Sağlık Tükenmişlik Sendromu Testi Nasıl Yapılır? Tükenmişlik Sendromu Ölçeği Neye Göre Belirlenir?

Tükenmişlik Sendromu Testi Nasıl Yapılır? Tükenmişlik Sendromu Ölçeği Neye Göre Belirlenir?

25.03.2021 - 11:19 | Son Güncellenme:

Çağımızın hastalıklarından olan tükenmişlik sendromu, yoğun stres altında çalışan kişilerde daha sık görülüyor. Bu hastalık, önemsenmesi ve olabildiğince hızlı tedavi edilmesi gereken bir psikolojik bir rahatsızlıktır. Tükenmişlik sendromunda enerji düşüklüğü, başarısızlık hissi, bireyin kendini yorgun, halsiz ve bitkin hissetmesi gibi sorunlar yaşaması ile ortaya çıkar. Tükenmişlik sendromu testi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tükenmişlik Sendromu Testi Nasıl Yapılır Tükenmişlik Sendromu Ölçeği Neye Göre Belirlenir

 Tükenmişlik sendromu, genellikle stresli ve yoğun bir iş yaşantısı içinde bulunan kişilerde görülür. Hastalıkta ortaya çıkan belirtiler hastalığın şiddetine göre artış gösterebilir. Bu hastalık ani bir şekilde gelişmez, aksine yavaş yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleyerek belirti vermeye başlar.

Haberin Devamı

 Tükenmişlik Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

 Tükenmişlik sendromunu tespit etmek ve hastalığın boyutunu ölçmek için kullanılan tükenmişlik sendromu testleri vardır. Genellikle hasta ve yakınları bu hastalığı ciddi belirti verene kadar çok önemsemez. Hastalığın ilerlemesi durumunda hastalık, önlenemez ve başa çıkılamaz bir hal alabilir.

 Bazı kişilerin işini kaybetmesi, sosyal çevresinden uzaklaşması gibi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle hastalık fark edildikten hemen sonra tedavi edilmeye başlanması gerekir. Psikolog ve psikiyatrlar yapılacak muayene ve görüşmeler sonrasında tükenmişlik sendromundan şüphelenirse tükenmişlik sendromu testi olarak da bilinen Maslach Tükenmişlik Ölçeğini (MBI) uygular.

Haberin Devamı

 Tükenmişlik Sendromu Ölçeği Neye Göre Belirlenir?

 Tükenmişlik sendromunun olup olmadığını tespit etmek içi yapılan test tedaviye başlanabilmesi ve doğru tanı konulabilmesi için yapılır. Duygusal tükenmişlik hissi, çevreye karşı duyarsızlaşma ve başarısızlık gibi konuları ölçen farklı pek çok sorudan oluşan bu test, cevapların puanlandırılması ile test sonunda belirli bir skor ortaya çıkmasını sağlar. Elde edilen skor kişide tükenmişlik sendromunun bulunup bulunmadığını, bulunuyor ise hangi düzeyde olduğunu bildirir. Elde edilen skor ise, kişide tükenmişlik sendromunun olup olmadığını, hastalık var ise hangi düzeyde olduğunu anlamaya yardımcı olur.

 Tükenmişlik Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Tükenmişlik sendromu ne kadar bireyin psikolojik ve sosyal yaşamını önemli ölçüde etkilese de tedavisi aslında kolay ve çok etkilidir. Sendromun ilerlemişlik düzeyine göre olarak hastalığın tedavi süreci de değişebilir. Çok şiddetli olmayan durumlarda bu sendrom kişinin kendi kendine alacağı çeşitli önlemler, iş yaşamında ve sosyal hayatında yapacağı kendine göre düzenlemeler ile büyük ölçüde engellenebilir.

Yazarlar