Sedef ve egzamadan korunmak için bunları yiyin!

Beslenme tarzımızın ve yediklerimizin cilt sağlığı üzerinde büyük etkileri var. Hatta toplumda sık görülen sedef ve egzama gibi deri hastalıklarının ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynayabiliyor.

Eczacı Hasan Tahsin Arslan, cilt hastalıklarından korunmak için sağlıklı bir karaciğere sahip olmak, bunun için de kaliteli beslenmek gerektiğini söylüyor.

Arslan’a hem karaciğer hem de cilt sağlığını korumak için neler tüketmemiz ve hangi gıdalardan uzak durmamız gerektiğini sordum…

"Alkali beslenme ile karaciğeri koruyabilir ve dolaylı yoldan cilde fayda sağlayabiliriz. Ciltte pullanma, kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı sorunlarının tedavisinde kullanılan krem ve pomat gibi ürünlerin olumlu etkilerini görebilmek için beslenme alışkanlıklarını da düzenlemek gerekiyor” şeklinde konuşan Arslan’ın tavsiyeleri şöyle:

Haberin Devamı

Nelerden uzak durmalısınız?

1) Şeker ve şeker ihtiva eden tüm yiyecek ve içecekler (bal, reçel, şekerli içecekler, kola, gazoz, enerji içecekleri, çikolatalı kremalar)

2) Karaciğerde şekere dönüşen unlu ve nişastalı tüm gıdalar (pastalar, kekler, simit, poğaçalar, ekmekler)

3) Her türlü kızartma (cips, yağda kızartmaların tümü)

4) Alkollü içecekler

5) Alerjenler (çevresel ve hayvansal)

Ayrıca şeker içeriği yüksek meyvelerin çok fazla tüketilmesi karaciğer sağlığına zarar veriyor. Bazı antibiyotiklerin beta blokerlerin, kemoterapi ilaçlarının ve lityum içeren antidepresanların cilt hastalıklarını tetiklediği de biliniyor.

Kahvaltıda neler tüketebilirsiniz?

· Tüm bitkisel çaylar

· Tüm peynir çeşitleri

· Domates

· Salatalık

· Yeşil biber

· Roka ve maydanoz

· Taze limon suyu

· Ceviz, fındık, badem

· Yumurta ve menemen

· Sucuk ve pastırma (az miktarda)

· Ayran, süt, yoğurt

· Sade soda

· Az miktarda köy ekmeği

Öğle ve akşam yemeği seçenekleri

· Tüm çorba çeşitleri

· Kurubaklagiller

· Sebze yemekleri

· Zeytinyağlı yemekler

· Izgaralar (et, balık, tavuk)

· Salata çeşitleri (bol zeytinyağlı ve taze sıkılmış limonlu)

· Fırın yemekleri

Eczacı Hasan Tahsin Arslan, karaciğer dostu bu besinlerin tüketilmesi ile var olan cilt sorunlarında düzelme görüleceğini belirtiyor. Besin İntolarans Testi’ni de öneren Arslan, “Yıllardır devam eden bir rahatsızlık tedaviye daha yavaş cevap verecektir” dedi.

Haberin Devamı

Arslan, cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan ürünlerin içeriğinde ise salisilik, üre, panthenol, E vitamini ve zeytinyağı bulunmasını tavsiye ediyor.