Genel Sağlık Şeker hastaları ramazanda ne yapmalı?

Şeker hastaları ramazanda ne yapmalı?

25.08.2009 - 09:26 | Son Güncellenme:

Şeker hastalarını Ramazan’da ne gibi sorunlar bekliyor? Doktoru tarafından oruç tutmasında bir sakınca görülmeyen kişiler nasıl beslenmeli ve sağlıklarını nasıl korumalı? İşte cevapları...

Şeker hastaları ramazanda ne yapmalı

Ramazan’ın gelmesiyle birlikte şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar çoğu zaman bir çıkış yolu bulamıyor ve oruç tutup tutmama konusunda kararsız kalabiliyorlar. Şeker hastalığının her kişide farklı farklı seyretmesi ve o kişinin durumuna göre farklı ilaçların ve dozların kullanılması, hastaların mutlaka doktora danışmalarını kaçınılmaz kılıyor. Zira, hastalarının doktora danışmadan oruç tutması kendi sağlığını tehlikeye atması anlamına gelebiliyor. Peki, şeker hastalarını Ramazan’da ne gibi sorunlar bekliyor? Doktoru tarafından oruç tutmasında bir sakınca görülmeyen kişiler nasıl beslenmeli ve sağlıklarını nasıl korumalı? Alman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Çat, şeker hastalarına şu önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

Tercihleri sağlıklarını bozabiliyor
Ramazan’ın gelmesiyle birlikte bazı şeker hastaları bir dini vecibenin yerine getirilmesi ve hastalıkları arasında tercih yapmak zorunda kalıyor ve bu tercih sağlıklarını tehlikeye sokabiliyor. Bu nedenle şeker hastaları oruç tutup tutamayacaklarını mutlaka kendi takiplerini yapan doktora danışmaları gerekiyor.

Zira; şeker hastalarının en az üç ana, üç ara öğün yemesi, sık sık ve az az beslenmesi gerekiyor. Ancak oruç süresince açlık süresi uzayıp, bir öğünde yenen miktar da artmaktadır. Şunu altını çizerek söylemek gerekir ki; şeker hastalarının tümünü hepsi aynı çerçevede değerlendirmek mümkün değildir. Çünkü şeker hastaları çok değişkenlik gösterirler. Kimisi yalnız hap kullanırken kimisi insülin kimisi her ikisini kullanmaktadır. Hatta kullanılan haplara göre de açlık durumunda farklı sorunlar çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Hipoglisemiye dikkat!
Yaz mevsimini yaşıyor olmamızdan dolayı doğal olarak günler de, oruç tutulan süre de daha uzun. Dolayısıyla, uzun süre aç kalınması değişik sorunları karşımıza çıkarabiliyor. Ramazan ayı boyunca bazı hastaların şeker dengesi kötüleşmekte kısa ve uzun vadede sağlıkları üzerinde ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Uzun süre açlığın getirdiği en önemli tehlike hipoglisemi denilen kan şekerinin aşırı düşmesidir. Hastaların hekimlerin önerilerini dinlemeleri ve dikkat etmeleri önemlidir.

Şeker hastalarında Ramazan ayı boyunca şu riskler vardır:
-Aşırı şeker düşmesi (hipoglisemi, kan şekerinin 60 mg/dl'nin altına inmesi),
-Aşırı su kaybı,
-Kan şekerinin aşırı yükselmesi (hiperglisemi) ve koma,
-Aşırı kilo kaybı veya kilo alma,
-Şeker hastalığına bağlı organ hasarlarının ağırlaşması (kalp, böbrek, beyin fonksiyonlarında kötüleşme).

Şeker hastalarına pratik öneriler
Dr. Hüseyin Çat, oruç tutan şeker hastalarına şu pratik önerilerde bulundu:

-Kan şekerinin dengede tutulması besinlerle alınan enerji miktarına, günlük hareket miktarıyla harcana enerjiye ve alınan tedaviye bağlıdır. Bu üç önemli etken arasındaki etkileşim iyi ayarlandığında sorun yaşamadan Ramazan ayını geçirebilirsiniz.
-Doktorunuz ile irtibat halinde olun, özellikle orucun ilk günlerinde sık sık kan şekerinizi ölçtürerek doktorunuza bilgi verin.
-Kan şekerinizde aşırı dalgalanma olduğunda sebebinin araştırılmasını sağlayın.
-Doktorunuzla görüşerek, etki süresi uzun ilaçların yerine etki süresi kısa ilaçları Ramazan süresince kullanınız.
-İftarda şekerin aşırı yükselmesine neden olan aşırı hamur kökenli ve yağlı yiyeceklerden kaçının, sahuru mümkün olduğunca geç yapın.
-İftarla sahur arasında 3 defa yemek yiyin ve bir defada aşırı yemek yemeyin.
-Gün içerisinde yaptığınız egzersizlerin programlarını değiştirilerek iftardan sonraya kaydırın.
-Yemeklerin şeker yükseltici oranları konusunda bilgi sahibi olun.
-Dini inancınızın yanı sıra sağlık gerçeğinizi de göz ardı etmeyin, sağlığınızı tehlikeye atacak zorlamalardan kaçının.
-Şekeri yüksek seyredenler, şekeri sık sık düşenler ve İnsülin kullananlar oruç tutmamalı.
-İnsülin kullananlar her şeye rağmen oruç tutmak isterlerse; eğer günde bir kez insülin yapılıyorsa bunu iftardan sonra saat 22.00-24.00 arası yapmaları önerilir. Günde 2 defa yapanlar daha önce akşam yaptıkları dozu iftarda, sabah yaptıklarını ise sahurda yapmalı, daha sonraki günlerde şeker durumuna göre yapılacak dozların ayarlaması yapılmalıdır.

Yazarlar