Yaşam Uyuşturucunun pek çok izi var

Uyuşturucunun pek çok izi var

29.09.2009 - 00:35 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, fazla ağrı kesici kullanan, gözbebekleri büyüyen, aşırı terleyen gençlerin madde bağımlısı olabileceği konusunda uyarıyor

Uyuşturucunun pek çok izi var

Üniversite öğrencisi Begüm Veral’ın aşırı dozda uyuşturucudan yaşamını yitirmesinin ardından gözler gençlere çevrildi. Ailelerin dikkatli bir takiple çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlayabileceğini belirten uzmanlar, madde kullanımını fark etmenin detaylarda saklı olduğunu söylüyor.
Veral’ın annesi Yeşim Argun, geçen hafta Vatan gazetesinde Reha Muhtar’ın köşesinde yayımlanan mektubunda “Esas burada bizlerin hatası var. Ama çok geç kaldık...” diyerek dert yandı. Bu mektuptan ailelerin kendilerini sorgulaması gerektiği sonucu çıkıyor. Aileler daha dikkatli olsalar, uyuşturucu kullanım yaşı 13’lere, kullanım artışı ise iki katına çıkmazdı. “Benim çocuğum yapmaz”, “Okulda yoruluyor, o yüzden halsiz” cümleleri ailelerin ilk hatalı cümleleri. Uyuşturucu kullanımının farkına varmak kolay değil. İşte uzmanların görüşleri ve makalelerinden yola çıkarak hazırladığımız, madde kullanımını anlamaya yardımcı olabilecek öneriler:

İşte öneriler
- Ani tepkiler veren, asi davranışları olan, her şeyi reddeden, çabuk heyecanlanan, içe dönük gençler risk altında. Parçalanmış ailelerin çocukları ile baskıcı, aşırı koruyucu veya ilgisiz ailelerin etkisi çok büyük.
- Vücutta yara izleri, ciltte renk değişikliği, iltihaplı yara ya da enjektör izleri bulunabilir. Madde kullanımı vücudun bir yerinden maddeyi enjekte etmek anlamına gelmez. Kredi kartından burnuna uyuşturucu çeken gençler var.
- Dikkat eksikliği, uyku hali, gözlerde kanlanma, daralmış ya da büyümüş gözbebekleri dikkat çeker. Bu belirtileri yok etmek için göz damlası kullanırlar.
- Konuşmada güçlük, peltek olma ya da mırıltılı konuşma, ağızda kuruluk gibi belirtilere dikkat etmeli. Beslenme alışkanlığı bozulur. Madde yoksunluğunda eklemlerde hissedilen ağrılar arttığı için ağrı kesici kullanımı artar. Çevresi değişen, başarısı düşen, harcaması artan kullanıcılarda kramp, esneme, kaşıntı, tüylerin ürpermesi görülür.

Yazarlar