yapımı durdurulsun" dedi. Öznal, şöyle devam etti:
       “Mevcut yol turistik gezi karakterli olup doğal SİT ile uyumlu, az araç yoğunluklu, yumuşak bir yoldur. Yapılan yol ise ‘transit ulaşım yolu’ karakterine sahip. Yoğun araç geçişine maruz kalacak bir yol. Egzos gazlarının zeytin ağaçlarına ve oksijen yoğunluğu ile ünlü yörenin temiz havasına büyük zararı olacak. Ayvacık’tan yapımına başlanan bu transit yol sahile kadar indi zaten. Ayvacık’ı sahile bağlayan bir yol olarak kalsın. Sahilde zaten mevcut olan eski yol düzeltilsin yeter."



Yazarlar