Yaşam Triptofan İçeren Besinler Ve Gıdalar Nelerdir?

Triptofan İçeren Besinler Ve Gıdalar Nelerdir?

03.11.2021 - 15:32 | Son Güncellenme:

İnsan vücudu tarafından sentezlenemeyen aminoasitlerden birisi de triptofan olmaktadır. Bu nedenle günlük tükettiğimiz besinler ile alınması gerekmektedir. Bu durum triptofanı çok önemli bir amino asit haline getirmektedir. Peki triptofan içeren besinler ve gıdalar nelerdir? Sizlere triptofan içeren besinleri detaylıca derledik.

Triptofan İçeren Besinler Ve Gıdalar Nelerdir

Triptofan içeren besin ve gıdalar pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Günlük olarak tükettiğimiz pek çok besinde triptofan bulunmaktadır.

Triptofan Nedir?

Amino asitler beyine gelen ve beyinden giden biyokimyasal mesajların iletilmesinde yardımcı olan protein yapı taşlarıdır. Vücudumuzda protein sentezi için kullanılan temel amino asitlerden birisi de triptofan olmaktadır. Triptofan serotoninin öncü maddesidir. Bu amino asidi gülük olarak yüksek miktarda tüketmek ,se vücutta serotonin düzeyini arttırmaktadır.

Serotonin düzeyini arttıran bu gıdaları dışında düşmesine neden olan bazı etmenlerde bulunmaktadır. Sigara ve alkol kullanmak veya yüksek miktarda şeker ürünlerini tüketmek triptofanın serotonine dönüşümünü azaltmaktadır. Bu nedenle triptofan içeren gıdaları tüketmek büyü önem taşımaktadır.

Triptofan İçeren Besinler ve Gıdalar Nelerdir?

Bu temel amino asidi içeren gıdaların tüketildiği zaman karaciğer tarafından B3 vitaminine dönüştürülmektedir. B3 vitaminin triptofana dönüşümü bu vitaminin kandaki seviyesini de dengelemektedir. Bunun dışında kolesterolü düşürürken hafızanın da gelişmesine yardımcı olmaktadır. Triptofan içeren besinler şunlardan oluşmaktadır:

- Et: Sığır karaciğeri, geyik eti, koyun eti, tavuk göğsü, dana karaciğeri, hindi göğsü gibi yağsız etler triptofan bakımdan zengin besinlerdir.

- Balık: Ton balığı, morina, sardalya, uskumru, karides, levrek ve somon triptofan bakımından zengindir.

- Peynir: Triptofan içeren gıdalardan birisi de peynirdir. Süzme peynir, kaşar peyniri, gravyer peyniri gibi çeşitler günlük beslenmelerde kullanılmalıdır.

- Meyve: Bazı meyveler de triptofan açısından zengin olmaktadır. Muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen, ananas, şeftali gibi meyveler esansiyel amino asit içermektedir.

- Kuruyemiş: Ceviz, fıstık, Antep fıstığı, kaju, badem ve kestane triptofandan zengin kuruyemiş örneklerindendir.

- Sebze: Hardal yeşilliği, kuşkonmaz, patlıcan, ıspanak, bezelye, yosun, lahana, soğan, mantar, domates, patates ve salatalık gibi besinler amino asit bakımından iyi kaynaklar arasında yer almaktadır.

- Bakliyat: Nohut, kuru fasulye, soya fasulyesi, barbunya ve maş fasulye triptofan açısından zengindir.

 

Yazarlar