Yeni yılda yeni kararlar almak

Uzun yıllardan beri insanlar yeni bir yıl ile yeni kararları birbirine bağdaştırır. Her yıl sonunda bir sonraki yıl yapacaklarını, yapmayacaklarını düşünür. Kendilerinden de beklentileri olur. Bu yazımda yeni bir yılda karar alırken, hedefler koyarken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili yazdım.

Öncelikle kendi yeni yıl hedeflerinizi belirleyin. Hedefleriniz neler? Bu hedeflere ulaşırken nelere ihtiyacınız var bunları belirleyin. Planlama yapın!

Belirlediğiniz hedefleri hemen, ertelemeden gerçekleştirmeye çalışın. Öncelikle insan psikolojisi karar alırken uygulamada hep bir gün belirlemek ister. “Örneğin bu hafta başında başlayacağım, bu ay içerisinde yapacağım” gibi aslında şimdi uygulanabilecek bir kararı bir tarihte başlamak üzere ertelerler. Şimdi değilse ne zaman? Bir şeye başlamak için en uygun zaman şimdiki zamandır, şu an içerisinde bulunduğunuz zaman. Dolayısıyla ertelemeyin.

Haberin Devamı

Ne kadar önemli? Hedeflerinizin sizin için ne kadar önemli olduğuna bakın. Önem sırasına göre aksiyon alın.

Belirlediğiniz hedeflerin gerçekçi olduğundan emin olun. Gerçekçi olmayan hedefler, motivasyonunuzun hızla düşmesine neden olur ve size hayal kırıklığı yaşatır. Bu noktada mantıkçı kararlar alın. Hayalperest olmayın. Duygusal kararlar almayın. Kararlarınızı belirledikten sonra ne kadar uygun olabileceğini gözden geçirebilmek için, daha nötr tepkiler verebilecek birisine danışabilirsiniz.

Yaşam performansınız hedeflere uygun mu? Bazen işler yolunda gitmez ve belirlediğiniz hedeflere yıl içerisinde ulaşamamış olabilirsiniz. Hemen demoralize olmayın. Her zaman umut olacağını unutmayın. Mükemmellikten, size zarar veren hırstan uzak durun. Hırs yerine azim gösterin.

Hedefler ve kararlar konusunda hissettiklerinize önem verin.

Hedeflerin uygulanabilirliği nedir? Bu yıl içerisinde bu kararları uygulayabilir misiniz? Uygulayamazsanız buna ne engel olur? Engellerinizi belirleyin.

Belirlediğiniz hedefler uygulanabilir ise ne kadar süre buna uyabilirsiniz. Sürdürülebilirliği nedir? Devamlılığa önem verin. Bütün enerjinizi hedeflerinizi uygularken yılın başında kullanırsanız aynı performansla yılı tamamlamaya psikolojik olarak ve hatta fiziksel olarak bile gücünüz kalmayabilir.

Gerçekleşmesi için ne kadar zamana ihtiyacınız var? Zaman belirleyin ve zaman yönetiminizi iyi yapın.

Değişik seçenekler belirleyin.

Haberin Devamı

Sizi motive etmesi için sıklıkla hedeflerinizi gerçekleştirdiğiniz hayali kurarak o anda ki keyifli, mutlu hislerinize odaklanın.

İyi yada kötü olsun mutlaka deneyimleyin. Bazen deneyimler olumlu bazen de olumsuz olacaktır, hatalarınızdan ders çıkartın ancak deneyimlemekten hiç vazgeçmeyin.

Herkese sağlıklı, kararlı, başarılarla dolu, iç huzurlu bir yıl diliyorum…