Genel Sağlık Temiz havanın bilmediğiniz faydaları

Temiz havanın bilmediğiniz faydaları

11.11.2008 - 11:50 | Son Güncellenme:

Beynin de diğer bütün organlar gibi oksijen ve gıdalarla beslendiğini belirten uzmanlar “Çevre kirliliği hafızanın zayıflamasına yol açıyor, temiz hava beyin sağlığı için ilk şart” diyor.

Temiz havanın bilmediğiniz faydaları

Uzmanlar “Oksijen oranı büyük şehirlerde yüzde 18-19’a düşer. Doğal ortamda yüzde 20-21’dir. Çevre kirliliği hafıza zayıflamasının ilk sorumlularındandır. Temiz hava beyin sağlığı için birinci şarttır” şeklinde açıklıyor.
Kapalı bir odada bir süre kalınca, başınızın ağrımaya başladığını anlarsınız. Dersten her çıkışımızda öğretmenimiz, pencereleri açmamızı, sınıfı havalandırmamızı ister. Bütün bunların bir sebebi vardır.
Nefes alırken akciğerlerimize hava dolar. Aldığımız bu havanın oksijeni, kanımızın temizlenmesini sağlar. Nefes verirken kanımızdaki kirli gazları, özellikle karbondioksit gazını dışarı atarız.

Haberin Devamı

Temiz hava canlandırır
Oksijeni bol olan hava temiz havadır. Sağlıklı olabilmek için her fırsatta, açık havada gezmeliyiz. Temiz hava, vücudumuza canlılık verir. Kapalı yerde uzun süre oturduğumuzda başımız ağrır, vücudumuzda bir halsizlik hissederiz.

Oturduğumuz odanın, ders yaptığımız dersanenin havası çabuk kirlenir. Nefes alıp verdikçe, bu kapalı yerlerin havası bozulur. Oksijeni azalır. Odamızda ve sınıfımızda yanan soba, ocak ve benzeri ısınma araçları da içerdeki havanın bozulmasına sebep olur. Odamızı, dersliğimizi sık sık havalandırırız. Aksi halde, kirli hava temizlenmez ve başımız ağrır. Kapı ve pencereleri açarız. İçeriye oksijenli hava dolar ve içerdeki karbondioksitli hava dışarı atılır.

Haberin Devamı

Havalandırma önemli
Bir ders boyunca arkadaşlarımızla oturduğumuz dershanemizi her dinlenme saatinde havalandırmalıyız. Evimizde, odalarımızı sık sık havalandırmak, sağlığımız yönünden gereklidir.

Yazarlar