Pendik'te kaçak üretim yapan bir boya fabrikasında çıkan yangın ortalığı savaş alanına çevirdi. Altı kişi öldü, dört kayıp, 40'tan fazla yaralı var.
Pendik Kurtköy'de mühürlendiği halde kaçak üretim yapmaya devam eden boya imalathanesindeki patlamada, fabrika sahiplerinin babasının da aralarında olduğu 6 kişi öldü. Dört kayıp var, 40'ın üzerinde kişi yaralandı.
Kurtköy Sanayi Caddesi 21 numarada bulunan İdris, Murat ve Hayri Demetoğlu'na ait prefabrik boya fabrikasının imalathanesinde dün saat 14.15'te metiletilketon tankında başlayan yangın, solventin patlamasına neden oldu. Yan yana iki apartmanın girişini depo olarak kullanan fabrikadaki patlama, ortalığı bir anda savaş alanına çevirdi. Yaklaşık iki kilometrekarelik bir alana boya kutuları, saçlar, kiremitler yağdı. Çevredeki fabrikaların, evlerin duvarları, bazılarının da çatıları yıkıldı, camları kırıldı.
Çevrede büyük maddi hasar meydana gelirken, patlamanın ardından başlayan yangın kısa sürede fabrikanın depolarının bulunduğu iki evi sardı. Prefabrik imalathane ise patlamayla yerle bir oldu. Patlama çevrede büyük panik yarattı. Birçok kişi `deprem oluyor' korkusuyla kendini balkon ve pencerelerden dışarı attı.
Yangının da etkisiyle birkaç patlama daha meydana gelirken, alevler, çevrede bulunan Nev Yem fabrikalarına sıçradı. Olay yerine yaklaşık 20 dakika sonra gelen itfaiye yangına hemen müdahale etti.
Yaklaşık 20 işçinin çalıştığı imalathaneden tanınmayacak halde dört işçinin ceseti çıkarıldı. Fabrikanın sahiplerinin babası Süleyman Demetoğlu da (50) olayda hayatını kaybetti. Fabrikaya 500 metre uzaklıktaki İzoteknik fabrikasında cam ustası olarak çalışan bir çocuk babası Sefa Kırıcı da (33) patlamanın etkisiyle üzerine cam düşmesi sonucu öldü. Yaralılar da çevre hastanelerde tedaviye alındı.
Fabrikanın girişlerini depo olarak kullandığı beş ve iki katlı apartmanlar da patlamada büyük zarar gördü. Fabrika sahiplerinin olan binalarda dört ailenin oturduğu ve birçok yaralı olduğu belirtildi. Bu binalarda oturan iki yaşındaki bir çocuğun da kaybolduğu kaydedildi.
İmalathane mühürlenmiş
Fabrika sahiplerinin kaçak üretim yaparak faciaya davetiye çıkardığı ortaya çıktı. Pendik Belediye Başkan Vekili Halil İbrahim Topal, birçok insanın hayatını hiçe sayarak üretim yapan imalathanenin 30 Ağustos'ta mühürlendiğini açıkladı. Binanın ruhsatının olmadığını vurgulayan Topal, kendilerinin bilgisi dışında mühürlerin söküldüğünü, olayın savcılığa intikal ettirildiğini söyledi. Topal, bölgedeki eski yapıların da ruhsatının olmadığını bildirdi.
Felaket büyüyecekti
Fabrikadaki yangının, çevredeki patlayıcı ve yanıcı madde üretimi yapan birçok fabrika ya da depoya sıçramaması şans olarak değerlendirildi. İmalathanenin 50 metre yakınındaki bir boya fabrikasının deposunda 200 teneke tiner, yüzlerce sentetik boyanın bulunduğu; aynı cadde üzerinde LPG dolum tesisi ve birçok boya fabrikaları olduğu kaydedildi.
Yaralılar
Patlama sonrası Kartal
Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan durumu ağır olan Yücel Üzüm'ün (7) ameliyata alındığı, Murat Demetoğlu (18) ve Sadık Sezgin'e (50) kafa travması teşhisi konulduğu ifade edildi.
Kartal Devlet Hastanesi'ne kaldırılan diğer yaralıların isimleri şöyle:
Nesim Karali, Erkut Berber, Enver Yılmaz, Halil Gülçe, Rıza Parlak, Özcan Ar, Esat Taşar, Şükrü Tabak (25), Rasim Başar (17).
Diğer yaralılardan Ömer Yıldız, Haset Taşan, Nimet Turan ve Nazife Ercan Kartal SSK Hastanesi'ne, durumu ciddiyetini koruyan Melek Yıldız Göztepe SSK Hastanesi'ne, Halil Özdilek, Nazmi Özkan ve Gülseher Nekayet Pendik Devlet Hastanesi'ne, Vasfi Seber de Pendik Özel Şifa Hastanesi'nde tedaviye alındı.
Deprem oluyor sandık
Sanayi Mahallesi halkı, olaya büyük tepki gösterdi. Evlerinin camları kırılan, duvarları çatlayan ve yıkılan vatandaşlar, Belediye Başkanı aleyhine slogan attı. Vatandaşa müdahale ederek dağıtan Jandarma, sokak arasına kaçışan halkı takip ederek bazılarına dipçikle vurdu.
Sanayi Mahallesi sakinleri, saatli bombayla yan yana yaşadıklarını, birçok ruhsatsız boya fabrikası olduğunu, yetkilileri sürekli uyarmalarına rağmen seslerini duyuramadıklarını belirtti. Vatandaşlar, "Bu olay yarın yine olur. Ölümün içinde oturuyoruz. Belediye önlem alsın" dedi.
Görgü tanıkları ve yaralılar, yaşadıkları patlamayı korkunç olarak nitelendirdiler. Kartal Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Şükrü Tabak, "İki ay önce işe girdim. Olay anında çalışıyorduk. Birden camlar patladı, bina göçtü. Deprem oluyor sandık. Sonradan öğrendik ki boya imalathanesinde patlama olmuş" dedi.
Patlayan fabrikadan fırlayan üç metre uzunluğundaki demir çubuğun bahçesine saplandığı Neşe Plastik Fabrikası'nın Teknik Müdürü Vasfi Seber de şöyle konuştu:
"Büroda oturuyordum. Müthiş bir patlama oldu. Camlar kırıldı. Deprem oluyor zannettim. Birden kendimi yere attım. Kırılan camlardan biri başıma düştü. 20 dikiş atıldı. Olayın şokunu hala üzerimden atamadım. Bu tip küçük işletmelerde gereken tedbir alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı."
Solvent patladı
Yangını başlatan metiletilketonun kimyasal formülü: CH3 - CO - C2H5 olan keton; suda çözünür, 81 C'de kaynar. Metiletilketon, parafin gidermekte ve çeşitli sanayi dallarında kullanılan bir eriticidir.
Kimyagerler, metiletilketonun yanabileceğini ama kendi başına patlamayacağını bildirdi. Bu tür tesislerde solvent (tluel) maddesinin buharlaşma yaptığı, bu buharlaşma anında çakılan bir ateş ya da elektrik kontağının infilaka neden olacağı kaydedildi. Ayrıca solvent varillerine yangın sıçramasıyla da aynı büyüklükte bir patlamanın meydana gelebileceği vurgulandı.
Kurtköy saatli bomba
Kurtköy'de birçok kaçak ve denetimsiz sanayi tesisi olduğu bildirildi. Burada üretim yapan boya fabrikalarından yalnızca beşinin ruhsatlı olduğu ve kurallara uygun olarak çalıştığı belirlendi. Sokak aralarına kurulan boya imalatçıların her türlü denetimden yoksun olarak faaliyetlerini sürdürdüğü, kapatma cezasını da dikkate almadıkları dile getirildi.