Yaşam Şeker hastaları için büyük umut

Şeker hastaları için büyük umut

18.02.2011 - 02:40 | Son Güncellenme:

Harvard Üniversitesi’nde görevli olan Özcan kan şekeriyle ilgili önemli bir buluşa imza attı

Şeker hastaları için büyük umut

Harvard Üniversitesi’nde 10 kişilik ekibiyle kendi laboratuarında şişmanlık ve diyabetin moleküler ve genetik mekanizmaları üzerinde çalışan Asistan Prof. Dr. Umut Özcan (33), dünyanın en önemli bilim dergilerinden Nature Medicine’de yayımlanan yeni çalışmalarında, hem obez ve tip 2 diyabetli, hem de tip 1 diyabetli farelerin karaciğerlerinde ’XBP1’ genini genetik bir yöntem ile artırdıklarında, kan şekerlerinin normale döndüğünü gördüklerini belirtti. Dünyanın en önemli bilim dergilerinden Nature Medicine’de 13 Şubat’ta yayımlanan çalışması hakkında bilgi veren Özcan, özetle şunları kaydetti:
“Yeni çalışmamızda, hem obez ve tip 2 diyabetli, hem de tip 1 diyabetli farelerin karaciğerlerinde ’XBP1’ genini genetik bir yöntem ile artırdığımızda her 2 diyabet modelinde de kan şekerlerinin normale döndüğünü gördük. Aslında bu tip 2 diyabetli şişman farelerde beklediğimiz bir sonuçtu ama tip 1 diyabetli farelerde bu sonucu almak bizim için çok heyecan verici oldu.
Bilim dünyasında önceden var olan kanı; XBP1’in tüm etkisini hücre içerisinde bazı genleri artırarak gerçekleştirdiği yönündeydi. Bu çalışmamızla, hbilim adamları arasında var olan bir dogmayı yıktık ”
Çalışmanın ’XBP1’in karaciğerde seviyesini artıracak yöntemlerin diyabet için faydalı olabileceğini gösterdiğini de vurgulayan Özcan, “İlaç çalışmaları içerisinde bu proteini artıracak ilaçları da bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu. n İSTANBUL AA

Yazarlar