Editörün Seçtikleri Satan çok alan yok

Satan çok alan yok

27.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Satan çok alan yok

Satan çok alan yok

       YAZLIK evler 10 - 12 sene önce çok revaçtaydı. Bahçeli ve deniz kıyısındaki müstakil evler zenginler tarafından kapışılırken, sonradan türeyen, biraz daha iç taraflardaki apartmanvari evlere de ortadirek sahiplendi. Bu da yazlık inşaat sektöründe bir patlamaya sebep oldu.
       Fakat "lebi deryalar" zamanla cazibelerini yitirdi ve arz, talepten fazla olmaya başladı. Yazlık evler krallık koltuklarını önce devre mülklere, şimdilerde ise uydu kentlere kaptırdılar. Bugün yazlık evlerin satış oranları bölgelere göre ufak farklılıklar gösterse de yüzde 20 civarında. Fiyatlar ise Antalya hariç geçen yıla göre yüzde 30 oranında bir düşüş gösterdi. Bu düşüş oranı kimi bölgelerde yüzde 80'e kadar çıkarken, bazı bölgelerde yüzde 20 dolaylarında.
       Ulusal Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Reha Medin'de yazlık ev satışlarında büyük bir durgunluk olduğunu doğrularken, bunun ekonomiyle tamamen orantılı olduğuna da değindi. İnsanların artık tatile 1 - 2 ay gibi uzun süreler gidemediğini bu yüzden de şehire daha yakın ve içinde yazlık komplekslerin de bulunduğu uydu kentleri daha çok tercih ettiğini söyleyen Medin "Yazlık furyası bir dolgunluğa ulaştı ve bu doygunluk nedeniyle birçok yazlık ev müteahitlerin elinde kaldı" dedi.

       Yazlık evlerin çekiciliğini kaybetmesinin nedenlerinin başında bu tip evlerin çok zahmet ve harcama gerektirmesi var. Deniz kıyısına yaptırdığınız bir evi yılın sadece üç ayı boyunca kullanabiliyorsunuz. Bununla beraber en fazla üç ay kullanabiliğiniz bu evin bakımı için her sene yüksek faturalar ödemek zorunda kalıyorsunuz. Daha hazırcı ve daha ekonomik tatiller isteyen halk bu nedenle devre mülkleri ve uydu kentleri tercih ediyor. Ayrıca yazlık evler diğer gayrimenkullerin aksine, bir yatırım aracından çok lüks olarak kabul ediliyor. Özellikle de insanların, politikacıların erken seçim ve vergi refomu kararsızlığı dolayısıyla son bir yıldır paralarını harcamaktan kaçınmaları yazlık ev satışının durmasına sebep olarak gösteriliyor.
       İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ateş ise
       alıcıların tedirgin bir bekleyişte olduğunu doğrularken, gayrimenkul satışında son bir yılda genel bir durgunluk olduğunu belirtti. " Normal evler satılamıyor, yazlıklar nasıl satılsın " diyen Ateş kıyı şeridinde birçok evin satılığa çıktığını fakat alıcı bulamadığını da belirtti.


Yazarlar