Sağlık Tsh Yüksekliği Nedir, Nasıl Düşürülür? Tsh Değeri Yüksek Çıkarsa Nelere Dikkat Edilmeli?

Tsh Yüksekliği Nedir, Nasıl Düşürülür? Tsh Değeri Yüksek Çıkarsa Nelere Dikkat Edilmeli?

04.03.2021 - 14:08 | Son Güncellenme:

TSH açılımı tiroit stimülan hormon, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Bezin uyarılmasını sağlar. Bir sonra olan aşama ise tiroit hormonları serbest olur ve görevlerini yerine getirmek için vücudun her yerine dağılmak zorundadırlar. Bu hormonlar T3 ve T4 olmak üzere iki çeşit olarak bilinir. Tiroit bezi tarafından salgılanan bu hormonların vücutta pek çok görevi bulunmaktadır. Bu hormonlar eksildiğinde metabolizma yavaşlar, kilo artışı yaşanır. Hormonlar arttığında ise cinsel isteksizlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir. TSH nedir, TSH yüksekliği nasıl düşürülür ve tedavisi nedir, normal değerler nasıldır? İşte, tüm detaylar.

Tsh Yüksekliği Nedir, Nasıl Düşürülür Tsh Değeri Yüksek Çıkarsa Nelere Dikkat Edilmeli

TSH, T3 ve T4 hormonlarını içerir ve bu hormonlar tiroit bezinden salgılanmaktadır. T4 hormonu vücutta T3'e göre daha fazla bulunur. Bu hormonların üretilmesi iyot için önemlidir. Diğer hormon salgılamada görevi olan organ ve bezler arasında iyot ihtiyacı olan tek bez tiroit olarak bilinir.

TSH Nedir ve TSH Normal Seviyesi Nedir?

TSH, hipofizin ön kısmından salgılanan bir hormondur. Tiroit bezinde yer alan hücrelerin gelişmesini kontrol altında tutar. Tiroit hastalıkların belirlenmesi için TSH seviyesi önemlidir. Hipatalamus ise TSH üretimi kontrol eden bir merkezdir. Hipotalamus TRH salgılar, hipofize ulaştığı zaman TSH yapımı ve salınımını uyarır. TSH düzeyleri gün içinde bile değişebilen bir ritme sahiptir. Normal TSH seviyesi 0.35 - 4.5 mU/ml arasındadır. Genç kişilerde 4.5 mU/ml seviyesine düşer. Yaş ilerledikçe bu düzey, yapısal olarak yükselişe geçmektedir.

TSH Yüksekliği Ne Anlama Gelmektedir?

TSH seviyesi yükseldiği zaman kanda bulunan tiroit hormon seviyesi düşüklüğü bezin uyarılmış olmasına rağmen görevini yerine getirmediğini gösterir. TSH yüksekliği hipotiroidi olarak adlandırılır. Hipotirodi hastalığında metabolizma yavaşlaması görülür. İlerledikçe eklem ağrısı, obezite, kısırlık ya da kalp ve damar hastalıkları gibi rahatsızlıklara da yol açabilir. Hafız zayıflığı ve depresyon gibi belirtiler de çıkabilir. Kadınların regl dönemlerinde değişliklere sebep olabilir.

Bu durumun ortaya çıkması şu nedenlere bağlı olabilir:

1. Tiroit cerrahisi
2. Hashimato tiroidi
3. Virüslere bağlı hastalıklar
4. Hamilelik sonrasında görülebilen postpartum tiroitit
5. İyot ya da boyuna radyasyon tedavinin sonrasında görülebilir.

TSH Seviyesi Yüksek Çıkarsa Ne Yapılmalıdır, Tedavisi Nedir?

TSH yüksekliği, çok sık karşılaşılan bir hastalıktır. Belirtilerin olması durumunda en yakındaki sağlık kuruluşuna girmek gerekmektedir. TSH seviyesinin 10 mU/ml ve üzerinde olan kişilerde tedavi edilmesi gereken bir durum ortaya çıkar. TSH seviyesinin bastırılması ve görevlerini doğru yerine getirmesi için gerekli hormon sağlanması gerekir. Buna bağlı olarak da kişilere dışarıdan ek olarak hormon takviyesi yapılmaktadır.

 

Yazarlar