İkinci Dili Öğretirken 20 Faydalı Aktivite

Amerika’da yaşadığımızı duyan okurlarımdan pek çoğunun en çok sorduğu soruların biri de ikinci dil eğitimi geliyor. Bu arkadaşlardan bazıları Türkiye’de yaşıyor ve çocuğuna ikinci dili öğretmek istiyor. Bazıları yurtdışında yaşıyor ve bulundukları çevredeki dili öğrenmek üzere pratik teknikler arıyor. Bazılarıysa Türkiye’den yurtdışına yeni taşınacak ve Türkçe’yi unutmamak için öneriler soruyor.

Biz evde Kuzey ile Türkçe konuşuyoruz. Arkadaş ortamında ve işyerinde İngilizce konuşuyoruz. Evimizdeki televizyon İngilizce. Türkçe uydu televizyon almama taraftarıyız. Türkçe televizyon izlemenin İngilizce gelişimini yavaşlatacağını düşünüyoruz. Yine Can’ın okuma kitapları da İngilizce.

Haberin Devamı

Gelen sorular üzerine çocuklara ikinci dil öğretme konusunda araştırma yapmaya başladım. Dr. Berman’ın Superbaby kitabında çocuğu ikinci dile alıştırmak için bazı taktikler öneriliyor. Faydalı bulduğum bu taktiklerin hepsi Türkçe’yi unutmamak adına, Türkçe için de uyarlanabilir.

İkinci Dili Öğrenirken 20 Faydalı Aktivite

  1. Günlük hayatta yaptığınız aktiviteleri ikinci dilde söyleyin. (Şu anda kitap okuyorum. yerine I am reading a book.)
  2. Düşündüğünüz şeyleri sesli olarak dile getirin. (I think I am going to call your dad. Babanı arayacağım.)
  3. Çocuğa düzenli olarak ikinci dilde müzik dinletin.
  4. İkinci dili konuşan çocuklarla beraber bir oyun grubuna çocuğunuzu sokun.
  5. Çocuğunuzla birlikte sadece ikinci dili kullanacağınız bir zaman yaratın. (Hayvanat bahçesine gidip, hayvanlar üzerinde konuşurken sadece ikinci dili kullanmak gibi)
  6. Sadece ikinci dilde oynayacağınız oyunlar bulun.
  7. Çocuğunuza ikinci dilde müzik dersi aldırın.
  8. Siz dışarıdayken, evdeki çocuğunuzu aradığınızda ikinci dili kullanın. (Özellikle çalışan anneler için)
  9. Semt kütüphanesinde ikinci dille yapılan kitap okuma etkinliklerine düzenli olarak katılın.
  10. İkinci dilde çocuk kitapları satın alın.
  11. Evinizde sadece ikinci dili konuşacağınız ve o dile ait kültürel aktiviteleri yapacağınız partiler verin. (Mesela İtalyanca konuşulup, pizza yenip, arya dinlenen partiler.)
  12. İkinci dili konuşan aile üyeleri ve arkadaşlarla bir arada zaman geçirip, çocuğunuzla sadece o dili konuşmalarını isteyin.
  13. Çocukları eğitme konusunda deneyimli olan bir dil öğretmeninden ders aldırın. Öğretmenin çocuklara uygun, eğlenceli ve çocuğu bunaltmayacak bir eğitim planı olmasına dikkat edin.
  14. Gündelik çocuk bakıcınızı ana dili ikinci dil olan ya da ikinci dili konuşan kişiler arasından seçin.
  15. Au pair* programlarından, ikinci dili konuşan ve çocuğunuzla iletişim kurabilecek bir kişi bulun. (*Dil öğrenmek amacıyla yurtdışı değişim programıyla gelen, evinizde kalan ve çoğunlukla hafif ev işleri ve çocuk bakımı gibi konularda yardımcı olan kişi)
  16. Çocuğunuzu iki dil konuşulan bir okula ya da yuvaya gönderin.
  17. Daha büyük çocuklar için, ikinci dilin ve o dile ait kültürel öğelerin öğretildiği haftasonu programları ya da düzenli olarak devam edecekleri kültürel miras kurs programı geliştirin.
  18. Bir sonraki aile tatilinizi o dilin öğrenimi çevresinde planlayın. (Dilin konuşulduğu ülkeye seyahat etmek olabilir.)
  19. Aile olarak katılabileceğiniz bir dil kampına yazılın.
  20. İkinci dilde konuşabilen oyuncaklar alın. Ancak dil öğreniminde esas yönlendiricinin oyuncaklar değil, siz olduğunuzu unutmayın.

İkinci dil konusu oldukça derin. Çocuk büyüdükçe ihtiyaçların ve taktiklerin değişeceğini düşünüyorum. Bu konuda yazmaya devam edeceğim.

Sevgiler

Tanla

Diğer yazılarım için>> BebekveBen.com
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> @Bebek_ve_Ben
Pinterest>>

Kaynak

Superbaby – Dr. Jenn Berman