Volkan Kaşık
Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.
Dr. Kutay Biberoğlu, Adana’da düzenlenen "Yardımcı üreme tekniklerinde karşılaşılan sorunlar ve klinik yönetim" konulu toplantı öncesi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınav stresinin genç kızlarda görülen sorunların başında geldiğini söyledi.
Biberoğlu, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) öncesinde, kız öğrencilerin yaşadığı stresin bazı jinekolojik sorunlara neden olduğunu ve başarı performansını düşürdüğünü ifade etti. Biberoğlu, sınav stresinin bazen genç kızlarda adet dönemlerini ortadan kaldırdığını, çok yoğun çalışan öğrencilerde ise bu sorunun daha çok görüldüğünü vurgulayarak, "Aşırı stres, yoğun çalışma temposu ve özel psikolojik durum dolayısıyla genç kızların ’regl’ gördüğü dönemin, sınav gününe denk gelmesi başarıyı olumsuz etkiliyor" dedi. Sınav stresinin neden olduğu jinekolojik sorunların başında adet düzensizliğinin geldiğini ifade eden Biberoğlu, şunları kaydetti: "Sınav stresi geç kızların adetlerini ortadan kaldırabiliyor. Adetler hormonal değişimler sonucu olduğu için bu dönemlerde genç kızlar daha gergin oluyorlar, baş ağrısı, vücut şişkinliği ve göğüs hassasiyeti gibi şikayetlerde bulunuyorlar. Bu da sınav performansını düşürüyor. Gençlerin geleceklerine yön verecekleri sınav döneminde, istenmeyen durumu düzenlemek için hekim yardımı alınması gerekir."
"REGL DÖNEMİ GECİKTİRİLEBİLİR"
Biberoğlu, bir çok genç kızın sınav tarihine denk düşmeyecek şekilde regl dönemlerinin düzenlenmesi isteğiyle hekimlere başvurduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bazı genç kızlar, özellikle sınav günü adet olmamaları için geciktirme istemi bize başvuruyorlar. Gerçekten bu uygulama performanslarını etkiliyor.
Adet günü sınav gününe rastlıyorsa bu tıbbi yardımla öne veya arkaya alınabilir. Bunun dışında, ’stres yapma’, ’üzülme’ demek çözüm değil.
Gençlerin geleceği bir sınava bağlı olabiliyor. O günkü performansları her şeyli değiştirilebilir. İlaçla adet görmeyi örneğin bu gün sınav varsa sınav bitikten 2-3 gün sonrasına ertelemek mümkün. Bu başarı üzerindeki olumsuzluğu ortadan kaldırır, psikolojik olarak da rahatlık sağlar."