Editörün SeçtikleriŞarapla tanışma

Şarapla tanışma

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şarapla tanışma

Şarapla tanışma


Şarap artık bizim ülkemizde de bir kültür olarak kendine yer edinmeye başladı. Çok kaliteli üzümler üretiliyor ve bunlardan yapılan şaraplarımız dünyada da kabul görüyor. Şarapevleri açılıyor, restoranlar sadece yerli şaraplar değil dünyaca ünlü markaları da mönülerine koyuyor. Zaman zaman yazılarımızda şaraba ilişkin kolay bilgiler vermeye çalışıyoruz. Elbette bu konuda yayımlanan kitaplar da var.
Şeyla Ergenekon tarafından yazılmış Şarapla Tanışma ismini taşıyan kitap da bunlardan biri. Büyük boy, 130 sayfalık kitap şarapla ilgili tüm bilmek isteyeceklerinizi karşılayacak biçimde hazırlanmış. Kitabın önsözünden biraz alıntı yapmak isterim. Diyor ki: “Batı dünyasında şarap neredeyse uygarlıkla eş anlamlı kabul edilir. Uygar kişi, şaraptan anlayan kişi demektir. En zengininden en yoksuluna kadar hemen her sofrayı şarap süsler; deyim yerindeyse insanlar susadıklarında su yerine şarap içerler. Batı dünyasında şarabın bu derece yaygın olması, hemen herkesin bu konuda asgari düzeyde de olsa bilgilenmesine neden olmuş. Hangi yemekle hangi şarap içilir bilgisi edinmiş. Şarabın soyluluğu öncelikle eskiliğinden gelir. Sonra da yapıldığı üzümün kalitesi, yetiştiği toprakların özellikleri ve yapan ustanın bilgisinden." Kitabın başlıklarına gelince. İlk bölüm, şarabın alınmasına ve saklanmasına, etiketin ne anlattığına, sunuş bilgilerine ayrılmış. Şarap tadımı başlıklı bölümde ise görsel ve tatsal inceleme, şarapların kusurları gibi konular var. Şarap ve yemek kısmında ise ne tür bir yemekle hangi şarabın gideceği anlatılmış. Diğer bir konuda şarap yapımına, şaraplık üzümlere ve bunların özelliklerine ayrılmış. Bir başka bölümde ise Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Almanya, ABD, Avustralya, Şili, Arjantin gibi ülkelerin şarapları anlatılıyor. Kitabın sonuna eklenen bir “şarap sözlüğü" ise şarapla ilk tanışanlar için iyi bir kaynak. Anlaşılır dili, güzel fotoğraflarıyla şarap hakkında bilgilenmek isteyenlere önerilebilecek bir kitap.

GÜNÜN YEMEĞİ

Sebzeli dana haşlaması
6 kişilik / Hazırlama süresi: 40 dk’
Malzemeler: 1/2 kg süt danası, 3 kereviz, 3 patates, 3 havuç, 3 pırasa, 2 diş sarımsak, 10 arpacık soğanı, 1 demet maydanoz, 2-3 defne yaprağı
Hazırlanışı: Eti kalın tabanlı bir tencereye alın. Soğanları, ince kesilmiş sarmısağı, defne yaprağını, maydanozları, tuz ve biberini, üzerini geçecek kadar su koyarak ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık iki saat kadar pişirin. Sebzeleri doğrayıp ilave edin. Yarım saat kadar da böyle pişirip servis yapın.

GÜNÜN MÖNÜSÜ
  • Sebzeli dana haşlama
  • Pilav
  • Yoğurt
  • Meyve

  • Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

    Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

    VKİ HESAPLA
    KEŞFETYENİ
    Sevenlerini korkutmuştu! Kaza sonrası yeni paylaşım
    Sevenlerini korkutmuştu! Kaza sonrası yeni paylaşım

    Cadde | 14.05.2025 - 07:51

    Berk Atan, taburcu olduktan sonra sosyal medya hesabından yeni paylaşımlar yapmaya devam ediyor.

    Yazarlar